bugün

demir eksikliği

tek yönlü beslenme, sağlıksız beslenme alışkanlığı, yetersiz c vitamini alımı ve çok az et ve et ürünleri tüketmenin bir sonucudur genellikle.
demir eksikliği anemi ye neden olur ki bu endüstriyel dünyanın en sık karşılaşılan besinsel hastalığıdır.
anemi; yoğun adet kanaması, kanser ve mide ülseri,veya hemoroid gibi hastalıklar nedeniyle de görülebilir.romatizma şikayetleri ve vücuttaki uzun süreli enfeksiyonlar da demir eksikliğine sebep olabilir.
bir yetişkin için günde demir kaybı 0,8 - 1,9 mg. iken adet dönemindeki kadınlarda 1,4 mg. civarındadır.
anemi aynı zamanda b9 vitamini (folik asit)veya b12 vitamini eksik alımından da kaynaklanabilir. çünkü bunlar demirden hemoglobin oluşturulmasında demirle birlikte kullanılmaktadır.

anemi'nin belirtileri; yorgunluk, sinirliliik, dayanıklılık kaybı, halsizlik hissi, solgun deri, baygınlık ve çarpıntıdır.
kandaki hemoglobin oranı normalde her 10 ml.de 12-16 gr.dır. ve eğer 100 ml.da 12'nin altına düşerse o kişi anemik olarak adlandırılır.

***demir eksikliğinin yarattığı diğer problemler; vücuttaki beyaz kan hücrelerindeki savunma sisteminin zayıflaması ki bu durumda vücut enfeksiyonlara dayanıkılığını yitirir.

demir ayrıca tlenfosit lerin in virüsleri, bakterileri ve kanser hücrelerini tanımlayabilecek şekilde düzgün çalışabilmeleri için de gereklidir.demir alımı sadece hemoglobin ihtiyacını karşılamak için değil vücutta demirin tam olarak çözülemeyen fonksiyonları açısından da önemlidir.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar