bugün

erdem bes para etmez

bir yahudi din büyüğü ne demiş bakın: "eğer ben kendimden yana değilsem kim benden yana; ve kendi nefsimden yana olmakla ben neyim? eğer şimdi değilse ne zaman?"

erdem in karşılığı yine erdemdir. ademoğlu dürüst olmasının karşılığını nerde aramalı?

ahlaklı olmak insana kaybettirir. hayatı stratejik oyunlar toplamı-game theory- diye kabul edersek sahtekar olmanız çoğu zaman hatta herzaman sizin çıkarınızadır. etrafınızda başarıya ermiş kişilere, kadınları ve paraları götürenlere bir bakın lütfen: siyasetçiler, futbolcular, medyanın tepesindekiler, devleti idare edenler... yalan söylemeden, adam kayırmacılığı yapılmadan, ilkesiz davranmadan kısaca ahlakı dairenin dışına itmeden başarıya ulaşılabilir mi?

bir öğrenciyi ele alalım. sınıfta herkes kopya çekiyor ve o kişi kopyayı bir ahlaksızlık örneği addediyor. herkesin kopya çektiği bir ortamda ahlak abidesi olmanız zararınızadır. yeryüzü üzerindeki bütün işler de böyle cereyan ediyor. herkesin haydut olduğu bir serencamı yaşıyoruz. sizin ahlakınızdan kime ne? leonard cohen ne demişti o ünlü şarkısında: iyi oğlanlar kaybeder, bunu herkes bilir... everybody knows. zarlar hileli, boşuna kasmayın...

tabiki dürüst olmanızı gerektirecek durumlar da var: çıkarınıza uygun geldiğinde.

çalın çırpın, ezin, yokedin, acımayın!

büyük zalimler kafası ezilmemiş mazlumlar arasından çıkar

ve hemen başlayın

eğer şimdi değilse ne zaman?
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar