kreator

1984 yılında Almanya, Essen'de gitar ve vokalde Mille Petroza, bas gitarda Rob Fioretti ve bateride Ventor tarafından Tormentor adıyla kurulan grup, Essen, Ruhr ırmağı gibi noktalarda meydana gelen sanayi kirliliğini şarkılarına konu edinmişti. Thrash metale yakın çizgisiyle oldukça sert ve süratli bir müzik yapıyordu ve giderek şarkıların konusu yerel kirlilikten çıkıp daha genel olarak çevre konularına yoğunlaşıyordu. ismilerini Kreator olarak değiştirdikten sonra ilk albümleri "Endless Pain"i 1985 yılında piyasaya sürdüler ve underground camiada büyük ilgi gördüler. 1986 yılında çıkan ikinci albümleri "Pleasure to Kill" ile Avrupa'nın genelinde tanınmaya başlandılar ve thrash metale iyice yaklaştılar. Ancak müziklerinde detah metal unsurları da bulunuyordu.

Grup her sene bir albüm çıkarmayı adet haline getirmişti. 1987 yılında "Terrible Certainly" ile ünlerine ün kattılar. Bir sene sonra "Out of the Dark..Into the Light" isminde bir EP'leri çıktı. Yine bir sene sonra çıkardıkları "Extreme Aggression" (1989) albümlerinde son derece başarılı bir çalışma ortaya koydular ve "Coma of Souls" (1990) ile müziklerinin kalitesini sonuna dek korudular.

Grup 1992'de "Renewal"ı çıkardı ve (albüm adına) bir durgunluk dönemine girdi. Bu suskunlık üç sene sürdü ve bu sefer G.U.N Records etiketiyle "Cause for Conflict" çıktı. Bu albümden sonra grup yine hemen hemen her sene albüm çıkarmaya devam etti. "Scenarios of Violence" (1996), "Outcast" (1997), "Endorama" (1999), "Voices of Transgression" (1999) ve "Violent Revolution" (2001) grubun çizgilerini bozmadan sonradan çıkardıkları peşpeşe albümleri oldu.

Kreator, sözlerinde yaşamın karanlık ve acılı yanını, yok edilen çevreyi, ırkçılığı, insanlığın doğaya ve birbirine karşı uyguladığı vahşeti işlerken, bu sözleri de müzikal anlamda mükemmel bir sesle destekledi ve sert bir protestonun başını çekti. Ancak Almanya'nın ırkçı kesimi Neonaziler'in de tepkileriyle karşılaştılar. Fakat heavy metalin genel yapısı içinde bu ırkçı saldırılara karşı arkalarında daima destek buldular. Kreator, yaptığı müzikle politika ve çevre konusunda en sert söylemi kullanan grup oldu ve hardcore metal gruplarının üsluplarını oluşturmada örnek bir grup haline geldi. Sodom ve Destruction ile birlikte Almanya'nın en sevilen ve en tanınan thrash metal grubu olarak döneme damgasını vurdu.

~http://metal.deliriyum.com/bands.php?bid=53~