bugün

akp nin yolsuzluklara göz yumması

chp istanbul milletvekili aykut erdoğdu'nun çabaları ile olay yazılı basında da yer bulmaya başladı.

--- alıntı ----

Türkiye, Azeri gazını 120 dolara alıyordu. AKP, 2021'e kadar sürecek olan anlaşmayı revize etti. Ödenen rakam bir anda 508 dolara fırladı…

Türkiye'nin en büyük enerji kaynağı doğalgaz. Konutların çoğunluğu doğalgazla ısınıyor. Üretilen elektriğin yüzde 60'ı doğalgazdan elde ediliyor. Türkiye'nin doğalgaz aldığı ülkelerden biri Azerbaycan... Azerbaycan ile doğalgaz anlaşması 2001'de yapıldı. 20 yıllık anlaşma AKP döneminde revize edildi. Faturalar kabardı. Olan vatandaşa oldu. işte Sayıştay raporlarına da yansıyan büyük zarar:

ilk imza Bülent Ecevit'ten
Bülent Ecevit'in Başbakan olduğu dönemde, Azerbaycan ile 2021'e kadar geçerli doğalgaz anlaşması imzalandı. Anlaşmaya göre; gazın metreküp fiyatı (1000 metreküp) 70 doların altına inmeyecek, 120 doların da üstüne çıkmayacaktı. Anlaşmayla, Türkiye aldığı doğalgazı başka ülkelere de ihraç edebilecekti.

AKP ile fatura zamlandı
Anlaşma 2007'ye kadar sürdü. Azerbaycan, 2007'de uluslararası piyasalarda gazın bedelinin 300 doların üzerine çıkmasını gerekçe göstererek revizyon istedi. 4 Haziran 2010'da Azerbaycan ile Türkiye arasında yeni bir anlaşma yapıldı. O zamana kadar Türkiye'nin lehine olan şartlar aleyhine döndü. Türkiye doğalgaza 508 dolar vermeye başladı. Üstelik AKP, anlaşmanın geriye dönük de işlemesini kabul etti. Anlaşma 15 Nisan 2008'de yürürlüğe girmiş sayıldı. Türkiye, Azerbaycan'a geçmiş 2 yıl için 1.4 milyar dolar fiyat farkı ödedi.

Zararımız 15 milyar dolar
Türkiye'nin uğradığı zarar Sayıştay raporlarına da yansıdı. Değişikliğin 2021'e kadar Türkiye'ye olan faturasının 15 milyar doları geçmesi bekleniyor. Yeni anlaşmayla birlikte fiyatı yaklaşık 4 kat artan doğalgaz, vatandaşın cebini de yaktı. Vatandaşın doğalgaz faturası da kabardı.

--- alıntı ----
http://www.ilk-kursun.com/haber/163948