bugün

sarayköy

yukarıda adı Geçen karakıran isimli köyüne kayıtlı yazarların bulunduğu şirin bir denizli ilçesidir. (bkz: asi horoz)

denizli il merkezine En yakın ilçe olmakla birlikte yaklaşık 25 bin merkez nüfusa 4 beldeye ve 21 köye sahiptir. Bölgenin En iyi kaplıca otellerine sahiptir. Jeotermal enerjiyle ısınma gerçekleştiren ilk şehirdir.

Kozmopolit bir halka sahip olmakla birlikte yörük kökenli obalar tarafından kurulduğu rivayet edilir. Bilinen Tarihi selçuklu'nun son dönemlerinden başlar.

Siyasi olarak genelde sosyalist bir yapıya sahiptir. Genelde sol partilerin üstünlük kurduğu yerel seçimlerde nadiren de olsa geçmişin anap ve demokrat parti gibi sağ görüşlü partileri de başarılı olmuştur.

Denizli'nin okuma yazma oranı En yüksek ilcesidir. Ülke genelinde gerçekleşen liselere ve üniversitelere yerleştirme sınavlarında oldukça başarılı bir grafiğe sahiptir.

Kurtuluş savaşı esnasında halkının gösterdiği cesaret ve azimle düşman geri püskürtülmüş herhangi bir işgal edilme yaşamamıştır. Bu yüzden her yıl 24 mayısta geleneksel olarak kutlanan festivalin adı, düşmandan kurtuluş değil, milli mücadeleye katılış festivalidir.

edit: 30 mart seçimlerinde akp'nin kılpayı kazanarak bir ilki başardığı ilçedir..