bugün

minamoto no yoshitsune

1159'da, minamoto klanı'nın lideri yoshitomo'nun dokuzuncu oğlu olarak doğdu. bir yaşındayken, yönetimi ele geçiren taira klanı'na isyan eden babası ve en büyük iki erkek kardeşi öldürüldü, diğer kardeşleri bağışlansalar da japonya'ya dağıldılar. yoshitsune de kurama tapınağı'na gönderildi ve bir rahip olarak, fujiwara klanı'nın koruması altında yetişti. taira klanı'nın gözetimi altında, budizm ve meditasyon dersleri dışında herhangi bir savaş sanatını öğrenmesine imkan yoktu, bu nedenle huzurlu bir insan olarak büyüdü.

bir süre sonra gizlice katana kullanmayı öğrenmeye ve kadim çin yazıtlarından savaş taktikleri öğrenmeye başladı. tapınaktan on beş yaşında ayrıldı. zamanla yetenekli bir savaşçı da oldu ve savaşçı-rahip, yarı canavar olduğu rivayet edilen benkei'yi bir dövüşte yendi. bundan sonra, ta ki koromo nehri'nin kıyısında ölünceye dek, benkei onun en iyi dostu ve sağ kolu oldu. fujiwara no hidehira'nın koruması altında yaşadı ve yerel isyanlarda geliştirdiği stratejilerle onun takdirini kazandı. öyle ki, ömrü boyunca fujiwara no hidehira onu korudu ve oğluna da aynısını vasiyet etti.

yirmi bir yaşındayken, klanın lideri olan ağabeyi yoritomo'nun, tairalara karşı bir ordu kurduğunu duydu ve ağabeyine katıldı. yoshitsune, yoritomo ve noriyori, üç kardeş ilk defa bir araya geldiler.

genpei savaşı sırasında, ağabeyi adına ailesinin ordusunu yönetti ve hiçbir savaşı kaybetmedi. ağabeyinin emriyle, ailenin kontrolünü ele geçirip tairaları tek başına devirmeyi isteyen kuzeni yoshinaka'yı öldürdü ve yoritomo tek güç haline geldi. bir süre sonra tairalar yenildi ama yoshitsune, eski rahip-imparator go-shirakawa'yla yakınlaşınca, ağabeyinin nefretini kazandı.

yoritomo, gittikçe güçlenen, ünlenen ve yetenekli bir asker ve taktisyen olan kardeşini ihanetle suçladı. ağabeyine hayran olan, ona sadakatle bağlı yoshitsune umutsuzca ve üzüntüyle fujiwara no hidehira'dan korunma talep etti, fakat yaşlı adam bir süre sonra öldü.

sonunda yoritomo, hidehira'nın oğlunu tehditlerle korkutmayı başardı ve beş yüz kişilik bir birlik yoshitsune'yi tutuklamak üzere peşine düştü. yoshitsune, yanındaki bir avuç adamıyla kaçıyordu, fakat sonunda kaçmak imkansız hale gelmişti ve geriye sadece benkei kalmıştı. koromo köprüsü'nün karşı kıyısından gelen tek bir askeri, efendisi, eşi ve çocuğu, onurlarıyla seppuku yapana dek geçirmedi ve sonunda o da düştü.

yoshitsune parlak bir general, bir taktisyen ve bir samuraydı. onuruyla öldü.