bugün

bor

--spoiler--
borumuz hakkında bir süre önce yazdığım bir yazı
--spoiler--

Mutlaka size de maille gelmiştir. Ülkemizde şu kadar borumuz var ama bor madenlerimiz elden gidiyor diye. işte size bu konu ile ilgili yaptığım bir araştırma..

Araştırmama göre Türkiye'de dünya borunun baya çoku var, ama borumuza sahip çıkmıyoruz. Ama uzmanlar diyor ki "Borumuz bu kadar değil, daha keşfedilmemiş çok borumuz var."

ABD'de yapılan bir araştırmada borumuzun çocuk mamasından ataça, roket yakıtından buzdolabına, tuvalet kağıdından tekerlek sibobuna kadar onbinlerce farklı kullanım alanı olduğu ortaya çıktı. Borumuzun bu kadar çok işlevi olmasına şaşıran Amerikalı bilimadamalrı isviçreli bilimadamlarına danışınca, ortaya daha da ilginç bir sonuç çıktı. Dünyada bizim borumuz kadar kaliteli (18-22cm arasında parçacıklı) madenelr başka ülkelerde bulunmamakta. Örneğin Nijerya'da borun uzunluğu 13cm, Japonya'da ise 8cm. Yüksekova Üniversitesi Maden Fakültesi bu konuda yayınladığı bir makalede "Big in Japan" kalıbının kökünün bu olgu olduğunu iddia etti.

Ayrıca Ege Bölgesi'nde yapılan araştırmalar sonucunda toprağın sadece 30cm altında bile borumuz bulunduğu, ABD'de bu rakamın 300-400m arasında değiştiği tespit edildi. Madencilik açısından da bizim borumuzu topraktan kaldırmanın ABD borunu topraktan kaldırmaktan 50 ila 100 kat daha kolay olduğu gösterildi.

Peki borumuzun kıymetini neden bilemiyoruz? Açıkçası bu konuda bir çok teori var. Yapay bir element olduğu için doğada bulunmadığı halde Türkiye'de 127.000 ton rezervi olan neptünyum için geçerli olan yanıt burada da karşımıza çıkıyor: Çokuluslu şirketler ve oynadıkları oyunlar.

Yapılan arşiv taramalarında, 20 ila 24cm arası uzunluk, 5-7cm arası çapa sahip borumuzun 17. yüzyıldan itibaren evlerde kulalnıldığı tespit edildi. Kullanım amacı tam olarak anlaşılamayan bordan yontulmuş aletlere de rastlandı. Ancak 1950 sonrasında borumuzun kullanıldığına ilişkin hiçbir belge bulunamadı.

Dünyada bormuzu pazarlayabilecek iki büyük şirket bulunmakta. Ancak bu şirketler Kazakistan'la anlaşma yaptıkları için borumuza el sürmeye bile korkmaktalar. Anlaşmaya bu şirketlerin borumuza dokunmamaları için madde koyan Kazak yetkililerin borumuzun boyut, işlev, performans ve kalitesiyle başa çıkamayacakları için önceden sinsi planlar kurdukları kulislerde dolaşmakta.

Peki borumuzu neden biz kullanmıyoruz? işte bunun sebebi hala tam olarak açık değil. Şemdinli Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nün bir araştırmasına göre yapılacak 10 ile 15 milyon dolar arasında bir yatırımla kurulacak tesislerde borumuzu işeyebilir; evlerde, okullarda, işyerlerinde, hatta sokaklarda kullanılacak şekle getirebiliriz. Tek gereken girişimcilik ve borumuza karşı önyargılarımızın silinmesi.

Türk gençliği uyuma, boruna sahip çık!!!