bugün

selin girit

"doğru ne? yanlış ne?" başlıklı ted konuşmasında çoğu medyatik isimden daha iyi bir konuşma yapan türk sunucu. ama tabi bu konuşmayı anlayabilen josef k'ları kavrayabilenler o kadar fazla değil o yüzden selin girit'te bu ülkede ancak melih gökçek isimli insan müsvettesinin iftirası ile ünlü veya haber olur.


--spoiler--

bir kaç yıl önceydi tatil için istanbul'a gelmiştim. bir gazeteci arkadaşla buluştuk, konuşuyoruz. ben karamsarım genellikle öyleyimdir. o ise "ya niye öyle diyorsun selin? eskiden konuşamadığımız bir sürü şeyi konuşabiliyoruz artık." diyordu. haklıydı da aslında. türkiye sormaya başlamıştı.

"tek parti diktatörlük müydü?", "dersim katliam mıydı?", "ermenileri kestik mi hakikaten?", "rumları kovduk mu?" sorulması gereken sorulardı. gecikmiş sorulardı. haklıydı arkadaşım ama bir şeyi görmüyordu ya da kabul etmek istemiyordu belki de o zaman. sorulması istenen sorular soruluyordu.

yani o soruları sormalarına yalnızca izin verilmiyor, o soruları sormaları için teşvik de ediliyorlardı. doğru mu? yanlış mı? diyen elbette vardı ama çoğunluk sorgulamıyor ya yektan bir nefretle reddediyor ya da kaşıkla ağızlarına verilen bu bilgileri doğru kabul ediyor, yutuyordu.

türkiye o sorudan bu soruya savruluyor, geçmişinin itinayla seçilmiş travmalarıyla katharsis yaşıyor, hesaplaştığını zannediyordu. halbuki hiçbir şeyin hesabı da verilmiyordu. bugünde hala olan bu bence. doğru ne? yanlış ne?

--spoiler--

konuşmasının video linki: http://www.youtube.com/watch?v=HlNkfYxmsL4
güncel Önemli Başlıklar