bugün

bir devrim vardı ne oldu ona

her olayın; siyasi olsun, ekonomik veya sosyal, bir doğal seyri vardır. Bütün fikirler, ideolojiler, yapılanlar bir edebi eser gibi; girer, gelişir ve sonlanır. bu, insanlığın doğasında vardır. çünkü tüketir insan. ilk insan mesala, avcı ve toplayıcıdır. ilkel komün özellikleri gösterir, ama sonra bir adam çıkar, buralar benim lan der. toprak sahipleri lordlar, krallar ortaya çıkar ondan sonra. ama sonunda, onlar da yokulur, kapitalist sistem gelir. her sistem, öncekini, sakin bir şekilde yok eder.

gezi parkında başlayan olaylar, bir çok ak partilinin beklediği gibi bir olay değildir. ellerde sopalar, silahlar, kimsenin üstüne yürünmemiştir. barzolar tarafından dayak yemiştir anayasal haklarını kullanan siviller, elleri sopalı magandalar tarafından. polis coplamıştır, gazlamıştır, ezmiştir bir yerde. ama komik olan, sindirememiştir bu insanları başarıyla. atılan dayakla bir adam gösterilere katılamayacak hale mi geldi? yerine iki kişi çıkmıştır sokağa, daha fazla dayak yemek, sabahlara kadar ağlamak ve vücüdunda yanıklarla döne döne uyuyamamak için.

gezi parkında başlayan ve türkiyenin büyük bölümüne yayılan olaylar; belki recep tayyip erdoğanı deviremeyecek ve çok yüksek ihtimalle adalet ve kalkınma partisi bir sonraki seçimlerde yine yüzde 40'ın altına düşmeyecek. ama.

ama.

ama artık, recep tayyip erdoğan; dediğim dedik, yaptığım yaptık bir adamdan olmaktan çıktı. çünkü apolitik gençlik, ilk defa ayaklandı. yeter lan dedi. ve belki polis bunu başarıyla bastırdı. bastırdı mı? yarın bir olay olduğunda bu gençlik tekrar sokağa dökülebilecek. ertesi günde de. uyuyacak, dinlenecek, arkadaşıyla, sevgilisiyle tekrar oraya buraya gidebilecek.

bizde gurur, onur ve sevgi stoğu tükenmediği sürece; bir yerden sonra çevik kuvvette toma, biber gazı ve cop stoğu, illa ki tükenecek.