bugün

yuhanna 16 bölüm

yuhannanın mesajının universal oluşuna atıf bulunan bölümdür. diğer incillerin yazımında kullanılmayan evrensellik ve tüm toplumları, insanları kapsayan öğreti, burada ayan beyan gözler önüne serilmiş. bazı mistik akımlar, mesih'in yaşamını basit anlatması ve inanca dair geniş bakış açısı yansıtmaması bakımından; luka, markos ve vergi memuru şakirt mattanın incil çalışmalarını kabul etmezken, içeriğinin ahengi ve mistisizmi nedeniyle, yuhannayı kabul ederler sadece.

temel olarak bakıldığında; tesellici denerek, isa'nın gidişi sonrası yerini tutacak kutsal ruhtan söz edilmiş. immanuel'in insanların günahlarını bağışlatabilmek, sırtlayabilmek için gönderildiğini; üçüncü ve son dönüşünden sonra sukunet ve huzur olacağına (ki, islam ve hıristiyan kültünde, yeniden diriliş bir bağlamda isa ile mümkündür. isa habercidir çünkü) vurgu söz konusu. ruh'un görevinin başlaması ile, diğerlerinde çok yüzeysel değinilen, teslis de denen üçleme inanışına ışık tutulmuş. mesih'in yeniden babasının sağına yükseltilmesi sonrası, baba ile oğulun ortak ruhu olan ruhul küddüs'ün görevinin başladığını isa bildiriyor.
ayrıca, ruhun da baba ve oğlu gibi insan doğasında; duyup, konuşan, azmeden bir varlık formu olduğuna vurgu da yapılıyor.