chp nin secim vaadleri

faiz dışı fazla oranını düşürerek kaynak yaratacaklarını beyan etmişlerdir. öncelikle faiz dışı fazla nedir ona bakmak gerekir. diyelim ki 100 lira geliriniz var ve bütçe giderleriniz de 140 lira. bu giderlerden 50 lirası faiz gideri, geriye kalan 90 lira ise faiz dışı gider olsun. bütçe gelirinden faiz dışı giderleri çıkardığınız zaman elde edilen sonuca faiz dışı fazla denir. yani 100 - 90 = 10 liralık bir faiz dışı fazla elde etmişsiniz demektir bütçeniz açık verse dahi * * *...

faiz dışı fazla borcu geri çevirebilmek için önemlidir. borç giderlerinin milli gelire oranı %60 olursa bu gerçekleşebilir denilmektedir *. iktidar partisinin imf gözetiminde uygulamış olduğu politikalarla, %6.5 faiz dışı fazla ile borçların geri döndürülebilmesi için gerekli olan oran tutturulmuştur ve artık bu faiz dışı fazla oranının yüksek olduğu söylenmektedir. cumhuriyet halk partisinin de iddiası bu yöndedir.

şimdi asıl soru bu noktada geliyor. faiz dışı fazla vermesine rağmen bütçe, giderek daha da borçlanılıyor. bu noktada yapılması gereken faiz dışı fazlayı azaltmak mı, yoksa faiz dışı fazlayı arttırmak mıdır? faiz dışı fazlayı azaltmak daha da borçlanmak gibi gözüküyor.