bugün

alkolik

alkol maddesine fiziksel ve psikolojik ve akılsal olarak bağımlı kimse.

fiziksel bağlımlılık vücutta, organlarda oluşagelmiş bir "alkol metabolizması" oluşması durumda meydana gelir. bu durumda alkol, kendini adeta su gibi gören organlarca kabul görür. eşik değeri sürekli yükselen bu bağımlılıkta kişi sürekli daha fazla alkol alarak rahatlar.

psikolojik bağımlılık, kişilerin psikolojileriyle alakalıdır. örnek vermek gerekirse, bazı kadınların çeşitli sebeplerden ötürü zevk alamadıkları cinselliklerinden, zevk alabilmeleri için alkol kullandıkları görülür. oysa ki bu sadece psikolojik bir kandırıştır. bir başka örnekte ise, kişi, sosyalleştiğini düşünerek de alkole bağımlı olur. bu tip kişilerde temelde yatan psikolojik bir sosyalite bozukluğu olduğu da söylenebilir.

akılsal bağımlılık ise biraz farklıdır. öğrenme mekanizması pavlov'ca betimlenen şekilde çalışır, ve memelilerde "iyi" duygusu endorfinle sağlanır. işte bazı bünyelerde, alkol, endorfin salgısını arttırırak kişinin iyi hissetmesini sağlar. ve bu davranışı, "alkol içmem doğru bir şeydir" türü bir disiplin haline getirir. benzer şeyler, uç sporların tutkunlarında da görülmektedir, hız tutkunlarında da.