bugün

hitchcock

biraz kitlesine hitap eden filmlerden. alfred hitchcock'u ve filmlerini çok sevenler için çok eğlenceli, hele benim gibi en sevdiği hitchcock filmi psycho olanlar için güzelden de öte, ama bu adamı ve filmlerini ilginç bulmayanlar için sıradan bir film gibi gelebilir.

hitchcock'un psycho'yu çekme konusunda sıkıntılar yaşadığı biliniyordu zaten, ama böyle oturup izleyince, filmin gözümde değeri daha da arttı. severiz ya böyle şeyleri ; bir eli yağda bir eli balda çekilen filmlerden daha kıymetli olur dikenli yoldan geçen filmler. tabii ortaya psycho gibi mükemmel birşey çıktıysa.

--spoiler--

karısıyla ilişkisinin çok ön plana çıkarılması ile ilgili eleştirilere kısmen katılıyorum ama onun yerine psycho'nun çekimlerini gösterme işinin ayarını kaçırsalar bu sefer de dvd'lerdeki filmlerin kamera arkası videolarına dönebilirdi. belki de ondan çekindiler. zaten milletin bildiği filmin oturup sahnelerinin nasıl çekildiğini tek tek göstermek yersiz olur. efsane duş sahnesini güzel bir biçimde anlatmışlar, oradan mahrum bırakmamışlar, dozunu iyi ayarlamışlar bence.

gri takım elbiseli kadına gözlerinin takıldığı vertigo göndermeleri mükemmeldi, psycho çekimlerinde vera miles'a "neden vertigo'da oynamadın" sitemini de taşımışlar ki o da güzel olmuş. hitchcock ilk olarak vertigo'da onu istemiş fakat o hamileliğini gerekçe göstererek oynamak istememiş, daha sonra hitchcock kim novak'a razı olmuş. bana göre novak en seksi hitchcock sarışınıdır açık ara, ama soğuk buluyormuş onu hitchcock.

--spoiler--

karakterlerin asıllarıyla benzerlikleri harika : anthony hopkins yalamış yutmuş resmen hitchcock'u. özellikle ses ; hal, tavır mükemmel. scarlett johansson'dan harika bir janet leigh yapmışlar. anthony perkins desen 1960'dan getirmişler resmen.

--spoiler--

son olarak filmde en keyif aldığım iki sahne : janet leigh ve vera miles ' ın soyunma odasında hitchcock hakkında konuşurken kapıda belieren meşhur "alfred hitchcock silüeti" ve finalde filmin sinema gösteriminde, hitchcock'un meşhur duş sahnesinde seyircilerin çığlıklarını dışardan dinleyişi ve yaptığı hareketler... günlerce, haftalarca uğraştığınız bir sahnede tam da saniyesi saniyesine hesapladığınz anda bir salon dolusu insandan gelen çığlıklar... dünyada bundan daha müthiş bir duygu olamaz herhalde.

--spoiler--