bugün

balkan göçmeni olmak

bazılarının sandığı gibi ''sığıntı'' olmak değildir.

(#18502416) burada güzel ve tarihsel gerçekliği olan bir cevap verilmiş fazla söz demeye gerek yok.
tabi böyle düşünenleri de anlamak gerek, çünkü tarih boyunca ne osmanlı'ya ne de türkiye cumhuriyeti devletine karşı gelmiş bir topluluk değildirler, zaten anadolu coğrafyasından farklı bir ırka mensup kişiler de değildirler.
bugün gostivar kosova, üsküp gibi yerlere gidin, bütün köyler de halen daha türkçe konuşulur, sizlerin evlerinde olmayan o eski osmanlı bayrağı bulunur, şimdiki türk bayrağının aynı sayılabilir, hilal ve yıldız da biraz farklılık var.
bakacak olursanız bir halkı toprağından kaldırıp, hiç bilmediği memlekete iskan etmek çok acı gibi dursa da, o dönemin insanları bunu ''fetih'' anlayışı içinde gördüklerinden seve seve gittiler, hatta bugaristan'a iskan edilen kardeşlerimiz, bulgar zülmu altında yıllarca ezildi.
geri döndüklerinde 'hoop! siz kimsiniz'' demeniz için, tarihsel sürece vakıf olmanız gerek.
türklüğü yarıştırmak zaten aptalca bir olgu olmasına rağmen, nesep bağına ineceksek; ''türklük'' konusunda mangalda kül bırakmayanlar bilsinler ki, onlar yıllarca lafta türkçü oldular, atalarımız ise kan dökerek ve akıtarak bunu ilan ettiler.
tabi salt türkçülük anlayışı yoktu onlar da, islam'a hizmet olarak gördüler hiç bilmedikleri topraklar da yeniden bir medeniyet inşa etmeyi.
ve bazıları gibi ne geçmişte, ne de yakın dönemde; osmanlı'nın ya da türkiye cumhuriyeti devletini sırtlarından vurmadılar.
babaannemin 5 çocuğu aradan 60 yıl geçmesine rağmen kayıp, slovenya sınırında savaş sırasında kayboluyorlar ve o zamandan bu zamana haber yok. böyle acılar yaşadık biz ama sadakatimizi kaybetmedik, yine varız; ölmek için...