bugün

sponsorluk

bir kurum, kuruluş ya da bireyin, başka bir kurum, sivil toplum kuruluşu ya da bireye para, mal veya hizmet yardımında bulunmasıdır.

sponsorlukta çoğunlukla sponsor en az sponsor olunan kadar karlı çıkar. bu karda en büyük pay imaj transferinin yaşanmasından edinilir.

örneğin vestel, süreya ayhan'a sponsor olarak hem bir nevi kurumsal vatandaşlığını gerçekleştirmiş hem de kendi adının süreyya ayhan'ın başarıları ile yükselmesini sağlamıştır. ancak süreyya ayhan'ın adının doping skandalına karışması ile ata demirer'li reklam kampanyası ile bu sponsorluk faaliyeti unutturulmuştur.

türkiye'deki sponsorluklara baktığımızda spor sponsorluğunun açık ara önde gittiğini söylememiz mümkündür: turkcell superlig, vestel manisa spor, efes basketbol takımı...

özellikle doğru adımlarla yapılan sponsorluklar pek çok alanda kurumun kendi adını öne çıkaracaktır. ilk etapta para sarfiyatı gibi gelse de sponsorluk faaliyetleri doğru alanlarda, doğru şekillerde yapıldığında altın bir anahtara dönüşür. buna en güzel örnek efes basketbol takımıdır. içki reklamlarının yasak olduğu zamanlarda dahi, efes'in adı gündemden düşmemiş, insanların kafasındaki efes bira algısı güçlendirilmiştir. satın alma kararlarında marka çağrışımlarının ve marka farkındalığının önemi düşünüldüğünde, efes'ın uyguladığı stratejinin yerinde olduğu ortadadır.