bugün

kabus dingildore

j. k. rowling tarafından yazılan harry potter serisindeki kurgusal bir karakter. romanlarda sıkça anılsa da film uyarlamalarında kendisine yer verilmemiştir.

kabus dingildore, albus dumbledore'un (dambıldor) baba bir ana ayrı kardeşidir. dumbledore'dan üç yaş küçüktür. ağabeyiyle sık sık kavga ettiğinden ve geçimsiz bir çocuk olduğundan ingiltere'den çok uzağa, lübnan'a ilm-i sihr rüşdiyesine bir nevi sürgüne gönderilmiş, buradaki eğitiminin ardından yine lübnan'da bulunan ilm-i esrar ü cinn idadi ve sultanisi'nde eğitim görmüş, ardından dönüp cadı ve büyücülük okulu'nda staj yapmıştır.

ağabeyinin aracılığı -torpil de denebilir- sayesinde yetkin olmamasına rağmen cadı ve büyücülük okulu'na hoca olarak kabul olunmuştur. on iki sene boyunca üç harflilerle seks, gibiş teknikleri, seksolojiye giriş dersleri okutmuştur. büyü değneğini fena ve akla gelmez maksatlar (mâbâdına sokmak gibi) için kullandığı rivayet olunan dingildore, "değnekle yaratıcı eylemler" adlı bir dizi konferanslar da vermiştir.

romanlarda ağabeyinin aksine tutuk zekalı denilecek kadar zayıf akıllı, taşkın duygulu, kaba ve hırpani tavırlı tasvir edilir.