bugün
- sivilce için deneyimli yazar tavsiyeleri47
- 19 eylül 2026 trabzonspor galatasaray maçı29
- yazarların akşam yemekleri7
- yaşanmamışların yası6
- buzdolabının kapağını açıp boş boş bakmak5
- claudian clouds33
- en iyi vampir filmi4
- insan ne ister5
- intothenirvana2
- okulda zil sesinin felsefi anlamı3
- cumartesi gecesi sıkıcılığı4
- en iyi kurt adam filmi3
- kadınlar7
- cok da abartmaya gerek uok6
- gece sokak kedileri tarafından saldırılmak4
- arkadaşlar ben olmasam ne yaparsınız7
- gary oldman2
- sözlük kızlarının kekleri24
- çirkin2
- the crow2
- fusya semsiyeli yabanci'nın gerçek kimliği7
- anın görüntüsü25
- ermeni alfabesi2
- galatahahahahahaha3
- annem2
- başkalarının istediği gibi yaşamak4
- gocu'nun tınlamıyorım deyip yan hesaba geçmesi7
- true'nun engelli olması6
- okan buruk9
- meriç dükalığı8
- allah11
- günlük2
- true ile tatlı sert3
- ankara da yeni nesil suç örgütleri operasyonu2
- sevdiğiniz yazarlar8
- sarapci koala hatayi33
- islamda namaz yoktur30
- sevgilisi yüzünden engelli kardeşini öldüren kız7
- önyargı2
- fusya semsiyeli yabanci22
- kürdistan10
- sözlükte kimin idamına evet dersiniz6
- dantelli sütyen takan erkek12
- morkstar2
- ak partililerin apoya villa yaptırması36
- true ve g'i l d'e d l'i l y birlikteliği4
- tai lung8
- mazotun yarım litresi 50 tl28
- gücünden sıkılıp kendini yok eden tanrı2
- özürlü diyerek hakaret ettiğini sanmak4
vladimir mayakovski'nin 1914-1945 yıllarında yazdığı liro-epik şaheseri. kendi yaşantısındaki heyecanlar şiire başlangıç olmuş, kişisel tema devrimci bir temaya yükselmişti.
mayakovski, başlangıçta şiire ''onüçüncü havari'' adını vermişti. bu ad, hristiyanlıkta isa'nın öğrencisi 12 havari düşüncesinin karşısına devrim habercisi yeni bir havariyi çıkarıyordu. sansür, şairi böyle bir ''küfürden'' vazgeçmeye zorlamıştır. mayakovski 1930 yılında yaptığı bir konuşmada bu konuya şöyle değiniyordu: ''bu kitapla sansüre geldiğim zaman, bana, 'ne, siz küreğe mi mahkum olmak istiyorsunuz'' diye sordular. ben de 'asla' dedim. o zaman kitaptan adının da bağlantılı olduğu altı sayfayı çıkardılar. bana, lirik bir şiirle böyle büyük bir kabalığı nasıl bağdaştırdığımı sordular. o zaman ben de 'peki, isterseniz kudurmuş olacağım, isterseniz alabildiğine kibar, erkek değil, pantolonlu bulut olacağım' dedim.''*
mayakovski bu şiiri sansürün karışması olmaksızın tümüyle ancak 1918 yılında yayımlayabildi. önsözde yapıtın düşsel esasını saptarken, ''pantolonlu bulut''u kendi kendisinin o günkü sanat anlayışının bir ilkeler toplamı sayar.
''kahrolsun sizin aşkınız, kahrolsun sizin sanatınız, kahrolsun sizin düzeniniz , kahrolsun sizin dininiz... bunlar dört bölümde dört haykırıştır. yapıtın altbaşlığı olan tetraptih, yani dört bölümden oluşan bir bütün tanımı, buradan geliyor.***
bu tarifi imkansız ruh haykırışını yaşayan için artık şiir de aşk da şair de hayat da bambaşka bir şey olur...
--spoiler--
dünyayı sarsa sarsa sesimin kudretiyle,
yürüyorum--yakışıklı
yirmi iki yaşımda
--spoiler--
mayakovski, başlangıçta şiire ''onüçüncü havari'' adını vermişti. bu ad, hristiyanlıkta isa'nın öğrencisi 12 havari düşüncesinin karşısına devrim habercisi yeni bir havariyi çıkarıyordu. sansür, şairi böyle bir ''küfürden'' vazgeçmeye zorlamıştır. mayakovski 1930 yılında yaptığı bir konuşmada bu konuya şöyle değiniyordu: ''bu kitapla sansüre geldiğim zaman, bana, 'ne, siz küreğe mi mahkum olmak istiyorsunuz'' diye sordular. ben de 'asla' dedim. o zaman kitaptan adının da bağlantılı olduğu altı sayfayı çıkardılar. bana, lirik bir şiirle böyle büyük bir kabalığı nasıl bağdaştırdığımı sordular. o zaman ben de 'peki, isterseniz kudurmuş olacağım, isterseniz alabildiğine kibar, erkek değil, pantolonlu bulut olacağım' dedim.''*
mayakovski bu şiiri sansürün karışması olmaksızın tümüyle ancak 1918 yılında yayımlayabildi. önsözde yapıtın düşsel esasını saptarken, ''pantolonlu bulut''u kendi kendisinin o günkü sanat anlayışının bir ilkeler toplamı sayar.
''kahrolsun sizin aşkınız, kahrolsun sizin sanatınız, kahrolsun sizin düzeniniz , kahrolsun sizin dininiz... bunlar dört bölümde dört haykırıştır. yapıtın altbaşlığı olan tetraptih, yani dört bölümden oluşan bir bütün tanımı, buradan geliyor.***
bu tarifi imkansız ruh haykırışını yaşayan için artık şiir de aşk da şair de hayat da bambaşka bir şey olur...
--spoiler--
dünyayı sarsa sarsa sesimin kudretiyle,
yürüyorum--yakışıklı
yirmi iki yaşımda
--spoiler--
Gündemdeki Haberler
Güncel Önemli Başlıklar