bugün

facebook

south park'in 14.sezon 4.bolumunde cok zekice elestirdigi ve beni de konu hakkinda derin dusuncelere surukledigi 'sosyal' paylasim agi.

http://www.southparkstudi...s14e04-you-have-0-friends

simdi bi benzetme yapmak istiyorum ben. bazi sarkilarin sozlerini internette ya da baska bi yerde okumuslugumuz vardir muhakkak. bu sarkilar -en azindan bana oyle oluyor- artik sadece kulagima hitap eden birsey degildir. dinlerken aklima sarki sozlerini okudugum sayfa gelir hep. font'u gelir, sitenin sekli semali gelir. artik o sarki benim zihnim de o eski sarki degildir. her dinledigimde sarkinin yaninda goruntuler harfler belirir. ya da klibi olan bir sarki artik zihnimizde klipteki goruntuleriyle de butunlesmis bir sekilde vardir.

iste facebook'un bundan hic bir farki yoktur. sokakta, okulda canli kanli gordugumuz insani hatirladigimizda, surekli profil resmiyle, yazdigi statuyle, patlastigi videolarrla belirmesine neden olur zihnimizde. artik o insan iki kisidir bizim icin. tipki o sarkiyi internetten okudugumuz harflerin gorsel duyularindan ayiramadigimiz gibi, insanlari da profillerinden ayiramiyoruz. tanidiklarimin beynimde olusturduklari kisilerin sadece kendileri gibi olmasini ve ben de arkadaslarimin zihninde sadece kendim olmak istedigim icin kullanmiyorum bu siteyi.

insanlarin sunu bilmesi lazim. online kisilikleri gibi deegildir hicbiri. olmaya da calismamalari lazim zaten. herkes profil resmindekinden daha guzeldir. herkes profilinde bize sundugu insandan daha ilgi cekicidir, daha cana yakindir, daha samimidir.
© copyright 2005 - 2026