bugün

ezidilik

Ezidilik bir inançtır. Yeryüzünde 1 milyon kadar ezidi olduğuna inanılır. Kendisine "yezidi" denmesinden hoşlanmazlar. Başbakanımızın Ezidiliğin "Yezid" den geldiğini sanmaktadır ki bu da yanlış bir bilgidir.

Ezidilik, Mushafun Reş ve Kitabul Cilve adlı iki ayrı kitabı olan yerel inançtır. Ezidilik ismi bu kitaplarda adı geçen "EZDA" isimli bir tanrı adından türemiştir ve "Ez-da", Kürtçede "ben verdim" manasına gelir. Ezda, Ezdilik ve Ezidilik şeklinde bir türeyiş söz konusudur.

Ezidiler, Hz. ibrahim, Hz. Musa, Hz. isa ve Hz. Muhammed'e inanmazlar. Ekseriyetle "kürt gelenekleri, mithraizm, antik yunan felsefesi ve hint mistisizminin; bir takım sufistik öğelerle sentezlenmesi sonucunda oluşmuş bir inançtır."

Ezidilik'te düşmüş melek, Melek Tavus kutsaldır. Sembolik ve mistik bir inanıştır. Zerdüştlüğün yoğun etkisi altından kalmıştır.
Türkiye'de 100 binden fazla ezidi olduğu düşünülür. Lakin bölgede "1 milyon ezidi kürdün olduğu" varsayılır.
Bölgenin tarihsel kültürel ikliminde çok esji bir inanç olarak doğmuştur. Çok eskidir ve yoğun bir mazdakizm etkisi görülür. Mülkiyet görüşü olarak Mazdek'ten etkilenmiştir.
Bektaşilik nasıl Türkmen boyları ile anılıyorsa, Ezidilik'te kürd boyları ile anılır. Lakin aradaki temel fark, Bektaşilik islam'ın "Türkmen Yorumu" iken, Ezidilik, kendisine özgü ve Zerdüştlüğü yorumlama üzerinden gelişmiştir.
Zerdüşt'ün yazıtlarına ve Avesta'da ter alan metin ve bölümlerine "zendeka" adı verilmektedir. Mazdek'in "mülkiyet ortaklığı" eksenindeki görüşleri de "zendeka" olarak ifade edilir. Arapçadaki "zındık" kelimesinin kökeni buradan gelmektedir ve hoş bir karşılığı yoktur. Zerdüştlüğe karşı savaş ilk müslüman topluluk ise Emeviler'dir. (Eren Erdem, 26.10.2012, Aydınlık)