bugün

yahudi kürtler

görsel
(fotoğraf: molla mustafa barzani, mossad şefi zwi zamir ile birlikte)

israil'in silahi, kürt yahudileri;

israil'in gap bölgesinde kullandığı en büyük silah kürt yahudileri kavramıdır. bu kavramı kürt kökenli türk vatandaşlarına aşılamaya çalışan israil, bu vatandaşlar aracılığı ile bölgede toprak alımı gerçekleştirmektedir.

kürt yahudilerini anlatan "kürdistanlı yahudiler" adlı kitap, kürtlerin israil'le ittifak kurmalarını belirten aşağıdaki sözcüklerle başlıyor:

"kürtlerin ortadoğu'da yahudilere karşı düşmanlık hisleri beslemesinin hiçbir yararı yoktur. kürtler yahudi toplumuyla daha sıcak ilişkiler kurmak durumundadırlar. kürtler yahudi toplumunun demokratik kurumlarını görmezden gelemezler. yahudi toplumu ortadoğu'da kürtlerin doğal ittifakçısıdır."

"kürdistanlı yahudiler" adlı kitabın 19'uncu sayfasında da müslüman türk devletinin, yahudi israil devletine göre daha gerici, ırkçı, soykırımcı olduğu gibi iddialarda bulunularak kürtlerin israil yahudi devletiyle ittifak kurması gerektiği belirtilmektedir.

israil'le ittifakta, israil'de yaşamakta olan yahudi kürtlerin de önemli bir rol oynamakta olduğunu görüyoruz. israil'de yasayan kürt kökenli yahudiler tarafından kurulmuş olan israil'deki kürt yahudileri
ulusal örgütü (the national organization of kurdish jews in lsrael)'in başkanlığını yapmış olan habib simoni'nin 1973 yılında yaptığı bir açıklamaya göre, o yıllarda israil'de 90.000 "kürt" bulunmaktadır.

gazeteci yazar pamela kidron ise, 1988'de yazdığı bir makalede israilli 150.000 kürt'ün varlığından söz etmektedir. yakın tarihli bu kaynaklarda, kürt kökenli yahudi topluluklarından 'kürt' etnik kimlikleri vurgulanılarak bahsedilmesi dikkat çekicidir.

bu ayırım, "kürdistan" kökenli diğer (kürt olmayan) yahudi topluluklarının varlığı da göz önüne alınarak yapılmış görünmektedir.

günümüzde israil'de, "kürdistan" kökenli yaklaşık 200.000 kişinin yaşadığı tahmin edilmektedir.

israil işgal edilen irak'ta da yayiliyor

kürt yahudileri irak'ın kuzeyinde musul ve kerkük, iran'ın kuzeydoğu sınırları boyunca senandal, türkiye'nin ise güneydoğusunda, suriye, irak, iran sınırlarına yakın diyarbakır, bitlis ve van, doğusunda ise erzurum'da yaşamaktaydılar.

irak'ın işgal edilmesinden sonra musul ve kerkük'te yaşanan olayların arkasında israil'in olduğu bugün bilinen bir gerçektir. israil'in kutsal topraklar senaryosuna göre, musul ve kerkük'te bulunan yahudi kürtler, bu bölgeleri işgal edecek, dahası bu yayılma gap bölgesine kadar sürdürülerek büyük israil projesi'ne önemli birkaç adım atılmış olacaktır.

haham ailesi barzaniler...

barzani de bir kürt yahudi'sidir. hatta soyu, ünlü bir haham ailesine dayanmaktadır.

16. ve 17 yüzyıllarda "kürdistan"lı hahamlar tarafından yazılmış olan çeşitli belgeler ve elyazması kitaplar, genel olarak kürdistanlı yahudilerin başta dinsel olmak üzere, sosyal ve ekonomik yaşantıları hakkında ayrıntılı bilgilerin yanı sıra kürdistan'la ilgili bazı dolaylı bilgiler de içermektedir.

bu dönemlerde kimi yahudi toplulukları "kürdistan" halklarının genel yoksulluk tablosu içinde yer alırlarken, öte yandan özellikle ünlü barzani ailesi'nden gelen hahamlar, kürdistan'ın birçok yerinde dinsel çalışmalar ve eğitim için merkezler kurmuşlardı.

bu dini merkezler mısır ve israil gibi uzak yerlerden bile öğrenci kabul ediyorlardı.

israil'in en büyük müttefiki barzani ailesinin "kürdistan"da uğradığı siyasi başarısızlıklardan sonra kürt yahudileri güney kürdistan'ı terk ederek israil'e göç ettiler.

barzani önderliğindeki "güney kürdistan" kürt hareketinin 1975 yılında yenilgiye uğramasının ardından, iktidardaki baas diktatörlüğünün tüm ülkede uyguladığı yoğun terörün zorlaması ve israil'in de kolaylaştırıcı müdahaleleriyle bir grup "kürdistan"lı yahudi israil'e yönelir.

barzani'nin kuzey irak'ta canlandırmaya ve ayakta tutmaya çalıştığı kürt devleti için şu anda birçok kürt yahudi'si bölgede faaliyet göstermektedir. abd'nin de desteklediği planla bölgede ikinci bir israil oluşturulmaya çalışılmaktadır.

geçmiş abd politikaları ve israil'in bölgedeki faaliyetleri irdelendiğinde, yahudi stratejist henry kissinger'i, kuzey irak'taki kargaşanın mimari olarak görmek mümkündür. kissinger'in barzani'ye verdiği destekle birlikte bu bölgedeki kargaşanın temelleri 1970'lerin ilk yıllarına rastlar.

o yıllardaki abd senatosunun newyork temsilcisi otis pike, barzani ve yandaşlarına yapılan gizli yardımı ortaya çıkardığında, rapor washington bürokrasisi içinde bomba etkisi yaratmıştır. ancak bu yardımın ve desteğin boyutlarının hangi ölçüde olduğu bugün bile hala bilinmemektedir. tam da bu olayların tartışıldığı dönemlerde barzani'nin, "şayet davamızda başarılı olursak abd'nin 51. eyaleti olmaya hazırım" ifadesi de olayı bütün çarpıcılığıyla ortaya koymaktadır.

sonuç olarak söylenebilir ki; israil'in gap'ı da içine alan bir politikası vardır ve bu asla son bulmayacaktır.

çünkü tevrat metinlerinden de anlaşılacağı gibi israil için bu kutsal bir mirastır. israil'in tevrat metinlerine dayandırarak şekillendirdiği "vaadedilmiş topraklar" teoremi, israil'in tüm dünyada her türlü terörü yaratarak, her türlü oyunu sergileyerek ve tüm kaynaklarını kullanarak yarattığı senaryolarla güçlendirilmektedir.

bugün gap bölgesinde faaliyette bulunan, israil devleti destekli, teknik ölçeklerle düşünüldüğünde oldukça büyük ve finansman anlamında güçlü şirketler, dışardan bakıldığında ticari şirketlermiş gibi görünmesine rağmen, israil'in tüm dünyada, tüm kaynaklarını kullanarak uygulamaya koyduğu kutsal topraklar senaryosunu şekillendiren birer piyondan başka bir şey değildirler.

(hasan taşkin, istihbarat raporlarinda israil'in gap senaryosu-ozan yayıncılık)

(bkz: israil pkk ilişkisi/@zulfikardarbesi)
(bkz: barzani pkk ilişkisi/@protest sanayici)