dr stranglove

Kara mizahın en iyi iki örneğinden bir tanesi.. Diğeri de Chaplin ustanın The Great Dictator'ü. Stanley Kubrick'in baya bir kendisinden esinlendiğini düşünüyorum. Çünkü soğuk savaş dönemiyle veya genel olarak gereksiz savaş konularıyla çok iyi dalga geçip, pervasızca yermiş. Konusu ve anlatmak istedikleri çok açık ve açıkçası olağandışı anlatılmış. Özellikle Peter Sellers 'döktürmüş'..

Filmin içinde o kadar açık dalga konuları var ki sormayın gitsin. Savaşın gereksizliğinin ve gözleri kör etmesinin saçmalığı, acımasızlığı tatlı bir dille gösterilmiş. Savaşa askerlerin ve onların başında ki generallerin nasıl baktığı gözler önüne serilmiş. Savaşın aslında aslında masum insanların uğruna değil de herşeyin başında ki kişilerin kibirli gölgesi içinde gerçekleştiği düşüncesindeyim. Kibirli ruhlarını tatmin etmek, egolarını başkalarına kanıtlama arzusu içinde olan insanlar.. Hepsi savaşmanın ne demek olduğunu bile bilmiyorlar. Onur, gurur, vatan ya da insanlık.. Ne derseniz deyin bunların hiçbiri onların umrunda değil. Belki de kendilerine çok güvenip herşeyin üstesinden geleceklerine inandıkları için. Ya da inandırdıkları için diyelim.

Bunların etkisinde söyleyebilirim ki film kendilerini yüksekte gören başkanları vs. muazzam derece de tepetaklak eden bir yapım olmuş.

--spoiler--

Özellikle filmin sonunda Dr. Strangelove'ın "mein führer i can walk" deyip ayağa fırlaması ne müthiş bir ironi örneğidir..

--spoiler--