bugün

tanrı ile allah arasındaki fark

Bizim eski atalarımız Müslüman olmadan önce yaratıcı bir zata inanıyorlardı. Belki kendilerine göre, değişik tanrıları da vardı. Ama onlar daha çok kendi lehçeleri ile ''Tengri'' dedikleri zaman, Zat-ı Uluhiyeti kastediyorlardı. Bu kelime sonra biraz daha incelik kazandı ve tanrı şeklini aldı ki, aslında mabut demektir ve Arapça'daki ilahın, Fransızca'daki ''Dieu''nun, Farsça'daki ''huda''nın karşılığı olan bir kelimedir. Ama hiçbir zaman, Cenab-ı Hakk'ın bütün Esma-i Hüsna'sını camî, ism-i Zat olan ''allah'' kelimesinin karşılığı değildir. Allah dendiği an, bütün kâinatta tecellî eden isimleriyle bir Zat-ı Ecell-i A'la akla gelir. Allah kelimesiyle anlaşılan budur. Yani O, Mabud-u Mutlak, Halık-ı Mutlak, Maksud-u Mutlak, Rezzak-ı Mutlak, Bari-i Mutlak, Cemil-i Mutlak'tır. ila ahir...

Esma-i Hüsna';yı camî Allah kelimesinden böyle umumî bir mana anlaşılır. Ve bu itibarla da Allah(cc) ism-i hassıdır. Allah dendiği an bu Mabud-u Mutlak anlaşılır ve Vacibü'l-Vücud akla gelir. Ama, tanrı dendiği zaman Yunanlının aklına Zeus gelir. Mısırlının Apis Boğası ve Hintlinin aklına da kendi inekleri... Demek tanrı kelimesiyle yerli-yersiz mabut kelimesinin akla gelmesine karşılık, Lafza-i Celal olan Allah kelimesi Vacibü'l-Vücud'un ism-i hassı olarak sadece o Esma-i Hüsna sahibi Zat-ı Zülcelal-i akla getirir. Onun için bir insan, ''tanrı'' kelimesini Allah yerinde kullanırsa, maksadını anlatamaz ve hata etmiş olur. Tanrı, ilah kelimesi yerinde Huda, Dieu ve God yerinde kullanılabilir; fakat Allah yerinde değil.. ''allah'', Cenab-ı Hakk'ın Zat'ının has ismidir. Onun için ''lâ ilahe illallah'' diyoruz; fakat ''la Allah'a illallah'' demiyoruz. Evvela ilahlar, tanrılar ne varsa hepsi nefyediliyor, sonra da isbatta, Mabud-u Mutlak getiriliyor ve sadece Allah vardır, deniliyor.

Mevlit yazarı Süleyman Çelebi, bu hususu çok güzel tefrik ederek ''Birdir Allah ondan artık tanrı yok.'' deyip, her iki kelimenin yerini de tayin ve tespit etmiştir.

Buna binaen bir insanın ağzından tanrı kelimesi çıktığında, hemen reaksiyon göstermemeli, o adamın maksadına bakmalı, Allah yerinde o kelimeyi kullanmışsa tatlıca ikaz etmeli, aksine, tehevvür gösterilmemeli. Hele günümüzde kat'iyen!..

kaynak : http://www.asringetirdigi....php/content/view/348/12/