bugün

arapça kökenli ilah kelimesi, öz türkçe tengri kelimesinden gelen ama günümüzde tanrı olarak kullanılan kelimeyi karşılamaktadır. ilah kelimesinin tdk tarafından açıklaması "çok tanrıcılıkta tanrı, tanrı" dır. tanrı kelimesinin tdk karşılığı ise ise "çok tanrıcılıkta var olduğuna inanılan insanüstü varlıklardan her biri, ilah" dır.

bu açıdan değerlendirirsek tanrı ve ilah kelimeleri benzer kapsamda olup "çok tanrıcılıkta insanüstü varlıklar" demektir. örneğin yunan mitolojisinden bahsederken "olimpus dağı tanrısı zeus", mesela arap mitolojisinden bahsederken "arap ilahları lat ve uzza", şamanizmden bahsederken "gök tanrı" v.b. kullanılır. burada ilah ve tanrı kelimeleri sıfattır.

allah (c.c.) kelimesi ise bir özel isimdir. allah (c.c.) tanrıdır. ilahtır. ve ismi allah (c.c.) dür.
bir üstad da "tanrı allah'ın belasını versin" demiş ve son nokatyı koymuş.

edit: nihal atsız nurlar içinde yatıyor... bu da en sonuncu nokta.
"çok tanrılı din" gibi bir ifade kullanabilirsiniz. lakin, haşa bunun allahlı versiyonunu derseniz oracıkta çarpılırısınız.
tanrı, arapçadaki ilah karşılığına gelir. allah ise özel isimdir ve tüm dillerde aynıdır.
tanrı sadece tek tanrılı dinlerin ilahı değildir, icabında bir hint ineğinin de edinebildiği sıfattır,

onun için müslümanların ilahının adı diğer 98 i ile birlikte allah' tır.

onun için tanrı ve allah çok ayrı kavramlardır,

en fazla ilah ve tanrı yakın anlamda kullanılıp,
objektif bir tanımlayıcı; müslümanların tanrısı allah ' tır diyebilir,

fakat her tanrı kesinlikle allah değildir, hatta hristiyanların god u veya yahudilerin yehova sı dahi allah değil, kendi inandıkları; birisi üçlemenin toplamı veya teki olabilen, öbürü de sadece israiloğullarının olan tanrılarıdır.
iki dilde de herşeyi gören, duyan, muktedir olan, sonsuz... vs.

günümüz şartlarında ise bu fark isimlendirilmek suretiyle belli cemaatlere -gavurun tabiriyle- refere etmektedir.

yoksa iahowa ile god arasında ne fark var ki? yoktur.
aralarındaki ince bir çizgidir. ikisi de diğerinin alanına müdehale edemez.
TANRI=RAB

ALLAH ÖZEL iSiMDiR.

YANi iNSAN=BEŞER

AHMET ÖZEL iSiMDiR.
islam inancına gore allah ın cinsiyeti yoktur,erkek ya da disi degildir.
tanrı ise ataerkil duzenin dunya uzerinde hukum surmeye baslamasıyla beraber
-cok tanrılı ilkel dinlerden semavi dinlere kadar ki bu da bir evrim surecidir-
erkekle temsil edilir.
allahu tealanın 99 ismi vardır. bunlardan hangisini söylediğiniz onun hangi yönünü sizde barındırdığına da bakar. deyyan, şüphesiz ki o, yargılayandır.
islam dinine göre allah tektir bi tane vardır, tanrılar bolca vardır zeus , eros gibi...
biri türkçe biri arapçadır.
allah arapçadır, tanrı türkçedir.

ey türk budunu diline sahip çık!
anlamları aynı ama yazılışı ve okunuşu farklı olan kelimelerdir.
Müslüman bir insan Tanrı dediğinde zaten hindistandaki ineği kastetmeyeceğinden bir kaç tane zeka püskürüğü insan dışında kimsenin takmadığı farktır.*
askeriye, iftar öncesi.
komutan: tanrımıza hamd olsun!
askerler: allahımıza hamd olsun!
fark budur.
farklı dillerde aynı şeyi ifade eden sözcüklerdir. farklı dillerde olmalarından gayrı bir farkları da yoktur.
biri turkcedir digeri arapca. fark budur. ama aslinda tanri veya allah ikisi de aynıdır, birdir, "sen tanri diyorsun ayıp, gunah, o allah'tır diyen yobazlar utanmalıdır", zira tanrı kelimelere, harflerle sınırlandırılamayacak kadar buyuktur, onemli olan niyettir.
ALLAH: Lafza-i celal adı verilen bu mubarek kelime, cenabı hakkın zatına mahsus bir isimdir.Allah kelimesi cemilenemez yani çoğul yapılamaz,başka türlü söylenmez,söylenemez hiç bir dilde ayrı anlam taşımaz,taşıyamaz... Allah ismi bütün kemal sıfatları kendinde toplamış "vacibul vucud" yani varlığı gerekli olan yüce zatın ismidir. Allah lafzı ondan başka hiçbir yaratılmıs veya yaratılmamıs için kullanılmamıstır..yani özetlemek gerekirse Allah ismi Allah ın diğer 99 isminin hepsini içinde taşıyan özel bi isim denilebilir.

TANRI: yaratan,yaratıcı anlamına gelen arapça ilah kelimesi türkçeye tanrı,farsçaya huda,fransızcaya dieu ve ingilizceye de god olarak geçmiştir..

KIYAS: Allah evreni canlı,cansız,görünen,görünmeyen,maddi,manevi şeyleri yaratıp bırakmamıstır, Allah daima evrenle daha ziyade bizim şahit olabildiğimiz dünyayla hep etkileşim halinde olmustur nitekim en bastir örnek peygamberler ve onlara gelen vahiylerdir,yani teist bir düşünceyle kıyaslanırsa; şimdi elbetteki ilah olan Allah tır fakat Allah tan sadece yaratan(tanrı) olarak bahsetmek yerine onun 99 güzel isminide içeren(örn;er rahman:acıyan,merhamet eden,el fettahu:açan,zorlukları kolaylaştıran,el evvel:varlığının başlangıcı olmayan,ezeli olan)Allah cc ismini kullanmak varken sadece yaratan anlamına gelen Tanrı ismini kullanmaktan daha güzel olsa gerek kendi kanaatimce.. ve ayrıca tanrı kelimesi o kadar yozlaştırılmıs ki batılılar tarafından adamların sağları solları tanrılarla dolu heleki mitolojide hangi tanrının eli hangi tanrının cebinde belli değil..

ayrıca şöyle bağırarak Allah deyince hissettiklerimi Tanrı diye bağırdığımda hissedemiyorum acaba buda Allah ın takdirimi acaba:))
tanrı'ya tapınılır, Allah'a kulluk edilir. bir de tanrı uludur, Allah ekberdir.
tanrı herkesin kendi kutsalı olarak kabul ettiği şeydir, allah tek tanrıya inananların tek tanrısıdır.
uzun uzadıya destan yazmaya gerek olmayan farktır. biri öztürkçedir diğeri arapçadır.
''bu neden tanrı diyo acaba?'' diye psikopatlaşmaya gerek var mı? yok.
tanrı dendiği zaman, hangi tanrı? seklinde sorulabilir. sonucta zeus var, hades var, ra var, ramses var, afrodit de bi tanrı, götü boklu yeni yetme herkül bile yarı tanrı lan.
allah dendiğinde, hangi olgudan bahsedildiği aşikardır.
yoktur. her ikisi de aynı yüce varlığa işaret eder, tün dinlerin inandığı en yüce varlık aynıdır, birdir, dolayısıyla bir sorun söz konusu olamaz.
şu kadardır,

http://www.rsmlr.com/imag...15d211024__Uzay_Space.jpg