bugün

kayseri

erciyes dağı, pastırması, sucuğu, mantısı, kendine has şivesi ve ticaretteki acayip durumuyla ünlenmiş şehir. şehir benim gibi düzenli ortamlarda bunalan insanlar için cehennemdir, zira planlaması çok düzenlidir. zamanında geniş geniş yapılmış, yapıldığı zaman genişliğinden dolayı alay konusu olmuş, şimdi ise takdir edilen yolları, çok başarılı belediyenin "tramvay getiriyoruz" nidalarıyla darma duman edilmiştir. yine de birçok şehire göre çok iyi durumdadır. erciyesin öneminin son zamanlarda ancak anlaşılabilmiş olması kayserilinin ticari zekasıyla tezat oluşturur. son zamanlarda yapılan yeni vakit katledebileceğiniz mekanlarla "off bu şehirde yapılcak hiç bişey yok yiaa" diye inleyen ergenlerin çenesi kapatılmıştır. halihazırda eğitim veren iki, yakın zamanda eğitim vermeye başlayacak iki tane olmak üzere dört adet üniversitesi vardır. erciyes üniversitesi türkiyenin başarılı üniversiteleri arasında olup, şehrin gelişiminde ve kültür düzeyinde önemli katkıları vardır.

şivesi çok değişiktir. "k" harfi eğer;
-kelimenin ilk iki veya son iki harfinden biriyse,
-ardındaki veya önündeki sesli harf kalın ise
-dile sonradan yerleşen yabancı bir kelime değil ise
boğazdan, hırıltılı ve sert bir şekilde, g ye yakın bir bir sesle okunur. genellikle "n" ler "ng" sesiyle okunur.

insanları sert gibi görünse de, başı dertte olanı tüm halk sahiplenir. yolda yürürken basitinden takılıp düşseniz, en az üç kişi yardımınıza gelir. otobüse biletsiz binseniz otobüs ahalisinden bir çok kişi biletini verir, paranızı kabul etmez, vermekte ısrar ederseniz de azar yersiniz.
© copyright 2005 - 2026