uludağ sözlük bütünüyle yenilensin kampanyası

konuyu gündeme getiren mbaran ve diğer arkadaşlar teknik açıdan yazarların sözlüğü daha rahat ve etkin kullanması ve uludağ sözlüğün prestijini yükseltmesi açısından oldukça ince ve gerekli detayları dile getirdiler yani birisi kral çıplak demeliydi, bu yüzden oldukça yerinde tespitlerdir.


--spoiler--
d- dil düzeltmeleri:
1- aplikeyşıns acil olarak "uygulamalar" yapılmalı.
2- `sol frame belirli aralıklarla refresh'lensin" yerine "sol çerçeve belirli aralıklarla yenilensin" olmalı.
3- online yerine çevirimiçi yazsın.
4- online kişi sayısı yerine çevirimiçi kişi sayısı.
5- gözüksün yerine görüntülensin.
6- online durumum yerine çevirimiçi durumum olmalı.
7- sözlükteki tüm sol frame metinleri sol çerçeve olmalı.
8- yetkili online butonu çevirimiçi olmalı.
9- faq yerine sss olmalı.
10- sonra okuycam yerine sonra okuyacağım olmalı.
11- * istatistikler bölümünde entryler olan kısımlar entry'ler olmalı.
--spoiler--

diğerleri gibi bu kısım da çok güzel bir ayrıntıya işaret ediyor-benim eklemek istediğim, 11. madde entry'ler değil de giriler şeklinde değiştirilebilir.(itü sözlükte böyle sanırım)

uludağ sözlük'te binlerce yazı yazmayıp sol kısmın anasını ağlatmamış biri olarak zall'ın pek sevmediği yazar tiplerinden olduğum bilinciyle bir kaç yorumda bulunma aczini gösterip zat-ı alilerini biraz ılımlı biraz ıtırlı yönde eleştireceğim.

şimdi, liseli diye küçümserken gözden kaçırılan nokta gerçekten lise kademesinde örgün eğitimine devam eden arkadaşların da bu ortamda bulunduğu gerçeğidir.
onların, uludağ sözlükte yazım kurallarından (ite kaka da olsa) tutun kendilerini ifade edebilme becerilerine, abilerinden ablalarından tecrübe ya da bilgi edinmelerine kadar çok şey kazandığını düşünüyorum. sözlüğün artısıdır.

bu kitleden başka ve en önemlisi alıcı olmaktan çok fikir, eğlence veya bakış açısı verecek olan yazarların da bulunduğu, hatta bazılarının uludağ sözlük kanalıyla sözlükte seyreden genel akışa(am-göt-meme) ters oranla edebi kabul edilebilecek bir oluşuma yani söykü'ye dahil olarak kendilerini kanıtlamaları, iyi bir şeyler oluşturma heveslerinin körüklenmesi; uludağsözlükte her kesimden insanın bulunabileceği "nedenlere" sahip olması sözlüğün diğer artısıdır.

burada yazıp-okuyorsak uludağ sözlüğ'e değer verdiğimizin kanıtıdır. yalnız bu durumun aynı istikrarda devam etmesi "değer" akışının karşılıklı olması halinde mümkündür- kurucusu tarafından uludağ sözlük, kullanımı, ulaşılabilirliği(zorluk açısından) ve genel görünümüyle geliştirildikçe, özen gördükçe yazarlardan da aynı paralelde o kadar özen görecektir ve böylece başka dünyalara yelkenler açan yazar sayıları minimalize edilecektir. bu şekilde bünyesinde tuttuğu kaliteli yazarlar ve yazarlar sayesinde kalmaya devam eden yeni yazarlar bir yandan zall'ın hedef onlayn sayısını karşılarken bir yandan sözlükte mutlu mesut bir havanın hakim olmasına neden olacaktır. al gülüm ver gülüm hesabı.
bulunduğumuz ortamın daha kaliteli olma şansı varsa dahasını istemek hakkımızdır. yani beğenmiyorsan başka lokantaya git denmemeli. çok üzülüyoruz.

teknik konulardaki istekler oldukça yerinde bunun dışında kabak tadı verse de daha önce bir çok yazar tarafından sıkıca eleştirilen ve böyle devam ederse eleştirilmekten hiç vazgeçilmeyecek bir konu var; özensizce niteliksiz yazar alımı.
elbet ösym tarzında bir tutum beklenemez. (çok şikeli ve ağır olurdu o zaman) ne bileyim biraz daha dikkatli olunsa keşke.
mesela çaylağın ilk yazısı; bayburtspor konu başlığında "ciddi bir futbol izleyicisi olmama rağmen bu sezon sahaya kimin takım kaptanı olarak çıktığını bilmediğim kulüp" şeklindeyse bir kaç kez düşünülmeli.
zall'ın bu konudaki hevesini de anlamak gerek; bizim için eğlence ortamıyken onun için bir nevi ekmek teknesidir ama ben zall'ın bu tutumunu hükümetlerin anı kurtarmaya yönelik sonu hüsranla biten kısa vadeli gelişim politikalarına benzetiyorum.

uludağ sözlüğün çekinmesine gerek yok- gelişmek için kendine örnek olarak ekşisözlüğü düşünmesi kötü ya da ayıp değildir.
bu oluşumun ilk olması onun daha kaliteli olması gerektiği anlamına da gelmez. onu örnek alıp daha iyisini yapması olağandır.
uludağ sözlüğün zaten medyada ve sanal alemde kendini ispatladığını düşünüyorum. bu haldeyken daha seçici olması ve ekşisözlük gibi yazar alımlarında belli bir süreyi göze alması çaylakları ve çaylak adaylarını uludağ sözlüğe karşı daha istekli hale getirirken yazarlarını uludağ sözlüğün elinden yitip gitmemesi gereken değerli bir oluşum fikriyle tetikte tutabilir.

en az bir sene çaylaklık bekleyen yazarların daha dikkatli davranacağı kanısındayım. ayrıca kolayca yazar olabilme şansı bir çok sahte adres akabinde gelen çeteleşmeye-saldırganlığa ve bu tutumdan "dolaylı" ya da "direkt" rahatsız olanların ortamı terketmesine neden oluyor ki şuana kadar benim kaliteli olduklarını düşündüğüm sözlüğe anlam yükleyen ve belli bir okuyucu kitlesine sahip olup bu özelliğinden ötürü dolaylı yoldan zall'a da destek olmuş olan yazarların gittiklerine şahit oldum.
yeni yazarların hevesli ve dinamik olduklarını düşünürsek sıcak girilerle sol kısmı canlı tutmaları ticari açıdan paha biçilemez bir getiriye sahip olduğunu inkar edemeyiz; yalnız bir o kadar da eski yazar kaybedildiğini hatır da tutması gereken zall'ı uyarıyor ve uyardığım için çok tırsıyorum.

aslında ben düzensizlikten- anarşiden yanayım, zall devrilsin, kaos çıksın falan filan... bunun olacağı yok o zaman tam düzen isterim ya hep ya hiç...