bugün

gcse

general certificate of secondary education, yani ortaöğretim genel sertifikası, ingiltere, galler ve kuzey irlanda’da 15-16 yaşlarındaki ortaöğretim öğrencilerinin bir kaç farklı alanda aldığı akademik bir kalifikasyondur. ancak herkes bu ülkelerdeki herhangi bir eğitim kurumundan istedikleri zaman başvurabilirler. gcse zorunlu bir sınav değildir, ancak 14-16 yaş arası öğrenciler arasında geçerliliği olan en yaygın belgedir. birden fazla gcse de alınabilir. ib (uluslararası bakalorya) ya da gce advanced level (gce ileri seviyesi – a level) öğrencileri için bu belge istenebilmektedir.

sertifikanın hangi alanda alınacağı genelde öğrenci tarafından 9. sınıfta (13-14 yaş) karar verilir. çoğu okulda seçilen alanlarda okumaya 10. sınıfta (14-15 yaş) başlanır; sınavlara ise 11. sınıfta (15-16 yaş) girilir. kuzey irlanda’da bu yaş grupları bir sınıf yüksektir, yani diğer yerlerdeki 9. sınıflar onlarda 10. sınıftır vs.

sertifika için kaç alanda ders alınacağı da değişkendir. genelde 8-10 ders alınır, ancak daha az ya da daha fazla alanda sınava girilebilir. devlet okullarındaki tek zorunluluk ingilizce, matematik, fen, din bilimi, beden eğitimi derslerinin 10 ve 11.sınıflarda (kuzey irlanda’da 11 ve 12) alınmış olmasıdır. ingiltere ve kuzey irlanda’da bir de bilgi iletişim teknolojileri (ict) ve vatandaşlık dersleri zorunludur. galler’de bir de galce birinci ya da ikinci dil olarak okunmak zorundadır. ancak hiçbir dersten sınava girmek zorunlu değildir, ancak genelde en azından ingilizce, matematik ve fen gcse seviyesinde okunur. seçmeli diğer dersler okula göre çeşitlilik gösterir.

sınavdaki not sistemi a+, a, b, c, d, e, f ve g şeklindedir. ancak genelde sadece c’ye kadar olan notlar iş hayatında geçerlidir. bir dersten kalanlara u verilir ve ders sertifikalarına dahil edilmez. dersin bir kısmının okunmadığını ya da dersi geçmek için önemli bir materyalin eksik olduğunu belirtmek için x notu da verilebilir.
© copyright 2005 - 2026