bugün

istanbul un fethi

türklerin çok hassas olduğu konudur. nitekim yunanlar istanbul'u işgal ettiniz dediğinde türkler gereksiz yere kızar; fakat bu serzeniş mantıksızdır. neden ? türkler açısından bu topraklar fethedilmiştir; diğer bütün uluslar açısından işgal edilmiştir. nitekim fetih kavramı islamiyetin getirdiği bir kavramdır, ki müslüman uluslar bile istanbul'un işgal edildiğini söyler.

örnek vermek gerekirse yunanların makedonya'yı, italyanların sardunya'yı, ingilizlerin irlanda'yı alması da kendileri açısından ''almak''tır, bizler açısından ve diğer herkes açısından işgaldir.

bu konuda hassas olmaya gerek yok yani. yunanlar kendi açılarından çok haklılar ve işgal olduğuna inanıyorlar, ki o açıdan ve objektif bakıldığında öyledir. evet, çoğu ulus işgalcidir.

bunun yanında osmanlı'ya ne kadar olumlu yansıdıysa bir o kadar da olumsuz yansımıştır bu olay. nitekim avrupa'nın gelişmesine reform ve rönesans'ın temellerinin atılmasına sebebiyet vermiştir. bu açıdan bir anlamda da osmanlı'nın sonunu hazırlamıştır.