elektra kompleksi

freud'un zırvalarından biri daha... bir kere, buraya isim olarak verdiği mitolojik elektra'nın çok etkileyici bir hikayesi vardır ve konumuzla hiçbir alakası yoktur. freud bu hikayeyi çarpıtır sadece. "oidipus'u bulduk, bir de kadınlar için olanını bulalım" zorlamasıyla elektra'yı kurban eder bu saçmalığa...

elktra, annesinin çirkin ayak oyunlarına karşı babasına yardım eden bir kızcağızdır. annesi kevvaşedir elektra'nın. aşığı ile birleşip, kocasını öldürmeye çalışır. elktra durumu farkeder ve zavallı babasına sahip çıkar. kötülüğe karşı savaşır. kız veya erkekk her evlat kadar sever babasını...

hikayede cinsel veya sapıkça hiçbir şey yoktur. (elektra'nın annesinin yaptıkları hariç). ama freud, bir genç kızın babasına olan saf sevgisini, lanetli bir psikolojiye alet eder. her kız çocuğunun babasına cinsel bir eğilim duyduğunu belirtir. (oysa sofokles'in anlattığı elektra, bir kız çocuğu falan da değildir.)

bunun bilimsel bir yönü yoktur. bu bir "hastalık bulaştırma sanatı"dır. bir "ensest aşılama yöntemi"dir.

ama bundan daha kötüsü var. ayşe özyılmazel gibi olaylarda bu kavram kullanılıyor bugün. neden? çünkü evlendiği erkek, onun babası yaşındaymış. aynı yaşta olma zorunluluğu mu var? tersi de olabilir.

saçmalık. hitler almanya'sından başka tarihte hiçbir kültürde, hiçbir çağda olmayan kurallar bunlar. ne yani, benim evlendiğim kız benim kız kardeşimin yaşındaysa ne olacak?

tövbe ya... mallar sarmış dünyayı!