bugün

zülfü livaneli

20 Haziran 1946 tarihinde Konya ılgın'da doğmuştur. Asıl adı Ömer Zülfü Livaneli'dir. Bağlama çalmayı çocukluğunda öğrenmiştir.
1972'de isveç'e yerleşmiştir. 1974-1975 yıllarında Stockholm'de müzik öğrenimi görmüştür. Aynı yıllarda bağlama eşliğinde doldurduğu politik ağırlıklı uzunçalardan sonra giderek Batı çalgılarıyla geleneksel çalgıları bir arada kullanarak düzenlemeler yapmıştır.
300 bestesinin birçoğu değişik sanatçılar tarafından yorumlanan Livaneli bugüne dek yaklaşık 25 kaset/plak/CD hazırlamıştır. Bunlar Türkiye, Yunanistan, çeşitli Avrupa ülkeleri ve ABD'de çıkmıştır. "Otobüs", "Sürü", "Hazal", "Yılanı Öldürseler", "Yol", "Sis" en bilinenleri olan yaklaşık 30 filmin müziğini yapmıştır.
1995 yılından beri UNESCO kültür elçisi görevini sürdüren Livaneli, "Yer Demir Gök Bakır"*, "Sis"* gibi filmleri yönetti ve çeşitli ödüller almıştır.
"Diktatör ile Palyaço"*, "Sosyalizm Öldü mü"*, "Orta Zekalılar Cenneti", "Arafat'ta Bir Çocuk"*, "Livaneli Besteleri-Nota"*, "Bir Kedi Bir Adam Bir Ölüm"*, "Engereğin Gözündeki Kamaşma,"(2001), Mutluluk, * adlı kitapları yayımlanan, filmleri ve müzik çalışmalarıyla "Altın Palmiye", "En iyi Müzisyen" gibi birçok ödül alan Livaneli, günlük bir gazetede yazarlık yapmaktadır. *