bugün

kemal kılıçdaroğlu

hakkında hem "kürt hem milliyetçi", "hem dindar hem laik", "hem alevi hem müslüman" bu nasıl lider yeaaa şeklinde sözler sarfedilen lider. konunun herkesçe anlaşılması için, bunları inceleme gereği duydum:

1) hem kürt hem milliyetçi: atatürk milliyetçiliği, bir ırk milliyetçiliği değildir. aynı toprakta yaşayan insanların, ülkelerini en iyi yere getirmek için uğraştukları, onu gaye edindikleri bir milliyetçiliktir. bu yüzden bir insanın kürt olması ve de milliyetçi olması garip değil, son derece doğaldır.

2) hem dindar hem laik: laiklik dindarlığın karşıtı değildir. ülke yönetiminde dinin olmayışıdır, şeriat kuralları yerine hukuk kurallarının geçerli olmasıdır. dindarlık çok bambaşka bir şeydir. tanrıyla insan arasındadır. bir insan tanrıya inanır, kitabını okur, onun çizdiği yolda ilerlemeye çalışırsa dindardır, devlet işlerinde hukuk kurallarının geçerli olmasını istiyorsa laiklik taraftarıdır. yani bu ikisi farklı şeyler. kesinlikle zır şeyler değil. bu yüzden bir insanda ikisinin aynı anda olması hiç ama hiç garip değil.

3) hem alevi hem müslüman: alevilik müslümanlıktan bağımsız başka bir din değildir. alevilik müslümanlığın bir mezhepidir. alevilerin tamamı müslümandır. yani birinin hem alevi hem müslüman olması garip değil, kişi aleviyse olması gerekendir zaten.

görüldüğü gibi, kötü özellik olarak verilen özellikleri, gayet normal şeylermiş. bin düşünüp bir konuşmak gerekiyor.