bugün

ikinci selim

1.selim' in kulağında küpe olduğuna dair meşhur bir hikaye vardır: 1.Selim yani (bkz: yavuz sultan selim), bir seferinde, kölelerin kulaklarında küpe olduğunu görür ve sorar: -Bu küpeler neden takılmış? "Padişahim, bunlar köledir, kölelere küpe takılır" der köle sahibi. Bundan sonra yavuz selim de kulağına bir küpe takar ve "ben de allah' ın kölesiyim." der. Bazı kaynaklar bu durumu yabancı ressamların yavuz sultan selim' le dalga geçmek istedikleri için bu şekilde tablolalar çizdiklerini söyler fakat mantıken inanılacak gibi değildir. Cihanın padişahı olmuş birinin kulağına, değil küpe, kıl bile çizerken düşünür insan sanırım.

Gelelim oğlu kanunu sultan süleyman' a. osmanlı sarayında her pasişah aynı zamanda halife olduğundan islami bilgilerin disipliniyle yetiştirilir, daha küçük yaşta savaş teknikleriyle donatılırdı. Osmanlı nın topraklarını genişletmesindeki amaç, islamiyeti yaymaktı. bu iki gerçek göz önünde bulundurulursa kannuni sultan süleyman hem allah dostu hem de değil türkler, avrupa' nın dahi kabul ettiği "muhteşem" lakaplı şanına yaraşır bir komutandı.

Kanuni tahta geçmeden önce, her şehzade gibi önce valilikle görevlendirildi. Manisa valisiyken evlendiği ilk gözdesi mahidevran gül bahar hatun' dan mustafa isimli bir oğlu oldu. kanuni Padişahlığını istanbul' da ilan etti. ve sonra...osmanlı sarayına Roxelana adında güzeller güzeli olduğu rivayet edilen bir esir getirildi. Bu esir güzelliğiyle kanuni sultan süleyman' ın aklını başından aldı ve kanuni' nin koynuna girmeyi başardı. Kanuni ona fasçada neşeli anlamına gelen Hürrem ismini verdi. (bkz: cahit külebi)' nin son kitabı (bkz: son hazaryalı) ya göre hürrem' in saraya gelişi planlıdır ve osmanlı hanedanlığının sonunun başlangıcıdır.

Hürrem Sultan, Kanuni' den 1 kız, 4 oğlan çocuk doğurdu. Kızı mihrimah sultan, oğlulları mehmet, selim( (bkz: sarı selim)), beyazıt ve cihangir' dir. Burdan sonrasında her kafadan bir ses çıkar.

Son hazaryalı' ya göre:

halk ve ordu tarafından çok sevilen mahidevran' dan olma şehzade mustafa' nın tahda geçmesine kesin gözle bakılır. Fakat hürrem, kendi oğullarından birinin padişah olmasını istemektedir. Bu nedenle kızı mihrimah sultan' la evlendirdiği, dönemin sadrazamı pargalı ibrahim' i bir şekilde alt etmeyi başararak sadrazam olan, rüstem paşa ile birlikte planlar yaparlar. Rüstem paşa, şehzade mustafa' nın mührünü çalıp, Şehzade mustafa' nın ağzından iran valisine, iran valisinin emrinde olduğunu söyleyen bir mektup yazar ve iran valisinden gelen cevabın kanuni' nin eline geçmesini sağlar. Kanuni, çok sevdiği oğlu Şehzade mustafa' yı, amasya valisi iken, ihanet şucuyla konya' da 7 cellata boğdurtur. Bu sayede oğlu şehzade mustafa' yla amasya' ya gönderilmiş olan Mahidevran gül bahar Hatun da devreden çıkarılmış olur ve hürrem' in adına "tek sultan" anlamındaki haseki ünvanı eklenmiş olur. Mustafa' nın ölümünden 1 yıl sonra Hürrem' in oğlu şehzade mehmet aniden ölür(bazı kaynaklar, üvey abisi mustafa' nın öldürülmesine ve sarayda dönen ayak oyunlarına dayanamayarak intihar ettiğini söyler.)

Şehzade mehmet' in ölmesiyle, padişahlık yarışı, sarı selim, beyazıt ve cihangir arasında sürer. Son hazaryalı, sarı selim' in hürrem' in eski sevgilisi yahudi bir adamdan olduğunu söylüyor. sarı selim kitaba göre üvey olan cihangir ve beyazıt' ı öldürtüyor ve tahta geçiyor. Böylelikle osmanlı ilk defa safkan bir yahudi tarafından yönetiliyor. Sarı selim' le başlayan duraklama dönemi, ardından gerileme ve çökme dönemleri... derken osmanlı yokoluyor.

Hikaye doğruysa böyle bir entirakayla başa geçmiş bir padişah' ın hamamda cariyelerle zevk sefa içindeyken birdenbire ölmesine de şaşmak gelmiyor içimden.

sonuç: Osmanlı tarihine hayran biri olarak, bu hikayeyi mantıklı buldum. Tek amacı islamiyeti yaymak olan 7 cihana hükmetmiş bir padişahlık ancak böyle bir nifakla yıkılabilirdi.