bugün

sinekli bakkal

Okurken adeta o dönemi yaşıyormuş gibi hissettirebilecek kadar başarılı olan nadir kitaplardandır.

--spoiler--

ilk önce imam ve mahalleli, sonrasında Emine' yle Tevfik anlatılır.
imamın kızı Emine, Tevfik' le evlenir - Tevfik' in bir bakkal dükkanı vardır- bakkalın hesap kitap da dahil her işini itinayla yapar. Bu sayede satışlar fırlar, kazançları artar. Tevfik aynı zamanda bir ortaoyunu oyuncusudur ve hep zenne rolüne çıktığından lakabı ' Kız Tevfik ' olmuştur.
Zaman geçer, Emine gittikçe sevimsizleşmeye Tevfik' i hep paylamaya başlar; bir gece uyanır ve Tevfik' in yanında olmadığını farkeder, usulca dükkana iner ve kocasını arkadaşlarına kendisinin taklidini yaparken bulur. Öfkeden deliye döner ve çekip gider baba evine.
Ardından Tevfik' in sürgüne gönderilmesi, Emine' nin çocuğunun olması ve büyümesi anlatılırken Osmanlı'nın o sıkıntılı dönemi, sanata/sanatçıya yönelik ağır baskılar, çeşitli devlet adamlarından da bahsedilerek yansıtılır.
Emine' nın kızı Rabia dedesinden dini eğitimini almıştır ve dönemin emniyet işlerinden sorumlu bir nazırın karısına mevlüt okumak için konağa gider.
Bu taze ses konakta çok beğenilir ve böylelikle Rabia etrafta tanınmaya başlar. imam Efendi de Rabia' nın kazancından memnun olduğundan bu durumu pek tasvip etmese bile buna karşı çıkmaz.
ilerleyen sayfalarda musiki ustası Vehbi Dede bu genç kıza dersler verir, Rabia çok başarılı bir öğrencidir.
Konağa gelip giden ve alafranga müzikte usta olan Peregrini' den de konak ahalisinin kararıyla Rabia' ya ders vermesi istenir.

Tevfik' in geri dönüşü, Rabia' nın babasıyla yaşamaya başlaması, Tevfik' in Karagöz oynatması; Peregrini, Vehbi Dede, Çingene kadın ve Cüce Rakım' ın bu baba kıza yakınlığı çok samimi bir üslupla anlatılır.
Hem aydını hem halkı, hem dindarı hem ateisti hoşgörüyle, halkın diliyle anlatan halkın kitabı.

--spoiler--

Dütdüt: Spoiler eksikliği var idi, düzeltildi.