bugün

kocaman bir adamla ondan çok daha küçük bir kızın aşkına saygı duymamı başarmış roman. yazarı tebrik ediyorum, başarılarının devamını dileyemiyorum.
(bkz: ey aşk sen nelere kadirsin)
içerisinde incelenmesi gereken ciddi toplumsal olaylar barındıran sosyolojik bir romandır.
başındaki betimleme türk edebiyatının en güzel tasvirlerinden biri olarak kabul edilen kitap.
Okurken adeta o dönemi yaşıyormuş gibi hissettirebilecek kadar başarılı olan nadir kitaplardandır.

--spoiler--

ilk önce imam ve mahalleli, sonrasında Emine' yle Tevfik anlatılır.
imamın kızı Emine, Tevfik' le evlenir - Tevfik' in bir bakkal dükkanı vardır- bakkalın hesap kitap da dahil her işini itinayla yapar. Bu sayede satışlar fırlar, kazançları artar. Tevfik aynı zamanda bir ortaoyunu oyuncusudur ve hep zenne rolüne çıktığından lakabı ' Kız Tevfik ' olmuştur.
Zaman geçer, Emine gittikçe sevimsizleşmeye Tevfik' i hep paylamaya başlar; bir gece uyanır ve Tevfik' in yanında olmadığını farkeder, usulca dükkana iner ve kocasını arkadaşlarına kendisinin taklidini yaparken bulur. Öfkeden deliye döner ve çekip gider baba evine.
Ardından Tevfik' in sürgüne gönderilmesi, Emine' nin çocuğunun olması ve büyümesi anlatılırken Osmanlı'nın o sıkıntılı dönemi, sanata/sanatçıya yönelik ağır baskılar, çeşitli devlet adamlarından da bahsedilerek yansıtılır.
Emine' nın kızı Rabia dedesinden dini eğitimini almıştır ve dönemin emniyet işlerinden sorumlu bir nazırın karısına mevlüt okumak için konağa gider.
Bu taze ses konakta çok beğenilir ve böylelikle Rabia etrafta tanınmaya başlar. imam Efendi de Rabia' nın kazancından memnun olduğundan bu durumu pek tasvip etmese bile buna karşı çıkmaz.
ilerleyen sayfalarda musiki ustası Vehbi Dede bu genç kıza dersler verir, Rabia çok başarılı bir öğrencidir.
Konağa gelip giden ve alafranga müzikte usta olan Peregrini' den de konak ahalisinin kararıyla Rabia' ya ders vermesi istenir.

Tevfik' in geri dönüşü, Rabia' nın babasıyla yaşamaya başlaması, Tevfik' in Karagöz oynatması; Peregrini, Vehbi Dede, Çingene kadın ve Cüce Rakım' ın bu baba kıza yakınlığı çok samimi bir üslupla anlatılır.
Hem aydını hem halkı, hem dindarı hem ateisti hoşgörüyle, halkın diliyle anlatan halkın kitabı.

--spoiler--

Dütdüt: Spoiler eksikliği var idi, düzeltildi.
hisarüstünde bir bakkaldir. bakkalin sahibi abimiz her gördügümde fakrli bir kafa yasiyor. zaten dükkana koydugu isimden belli.
sigara satisini durdurmus bir de.
çokk kaliteli bir türk romanı. emeğine sağlık halide edip adıvar..
Halide Edib Adıvar ın ölümsüz eserinden uyarlanmış, 1967 yapımı Mehmet Dinler imzalı türk filmi. Oyuncu kadrosunda ise Türkan Şoray , Ediz Hun , Erol Günaydın , Toygar Belevi , Funda Gürçen , Çolpan ilhan , Feridun Karakaya , Kadir Savun , Mürüvvet Sim , Ali Şen , Nubar Terziyan , Süleyman Turan , Feridun Çölgeçen , Samiye Hün , Mehmet Ali Akpınar , Hüseyin Güler , Oktay Yavuz , Ertuğrul Bilda , Cemil Paskap , Mürüvvet Sim , Nevin Akkaya yer almıştır. Usta aktör erol günaydın filmde kız Tevfik karakterini canlandırmıştır.
vakti zamanında atv'de yayımlanan dizi. ömrü kısa sürdü çünkü şemsi inkaya'nın karakteri fetoşu andırıyordu ve bir anda saldırıya uğradı. bugün fetoşa küfür edenler o gün "hocamıza hakaret" diye diziyi yayından kaldırttı.
eser için seçilmiş orijinal isim. zira akılda kalıcı. breakin bad deki sinekli bölüm neyse bu eserde de sinek odur. aslolanın üffcik bir tahayyülü.
kelime dağarcığını genişletmek açısından yararlı bir kitaptır.
Halide edip, 1936'da bu romanıyla bizim değerlerimizin ön planda olduğunu savunur. Bu romanda iki unsur esastır: Biri geleneksel türk tiyatrosu, diğeri insana bakış açısı. rabia, kur'an ve mevlid okuyan bir sanatkârdır. babası da bir tiyatrocudur. tabii, rabia annesinden iradeyi, babasından yumuşaklığı ve dedesinden katılığı almıştır. rabia'nın onlardan aldıklarını, vehbi dede olumlu hale getirmiştir. babasının sanata kabiliyeti, ilhami efendi'nin sertliği, vehbi dede'nin süzgeçinden geçince bir şeye benziyor. rabia'yı vehbi dede ile karşılaştıran, zaptiye nazırı selim paşa'nın konağıdır. bu konak, sinekli bakkal'ın tüm siyasi hayatını oluşturuyor. selim paşa'nın eşi sabiha hanım, rabia'yı bulup çıkarmıştır.

vehbi dede, mevleviliği, geleneksel kültürü temsil ediyor. selim paşa tam bir nötrdür ve devleti temsil etmektedir. hilmi, soysuzlaşma, yabancılaşma, ihtilalleşmeyi ve jön türkleri temsil etmektedir. peleregrini de dinsizliği, devrin batı geleneğini, hristiyanlığı temsil etmektedir.
Yarın okumaya başlamayı düşündüğüm roman.

Son okuduğum romanlar: tutunamayanlar, beyaz gemi, cevdet bey ve oğulları.
Kitabın ilk 50 sayfasını okudum. ilgi çekici ve sürükleyici görünüyor. Romanda birçok Osmanlıca sözcük var. Kelime dağarcığını geliştirmek için de okunabilir.
Milli mücadelenin kadın kahramanı Halide Edip Adıvar’ın ünlü romanı, Türk klasikleri arasında yer alan Sinekli Bakkal, temel olarak doğu-batı çatışmasını irdeleyen bir eser. Bu çatışmayı daha küçük yaştan dini eğitim alan güzel sesli Rabia’nın, italyan piyanist Peregrini’ye olan aşkı sembolize etmektedir. Hafız olan Rabia, tasavvufi bakımdan doğuyu, Peregrini ise akılcılık bakımından batıyı temsil etmektedir. Peregrini’nin Müslüman olmasıyla Rabia ile evlenirler ve bu çatışma bir birleşmeyle neticelenir. Adıvar’ın toplumsal meselelere felsefi bir yaklaşım sergilediği romanı Yaşar Kemal tarafından da bir şaheser olarak yorumlanmıştır.
Kitabın başları sıkıcı olsa da peregrini ve Vehbi dede'nin diyalogları başlayınca kitap birden güzelleşiyor.
görsel

Geçen gün yaşadığım şehirde bilmediğim sokaklarda yürüyüş yaparken gördüğüm tabela..