bugün

senaryo yazmak

(bkz: okur musun)

çok zor zanaattir. Herkez bir yere kadar hiç hazırlıksız oyunculuk yapar hatta eline verilmiş bir senaryoyu hemen her kameraman vasat bir performansla bile olsa yönetebilir. tamamen yaratıcı bir beyin aktivitesi ister senaryo yazmak. kurgulama becerisi gerektirir. herkes yapamaz ama yine de üzerinde yeterince çalışarak belli bir seviyeye getirilebilir. bir senaryo yazmak, oyun ve senaryo yazma tekniği gibi iki kanadın iki belli başlı eserleri okunarak başlanabilir. işin fiziksel ve yazınsal format kısmı bi şekilde halledilir ancak yaratıcılık kısmı ancak ve ancak çok senaryo yazarak giderilir. yazın,iyi yada kötü yazın.
Gerçek anlamda bir hobi istiyorsanız senaryo yazmak bunun için muhteşemdir. Hergün internetinizden yarım saat kısın ve screenplay programlarından birini çalıştırın ve yazın. evet senaryo yazımı için özel yazılmış programlar mevcut.
Bu işle ilgilenmeye başladığınızdan sadece 1-2 saat sonra "siktiriboktan" dediğiniz filmlerin dizilerin hazırlanmasının ne kadar zor olduğunu anladığınızı hissedecek bundan sonra sahne sanatları, tv ve sinemaya olan eleştirileriniz inanılmaz yumuşayacak.
Hayır hayır tabiki yumuşamasın sonuçta senarist işin bilmiyorsa üzerinde çalıştığı iş için çok da emek verse kötüyse kötüdür gitsin kumda oynasın efendim. biz genç senaristlerin önünü açsın keraneciler.

bi tane simultane çıkaralım mı ? çıkaralım bakalım. hemen bir fotoğraf düşünelim siz tabi hemen entry girip bana durumu açıklayamayacağınıza göre benim aklıma gelen ilk fotoğrafı sizlerle paylaşayım. Tamamen şu anda sıçtığım bir fotoğraftır.

Camdan apartman boşluğuna yüzünü buruşturarak bakan bi lavuk geldi benim aklıma.

Şimdi soru sorma kısmına geçelim sevgili yazarlar. Aklıma gelen ilk cevapları söyleyeceğim belli başlı sorular var.

Ne diye bakıyor bu hıyar ?
-Midesi bulanıyor.
Kusacak mı?
-Kusmak üzere ancak sanıyorum lavaboya kaçıp orada kusacak.
Neden kusuyor? Madde bağımlısı olabilir mi ?
-Evet damardan alıyor bişiyler, oldukça bitkin.
Evin durumu nasıl ?
-inanılmaz dağınık, yatağı var yatağının kenarında bir sehpa var üzerinde bir sigara paketi uzun süredir boşaltılmayan bir kül tablası, halının da üzerine düşmüş ve dağılmış bir gazete.
Şekli şemali nasıl ?
-Uzunumsu saçlı sarı bir arakdaş 19-20 yaşında yüzünde 10 günlük bir sakal var odasına perdeden süzülen seher güneşi var.
Neden uyuşturucuya başlamış ?
-Sanırım para için. Vaktiyle bir arkadaşı varmış bunun o para kazanmak için uyuşturucu taşımacılığı yapıyormuş buna da yaptırmaya başlamış bu da para kazanmak için kabul etmiş.
Peki tam olarak nasıl başlamış?
-burası dramatize edilebilir, sanıyorum bir teslimat sırasında ürünün kalitesi için kendisine denemesini söylemişler ordan başlamış ancak bu bahane olabilir sektörde olup da uzak kalması düşünülemezmiş.
-Eeeehhm pekala ailesi yokmuymuş fakir miymiş ?
Yoo hayır arkadaşımız asi ailevi sorunları varmış evden uzaklaşmış yoksa ailesi oldukça zengin. hatta ilerleyen dönemde mal bulmak için ailesini sıkıntıya bile sokabilir.
..
.

Gördünüz mü sevgili yazarlar? bana hikayeyi başlatan fotoğraf meğersem filmin sonlarına aitmiş. Herşey olabilir çevrenizde gördüğünüz herşey size bir hikaye başlatabilir. kırık bi güneş gözlüğünden bile senaryo başlatabilirsiniz.
Not: Hikaye tamamen simultane yazıldı. Hatta çok da hoşuma gitti bu gece devam ettireceğim.*