bugün

18 mart 2011 galatasaray fenerbahçe maçı

hafta içinden beri bu maçla ilgili söylemlere kafayı taktım.

söylem 1: "fenerbahçe en kötü sezonlarında galatasaray'ı hep yendi. galatasaray da cuma günü fener'i yenecek."
dışardan bakıldığında dolu bir yorum gibi dursa da, konu hakkında bilgi sahibi olunmadan konuşulduğunun apaçık bir göstergesi. neden mi? bu yorumda kastedilen periyod 2000-2011 sezonlarını kapsıyor. bu sezonların bir tanesi dışında (2002-2003) fenerbahçe yarıştan hiçbir zaman uzak olmadı ve bugünkü galatasaray kadrosuna benzer bir kadro yapısı yoktu. bu periyod içerisinde de, özellikle son 5-6 yılda, galatasaray'ın fenerbahçe'den gerek başarı anlamında, gerekse kadro kalitesi açısından hiçbir üstünlüğü olmamıştır. ayrıca fenerbahçe bu süre içerisindeki galibiyet serilerinde camiasal özgüven ile kazandı maçları. ortada bir büyü falan yok. dolayısıyla yanlış bir düşünce içerisinde olan bu topluluk, kötü kadro iyi kadroyu derbide yener gibi basit bir mantık ve ümitten vazgeçmelidir diye düşünüyorum. ayrıca galatasaray bu maçı kazanacak kadro kalitesine sahip değil.

söylem 2: "0 bitecek maç"
iddaa ile pek aram yoktur. ayda 1 ya da 2 kez oynarım ancak maçları takip eder ve maç öncelerinde kendimce tahminlerde bulunurum. ancak bu tahminin neye göre yapıldığını anlamış değilim. ligin ilk yarısındaki maç göz önüne alındıysa; galatasaray ozaman da zor durumdaydı ancak kadıköy'den alınacak bir beraberlik, takımın maruz kalacağı baskıyı azaltacaktı. galatasaray senelerdir yenildiği o stattan yenilmeden çıkacaktı (2006'da bir kez daha yapmıştı - türkiye kupası). bu kez galatasaray'a kendi sahasında beraberlik yetmeyecek. kesinlikle kazanmak zorunda. bu anlayışla çıktığı maçta, counter atak tarz futbol planlanarak kurulmuş fenerbahçe (aykut kocaman transferleri, avrupada başarı isteği) galatasaray defansını epey zorlayacaktır. bunu öngöremeyen adam futbol bilgisinden yoksundur.

söylem 3: "fenerbahçe hakemle kazanır."
"hakem, federasyon, basın, devlet görevlileri, müslümanlar, dış basın, mülteciler, real madrid gibi oluşumlara dahil olan tüm topluluklar fenerbahçe'nin aleni destekçisidir." tarzında düşünen futbol fanatiklerinin ve felaket tellallarının uydurduğu safsatadır. spor yorumcularınınki gibi klişe olacak ama, her takım lehine ve aleyhine hakem hataları olmuştur.

söylem 4: "akşam trafiğini felç edecek maç"
neden etsin ki..? şaka şaka, istanbul'un ağzına sıçacak maçtır efendim. heyecanınız maça kadar katlanarak artsın inşallah.