sekizinci nesil yazarlarının el kitapçığı

öncelikle tüm 8. nesil yazarlara hoşgeldiniz diyerek, yazıma giriş yapıyorum. lütfen başta aramıza yeni katılan arkadaşlarımız ve diğer tüm nesiller dikkatle okuyunuz. aramıza yeni katılan değerli (bkz: sekizinci nesil) arkadaşlar, uludağ sözlüğün kavramsal çerçevesini ve kurallar bütününü deneyim sahibi olarak, öğreneceksiniz. bu durum nispeten uzunca bir zaman alabilmektedir. buradaki amaç, siz yeni katılan yazar dostlarımız için sözlüğün kurallar bütününün tek bir yerde topluca bulunmamasından ve birtakım standartların yoksunluğundan kaynaklanan yoruma dayalı moderasyon uygulamalarının doğurduğu olumsuz sonuçlardan etkilenmeyi minimum seviyeye indirgemek, yazarların neyin hatalı neyin kurallı olduğunu; neyi yapmaları neyi yapmamaları gerektiğini; bir faq şeklinde derli toplu ve kolay erişilebilir halde ortaya koymak, bu vesileyle her yeni yazar alımında moderasyonun yükünü bir nebze hafifletmektir.

- uludağ sözlük konsepti :

bulunduğumuz ortam, birer kavram olan başlıklardan ve bu kavramları tanımlayan entrylerden oluşmaktadır. kavram olan her şey sözlükte tanımlanabilir. uludağ sözlük, bir mesajlaşma panosu ya da bir forum olmadığı için; entrylerin sohbet havasında kişisel görüşten veya üçüncü kişileri ilgilendirmeyecek kadar kişisellikten uzak olması gerekmektedir. bu bağlamda entryler; tanım, örnek ve tespitlerden oluşabilir.

- genel kurallar:
bizlerle paylaşmış olduğunuz entryler, düzgün bir türkçe ile yazılmasına lütfen özen gösterin. klavye sürçmesi gibi ufak tefek yazım hataları moderatörler tarafından düzenlenirken, yazarın türkçe dilbilgisi hakimiyeti ile ilişkili hatalar, yazarı tarafından düzenlenmesi için çöp kutusuna gönderilir. buradaki maksat, yazarın sık sık aynı hataya düşmemesi için hatasını görmesi ve düzeltmesidir.

entryler, türkiye cumhuriyeti kanunlarına uygun olmalıdır. en basitinden, entryler hakları türkiye cumhuriyeti nce korunan kişi ya da kuruluşlara yönelik alenen ya da ima yoluyla hakaret içeremezler. buna sözlük yazarlarının nicknameleri de dahildir.

spesifik bir konu ile ilgili tematik çalışmalar, mümkünse gece saatlerinde, yazar yoğunluğunun az olduğu saatlerde yapılmalıdır. buradaki amaç, konu ile ilgisiz yazarların, sol frame de kendilerine uygun bir şeyler görememekten doğan rahatsızlıklarını en aza indirgemektir.

- entry kurallları :

entryler tanım, örnek ya da tespit olabilir. uzunca bir hikaye ya da tespit aktaran entrylerde ilk cümlenin başlığı tanımlar nitelikte olması daha uygundur.

entrylerde salt kişisel tepkiler verilmez.
örnek: (bkz: çüşşşşşşşşşş)oha denilesi durum

bkzlar başlıktan farklı bir konuya dikkat çekmek için kullanılır. bu bağlamda entry sonlarında bir de şu var demek için kullanıldığı gibi sadece örnekten oluşan entryler de bkz içine alınmalıdır.

anket başlıklara girilen tek veya iki kelimelik entryler bkz içine alınırsa daha hoş durur.

gizli bkzlar vurgu ve linkleme amacıyla, cümle içerisinde kullanılır. cümlenin öğelerinde bkz değil, gbkz kullanılır.

konuyla ilgili bir iki cümlecik kişisel görüş belirtmeye yararlar. asterisk kullanımında dikkat edilmesi gereken, her kelimeye bir yıldız açılmaması, entry sonuna entryden de ağır olacak kadar, 8 10 tane asterisk konmamasıdır.

spoiler, bir film, bir kitap ve sair bir eser hakkında, henüz okumamış / izlememiş olanlar için hikayeyi piç edecek kadar bilgi içeren entrylerde, mevzubahis bilginin başına ve sonuna konulur. böylece henüz izlememiş / okumamış olanlar bu ibareyi gördüğünde o kısmı es geçerek hikayeyi kendi deneyimleme yolunu seçebilirler. spoiler vurgu yapmak amacıyla ya da kişisel söylem yazmak için kullanılmaz. ortada bir eser dahi yoksa, hiç kullanılmaz.

- entry silme sebepleri:

uludağ sözlük yöneticileri, kimi zaman belirli gerekçeler dahilinde entrylerinizi patlatabilir. bu uygulama; her zaman "sil ulan şunu, bu ne be" anlamına gelmez, çoğunlukla -yanında patlatma sebebi ve düzgün hali yazmaktadır- "bu entry bu şekilde durmasın, bir el atıver de düzeltiver" anlamına gelmektedir.

- format uygun değil:

uludağ sözlük, konsept olarak "kavram tipi başlık" ve "tanım tipi entry"lerden oluşmaktadır. eğer entryniz tanım cümlesi kalıbı dışında olmak suretiyle, kişisel veya genel yargıdan uzak ise, formata uygun olmadığı gerekçesiyle silinir. entry içinde ":)", ":p" tarzı smileyler kullanmak da bu kategoriye girebilmektedir. soru tipi bir başlığa yanıt vermek, kesinlikle format dışıdır. bir yazar başlığına girilmiş bir entrynin altına saçmalamaya yarar. kullanım yeri dışında ve/veya bir entryden bağımsız olarak tek başına kullanılması format dışıdır.

-bir tarafamızıa girebilir:

gerek yazarın, gerek yönetimin, -suç niteliği taşıyarak-; devletle, özel veya tüzel kişilerle başını belaya sokabilecek tarzda entryler, bu gerekçe ile silinir.

- chat tarzı entry girmek :

uludağ sözlük'te, kurallı türkçe kullanımına özen gösterilir. alfabemizde olmayan harfler ve yazım kurallarına uygun olmayan kelimeler, bu gerekçe ile silinmektedir. veya yerine weya, gidiyorum yerine gidiom, geleceğim yerine gelicem, bir şey yerine bişi yazarsanız, entryniz bu gerekçe ile silinecektir.

-nick altı entry: uludağ sözlük içinde ona veya buna, herhangi bir yazara, bir kuruma, özel veya tüzel kişilere alenen hakaret etmek, türkiye cumhuriyeti kanunlarına aykırı olan her şey gibi sözlük kurallarına da aykırıdır. bu durumun sıkça tekrarlanması durumunda yazara uçurulmaya varabilecek ölçüde çeşitli yaptırımlar uygulanır.
başlık kuralları
başlık açarken dikkat edilmesi gereken kurallar bütünüdür. başlıkları bir standarda ulaştırmak adına gereklidir.

iyi paylaşımlar...