bugün

islamda evrim

''allah’ın ve ahiretin varlığı veya yokluğu bilimin konusu değildir. imanın ve bilincin konusudur. çünkü allah dış dünyada bir “nesne”, ahiret de henüz olmuş bir olay değildir. bu nedenle de bilimin, araştırmanın, ispatın veya değillemenin konusu olamazlar. deneye tabi tutulamaz, laboratuarda test edilemezler.

bilakis kişinin vicdanında “olacaktı…” şeklinde bir arayış olarak belirir ve kesin bir içsel itminana dönüşerek sanki allah’ı “görmüşcesine” ve sanki ahirete “gidip de gelmişcesine” bir iman olur. bir duygu, hissiyat, bilinç ve heyecan olarak yaşanır. buna saf bir yürek temizliği içinde inanmak (ihlas) ve “allah bilinci ile yaşamak” (takva) denir.

bu duygu, hissiyat, bilinç ve heyecandan yoksun olanlar içinse ne allah ne de ahiret vardır. “o gün” gelince, “gerçeğin ta kendisi” (hak) bütün görkemi ile yerleri ve gökleri kuşatacak ve insanlar “demek elçilerin haber verip durduğu gün bugünmüş, eyvah!” diyecekler ve fakat iş işten geçmiş olacaktır.

şu halde başta “evrim teorisi” olmak üzere, bilimin konusu olan araştırmalardan yola çıkarak allah’ı ve ahiret gününü ispata veya çürütmeye kalkışmak ham hayal olup abesle iştigaldir.

şu ana kadar yapılıp durduğu gibi “evrim var demek ki allah yok” veya “allah var demek ki evrim yok” mantığının her ikisi de yanlış…

ister öyle ister böyle; ister topraktan ister havadan, ister sudan ister ağaçtan, ister maymundan ister böcekten; nerden ve ne şekilde gelmişsek gelelim “allah” her zaman var. bütün bunlar “allah ile” oluyor. o’na rağmen veya o’nsuz değil…

keza evrim teorisinde islam itikadını sarsacak bir durum yok, hiçbir halde de olmaz. ama hristıyan itikadı için var çünkü onlara göre isa tanrı, ona maymundan geldik derseniz itikadının kökünü dinamitlersiniz. bize göre ise isa’yı da, adem’i de, insanları da, maymunları da, börtüyü de, böceği de allah yarattı. bunlar birbirine dönüşüyorsa yine o’ndandır: “de ki (birbirinin içinden) yarılıp çıkanın rabbi’ne sığınırım” (gul e’uzu bi rabbi’l-felag)

bu nedenle evrim teorisine gösterilen tepkinin islam iklimi ile alakası yok. kilise endişelerinin buralara taşınmasından başka bir şey değil.

ben burada evrim teorisinin ayrıntısına girmiyorum. biyolog veya antropolog değilim. bu türden bilimsel araştırmalara dini (islami) açıdan nasıl bakmamız gerektiğine dair konuşuyorum.

isterse kesin ispatlasınlar hiç sorun değil. çünkü imanın konusu değil. hatta daha da ileri gideyim: diyelim ki insanın maymundan geldiği “kesinlikle” ispatlandı. o zaman bu şu anlama gelir: demek ki allah yaratılışı evrim süreçlerine bağlamış…

hem bu tür araştırmaları sen de yapsana? araştırmanda onlarla aynı bulgulara ulaştın diyelim: korkma! allah’ın yaratışını araştırıyorsun, bulduğun her ne ise ondan başka bir şey değil. bu durumda fark bilimde değil; imanda, dışta değil; içte, fosilde değil; kalpte…

bunlar karşı karşıya getirip paniklemenin ne alemi var?

benim içimdeki iman bilimle, deneyle, fosille, laboratuarla çürütülemez çünkü onlarla inanmış değilim.''

http://ihsaneliacik.org/makaleler/islam-ve-evrim-teorisi.html
© copyright 2005 - 2026