bugün
- filistin in ermeni soykırımını tanıması34
- türklerin soykırımdaki ustalığı15
- yazarların özlü sözleri7
- onur yürüyüşüne katılanların chpye oy vermesi6
- 29 haziran 2026 brezilya japonya maçı10
- insan sevdiği adama şans verir3
- erkekler neden evlenmekten kaçıyor14
- anın görüntüsü26
- iyi gelen ne varsa hep sensin işte4
- sözlükten giden yazarlar4
- diyarbakır kürt dili konferansı2
- hangi sözlük yazarının tipini merak ediyorsunuz21
- seksting4
- almanya paraguay maçını kim kazansın3
- sözlüğe güzel bir kız bırak3
- diamond bey birader koştursun kampanyası2
- dedesi chpli olduğu için chp ye oy veren insan2
- hastanedeyim ful kadınlar hasta10
- pandela11
- haram milyonların olsa yer misin2
- tamar tanrıyar'ın berat albayrak'ı tehdit etmesi8
- türklerin medeniyet kuramama nedeni15
- sosyoloji okuyan erkek4
- haletiruhiyemin müşevveş olması3
- true'nun neden böyle olması2
- bir günde 10 defa otuz bir çekmek3
- ölüm3
- sevdiğine vermeyip başkasına veren kız2
- perdelerin her zaman kapalı olması3
- üstteki yazar hakkında fikrini söyle21
- en son ne yediniz6
- behzat ç replikleri2
- honda dio3
- haysenin125
- kaş aldırmaya kuaföre giden kız4
- sözlüğün aptal kaynaması16
- yapay zeka ile yazılım testi2
- tamar tanrıyar6
- ziya gökalp5
- evde makarna yapmanın maliyeti8
- mony tontana3
- aşk7
- araba kovalamayan köpek6
- grand theft auto2
- 2026 dünya kupası37
- bik bik'in mutfağına konuk olmak14
- traş oldum duşa giriyorum hangi yuzırı düşüneyim3
- mao zedong3
- sosyoloji okunur mu sorunsalı7
- arkadaşlar bakar mısınız7
entry'ler (601)
çocukken bir kez binme fırsatım oldu bunlardan birine onda da bi abi arabanın arkasına çıkıp direksiyonu kendi tutuyordu ulan bırak da çocuk arabasını çocuk kullansın.
bir zamanlar böyle bir kadın kişisi vardı internetten tanışmıştık sonra buluştuk mektup arkadaşıydık önceleri sonra sürekli görüşür hale geldik her seferinde de ben çekerdim hesabı ancak hiç teşekkür bile etmezdi. Sürekli derdini anlatır beni hiç sormazdı fakat ilk olmasının verdiği etki ile ben de buna teklif ettim ancak aldığım cevap sana arkadaşlıktan başka bir şey hissetmiyorum oldu. Aylarca birlikte hesap ödemeden yedik içtik, aldığım hediyeler bir yana onca iltifat da karşılık gelmeyince yoruyor insanı. Kısaca dostlarım karşı taraf ışık yakmıyorsa ve sizi friend zone itmişse geçmiş olsun çıkmanız çok zor. Youtube envai çeşit taktik var bazılarını denedim işe yarar gibi oldu ama oldu sadece yaramadı yani. Şimdilerde başka bir sevdiceğim var her fırsatta ondan fazla beni soruyor. Değerinizi bilen insanlarla birlikte olun olmayanlardan koşarak uzaklaşınız efendim.
Az önce siparişini verdiğim uzun hiking trekking yolculuklarında bana eşlik edecek teknoloji harikası zımbırtı pahalı oyuncak uzun vadede almayı düşünenler yeşillendirebilir.
o değil de fena bağımlılık yapıyor çikolata krizlerine birebir ama bir tane yetmiyor.
ayağıyla yemesi gerekir.
Bulunduğunuz yerden elinizi kolunuzu sallayıp gidebileceğiniz bir spor değildir. Gideceğiniz tesis perşembe pazarı gibi bir yer ise onca para vererek kiraladığınız ekipmanların, sizden önce binlerce kişi tarafından üstünden geçilmiş olacağınızı aklınızdan çıkarmayın. Alacağınız kaskın kafa kemeri bozuk olup kafanız da dalında olgunlaşmış armut misali sallanabilir , gözlük etrafı göstermeyi bırakın öncesi kullanıcının yediği patates kızartmasını camında taşıyor olabilir. Para verip kiralamanız kimsenin umurunda değil çünkü kimse bakım v.s. yapmaz bu pahalı oyuncaklara. Pantolon bedeninize göre verilmiş olsa bile bedeni sizin gibi üç tanesini içine alabilecek seviyede olabilir. Üstelik o hengame de turla gelmişseniz zaten en iyi ekipmanlar sabah erken saatlerde gelenler tarafından kapılmıştır değiştirmek isteseniz bir dert elimiz de sağlam ekipman kalmadı derler. Haydi diyelim bir şekilde hallettiniz. Aldığınız kayak ekipmanı özellikle ilk kez kayağa gidiyorsanız oldukça ağır gelecektir. Ayağınıza giydiğiniz kayak ayakkabısı da normal yürümeye pek müsait değildir kayağa özel bir mekanizma içerir. Yürümek ayrı eziyet olup bir de zemin buzlu olunca bir eliniz de kayak diğer eliniz de kişisel eşyalarınız tam bir rezalete döner turunuz. O sırada tur rehberi nerede , temel kayak eğitimi(!) verecek olan hocanız nerede zaten bilinmez. Sanırsın yıllardır kayak yapıyorsun hop eşyalarını al gel yukarı. Velhasıl anlattıklarım bilhassa tr nin en büyük kayak tesisinde rezalet bir tur firması ile yaşanmıştır. ilginç olan başka şey ise emanet dolabı v.s. bulamamanız oysa sizden önce onlarca kişiyi kayağa götürmüş tur rehberinizin size emanet dolabı kiralayabileceğinizi söylüyor olmasından hallice eşyalarınızı uygun bir yere bırakın zaten kimse kimsenin eşyasına dokunmuyor demesi. Montunu köftecinin arkasına ayakkabısını da aşağıya koyup ta tek parça olarak yerinde bulabilmem bunun kanıtı olabilir cidden kimse kimsenin eşyasına tuhaf bir şekilde dokunmuyor. ivedi önerim bu sporu yapmaya niyetiniz varsa a dan z ye herşeyinizi yanınız da götüren ve mümkünse kendi aracınız ile gidin. Tur ile gidiyorsanız da tesislerden iğne bile almayın ki söğüşlemesinler sizi. Ekipmanlar biraz pahalı ama sizden önce kullanılmış eşyaları giymek hem hijyen hem de moralinizi fazlasıyla düşürecektir. Ders konusun da tur firmasına güvenmeyip önceden ders için hoca bulmanızı öneririm.
(kayaktan soğumuş bir kardeşiniz.)
(kayaktan soğumuş bir kardeşiniz.)
son çıkanı kingdom rush battles olarak multiplayer olarak android e çıkmış acayip saran oyun. serinin ruhunu devam ettiriyor ama fena bağımlılık yapıcı. keşke pay to play yapısı üstüne kurulmasaydı yine de fena sarıyor. ironhide vengeance serisinde baya çuvalladı ama alliance ile iyi topladı vurgunu da battles iyi ile yaptı.
hasta olmadan hemen önce alırsanız hastalık teğet geçiyor kaç defadır bu şekilde yapıyorum hasta olamadım bakalım nerede patlayacak.
not:uyku kaçırır.
edit:imla
not:uyku kaçırır.
edit:imla
hoşlanılan kız inşaat mühendisliğinde son sınıf öğrencisi ise tanıtım amaçlı götürmekte sakınca yoktur.
paylaşmam onun yerine yeni menü söylüyorum insanlardan daha temiz yiyorlar ve artık bırakmıyorlar.
ağız içi yarası (aft) denen illetin üzerinde sürüldükten sonra eriyen korzitonlu merhem.Sürüldüğü bölge de kalıcı bariyer oluşturarak acıyı yok ediyor ve iyileşmeyi hızlandırıyor.Lokum yemişsiniz de ağzınızdan gitmiyor gibi yapışkan bir his bırakır.Tadı yok gibi yada öyle geldi.
yeni özelliktir vatana millete hayırlı olsundur.
Geçici işi aramak için kapı kapı gezen Silver dolaştığı onlarca yer arasından en sonunda bir bulaşıkçıda iş bulmuştur sonrasında büyük bir heyecanla işe başlamıştır maaşını günlük olarak almak üzerine anlaşmış olmasına rağmen patron ödemesini eksik olarak yapınca ya sabır diyerek işi bırakmış sahilde bir cigara bira yaparak farklı bir plan düşünmeye başlamıştır.
Sokakta köpek olmaması gerektiğini savunma kısa vadede mantıklı gibi görünse de uzun vadede hem ekolojik hem de etik açıdan ciddi sorunlar doğurur inan bana. O yüzden bunu sokak köpeklerini tamamen kaldırmak diye bir şey söz konusu olamaz.
Öncelikle, tüm köpeklerin izole edilmesi ne ekonomik ne de sürdürülebilir bir çözümdür. Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler Hayvan Refahı Rehberi, toplu toplama veya itlafın etkisiz ve etik dışı olduğunu açıkça belirtmiştir.
Çözüm;
Kısırlaştırma,Aşılama,Sahiplendirme ve toplum bilinciyle uyum içinde yaşama politikası.
Suç köpeklerde değil, onları sokağa terk eden sistemde. Sorunu çözmek istiyorsak, doğayı değil, zihniyeti değiştirmeliyiz.
O barınaklara gitsinler dediğiniz yerler ölüm kampı zayıf köpeklerin güçlülere yem yapıldığı,gelen fonların barınaklara harcanmadığı besbelli ki harcansa zaten pislik yuvası olmazlardı açın izleyin. Yabancı ülkelerdeki barınaklara bakın bir de bizimkilere bakın arada dağlar kadar fark var.
Öncelikle, tüm köpeklerin izole edilmesi ne ekonomik ne de sürdürülebilir bir çözümdür. Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler Hayvan Refahı Rehberi, toplu toplama veya itlafın etkisiz ve etik dışı olduğunu açıkça belirtmiştir.
Çözüm;
Kısırlaştırma,Aşılama,Sahiplendirme ve toplum bilinciyle uyum içinde yaşama politikası.
Suç köpeklerde değil, onları sokağa terk eden sistemde. Sorunu çözmek istiyorsak, doğayı değil, zihniyeti değiştirmeliyiz.
O barınaklara gitsinler dediğiniz yerler ölüm kampı zayıf köpeklerin güçlülere yem yapıldığı,gelen fonların barınaklara harcanmadığı besbelli ki harcansa zaten pislik yuvası olmazlardı açın izleyin. Yabancı ülkelerdeki barınaklara bakın bir de bizimkilere bakın arada dağlar kadar fark var.
Köpeklerin insan eliyle evrimleştiği doğru fakat bu onların ekosistemde yeri olmadığı anlamına gelmez buna sokak köpekleri de dahil köpek köpektir. insan müdahalesiyle şekillenmiş birçok tür örneğin inek, tavuk, güvercin hatta ev kedisi de ekosistemin bir parçasıdır.
Sokak köpekleri özellikle şehir ekosistemlerinde organik atıkların azalmasına, kemirgen ve böcek popülasyonunun dengelenmesine katkı sağlar aşağıya linkleri de bıraktım. Bu durum bilimsel olarak da gözlemlenmiştir.
Örneğin, Hindistan’ın Delhi kentinde 2019 yılında yapılan bir saha çalışmasında, sokak köpeklerinin yoğun olduğu mahallelerde fare popülasyonunun %37 daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Köpeklerin varlığı, farelerin güvenle yiyecek aradığı alanları tehdit haline getiriyor; bu yüzden fareler bu bölgeleri terk ediyor.
Benzer şekilde, Nairobi’deki şehir ekolojisi araştırmalarında, köpeklerin çöp alanlarındaki larva üremesini %25 oranında azalttığı rapor edilmiştir. Çünkü atıklar ne kadar azsa, böceklerin yumurta bırakabileceği materyal de o kadar az olur.
Ayrıca şehirlerdeki köpekler, çöplüklerde, pazar yerlerinde ve restoran çevrelerinde yenmeyen gıda atıklarıyla beslenerek organik atık miktarının azalmasına katkı sağlar.
Elbette sokak köpekleriyle ilgili güvenlik ve kontrol sorunu var biz yok demiyoruz fakat çözüm yok etmek değil, kısırlaştırma, barınak, eğitim ve toplum bilinciyle bu süreci doğru yönetmektir.Bunun da suçlusu bir canlının hayatını almak olamaz.
Köpeklerin yokluğu küresel anlamda besin zincirini kırmaz ancak yerel ekosistemlerde ciddi dengesizlikler yaratır. Her tür gibi onların da doğada bir karşılığı ve işlevi vardır.
Sonuç olarak, sorun köpeklerde değil, insanların onları sahipsiz bırakmasında. Suçlu tür değil sistemdir.Kedi,köpek farketmez hiç bir canlısının öldürülmesine göz yummayacağız, bunlarla uğraşmak yerine yediğiniz zehirli domatesleri,sokaktaki katilleri,olmayan adaleti konuşun. Hayvancıkları da rahat bırakın artık.
Kanıtlarını da buraya bırakıyorum:
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5291527/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8551108/
Sokak köpekleri özellikle şehir ekosistemlerinde organik atıkların azalmasına, kemirgen ve böcek popülasyonunun dengelenmesine katkı sağlar aşağıya linkleri de bıraktım. Bu durum bilimsel olarak da gözlemlenmiştir.
Örneğin, Hindistan’ın Delhi kentinde 2019 yılında yapılan bir saha çalışmasında, sokak köpeklerinin yoğun olduğu mahallelerde fare popülasyonunun %37 daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Köpeklerin varlığı, farelerin güvenle yiyecek aradığı alanları tehdit haline getiriyor; bu yüzden fareler bu bölgeleri terk ediyor.
Benzer şekilde, Nairobi’deki şehir ekolojisi araştırmalarında, köpeklerin çöp alanlarındaki larva üremesini %25 oranında azalttığı rapor edilmiştir. Çünkü atıklar ne kadar azsa, böceklerin yumurta bırakabileceği materyal de o kadar az olur.
Ayrıca şehirlerdeki köpekler, çöplüklerde, pazar yerlerinde ve restoran çevrelerinde yenmeyen gıda atıklarıyla beslenerek organik atık miktarının azalmasına katkı sağlar.
Elbette sokak köpekleriyle ilgili güvenlik ve kontrol sorunu var biz yok demiyoruz fakat çözüm yok etmek değil, kısırlaştırma, barınak, eğitim ve toplum bilinciyle bu süreci doğru yönetmektir.Bunun da suçlusu bir canlının hayatını almak olamaz.
Köpeklerin yokluğu küresel anlamda besin zincirini kırmaz ancak yerel ekosistemlerde ciddi dengesizlikler yaratır. Her tür gibi onların da doğada bir karşılığı ve işlevi vardır.
Sonuç olarak, sorun köpeklerde değil, insanların onları sahipsiz bırakmasında. Suçlu tür değil sistemdir.Kedi,köpek farketmez hiç bir canlısının öldürülmesine göz yummayacağız, bunlarla uğraşmak yerine yediğiniz zehirli domatesleri,sokaktaki katilleri,olmayan adaleti konuşun. Hayvancıkları da rahat bırakın artık.
Kanıtlarını da buraya bırakıyorum:
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5291527/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8551108/
Yukarıda bütün köpekleri yok edelim diyen yazara ithafen verilmiş bir cevaptı o.
Köpekler sadece kuyruk sallayıp kemik bekleyen hayvanlar değil bilakis tarih boyunca da insanın en sadık dostu, çalışma arkadaşı ve koruyucusu olmuşlardır. Avcılık, sürü gütme, arama-kurtarma, uyuşturucu tespiti, rehberlik gibi sayısız alanda hâlâ aktif görev yapıyorlar.
Kediler bireysel avcılardır, köpekler ise ekip çalışmasını seven sosyal canlılardır.
Ekolojik açıdan bakıldığında köpeklerin yokluğu küresel anlamda besin zincirini kırmaz, ama yerel ekosistemlerde dengesizlikler yaratır.
Sokak köpekleri meselesi ise tamamen eğitim ve kontrolle ilgilidir varlıklarını suçlamak yerine çözüm üretmek gerekir kısırlaştırma gibi. Her türün ekosistemde bir rolü vardır, mesele o rolü anlamak ve doğru yönetebilmekte.Uyutmak (açın bakın izleyin) bir çözüm değil.
Köpekler sadece kuyruk sallayıp kemik bekleyen hayvanlar değil bilakis tarih boyunca da insanın en sadık dostu, çalışma arkadaşı ve koruyucusu olmuşlardır. Avcılık, sürü gütme, arama-kurtarma, uyuşturucu tespiti, rehberlik gibi sayısız alanda hâlâ aktif görev yapıyorlar.
Kediler bireysel avcılardır, köpekler ise ekip çalışmasını seven sosyal canlılardır.
Ekolojik açıdan bakıldığında köpeklerin yokluğu küresel anlamda besin zincirini kırmaz, ama yerel ekosistemlerde dengesizlikler yaratır.
Sokak köpekleri meselesi ise tamamen eğitim ve kontrolle ilgilidir varlıklarını suçlamak yerine çözüm üretmek gerekir kısırlaştırma gibi. Her türün ekosistemde bir rolü vardır, mesele o rolü anlamak ve doğru yönetebilmekte.Uyutmak (açın bakın izleyin) bir çözüm değil.
2 ayda 26 kilo verdim 2 nedir.
Ekolojik açıdan bakarsak,köpekler, özellikle sokak köpekleri, kemirgen, küçük kuş ve böcek popülasyonlarını dengelemeye yardımcı olurlar bu da demek ki onlar olmadan bu türler hızla artabilir ve şehirlerde haşere problemleri patlak verebilir.Aynı zamanda bu hayvancıkların yokluğu, tilki, çakal gibi türlerin aşırı çoğalmasına veya av dengesinin bozulmasına yol açar.Köpekler ayrıca kolay eğitildikleri için başta engelli bireyler olmak üzere bir çok insanın yoldaşıdır.Bütün köpekleri yok ettin diyelim olur da enkaz altında kalırsan seni insan değil o istemediğin köpeğin burnu kurtarır.Köpeklerin yok etmek yerine sokakta başıboş dolanan onca sapık,katil,tecavüzcü var önce onların yok edilmesini dile ki gelecek nesillere bir faydan dokunsun.Mutlu patiler karşim <3