bugün

dört yıllık, acılı ağrılı bir akademik eğitimi geride bıraktıktan sonra karşılaşılan ve bir insan evladının hayatı boyunca yaşayabileceği en büyük hayal kırıklığına tekabül eden durumdur.

öncelikle iş verenlerin gözünde üniversite eğitiminin, yerine getirilmesi gereken basit bir prosedürden ileri gitmediği gerçeğiyle karşılaşılır. iş verenlerin aradığı özelliklerin başında iş tecrübesi gelmektedir. yani akademik eğitiminiz boyunca kendinizi ne kadar geliştirdiğinizin pek bir önemi yoktur.

buna ek olarak erkeklerin başında bir de askerlik engeli vardır ki askerlik görevini yerine getirmemiş bir üniversite mezununun iyi bir iş bulması ağzıyla kuş tutma olasığına eşittir.

bu faktörler bir yana, iyi bir işe girebilmeniz için bir de insan kaynakları uzmanlarının kaşınızı, gözünüzü beğenmesi gerekmektedir.
daha kötüsü için:

(bkz: yüksek lisans yapıp işsiz kalmak)*
üniversite bitirip işini yapamamaktan daha iyi olan bir durum.
yani en azından krediniz var ise zamanınızı gerçekten kaydadeğer birşeyler ile geçirirsiniz mesela hobi çalışmaları, kişisel gelişim, lisan...
kredisi olmayanlar için de para kazanmak şüphesiz oldukça yeterli bir sebeptir hayatı yaşanılır kılmak için ancak güzel ülkemde doktor olmak isteyen cevherler kasap, kasap olması gerekenler doktor olmuş özünde kimse memnun değil hayatından.
dipnot: meslek grupları aralarında sadece kovalent bağ kurulmuştur o kadar.*
Yaşanılabilecek en berbat duygu olsa gerek, kimliksiz ve kimsesiz bir biçimde hayata fırlatılıyorsunuz. Sosyal güvenceniz bitmiş, artık size harçlık verecek birileri yoktur hayatınızda. Bu dönüşüme ayak uydurmak zor da olsa, insan her zaman varolduğu koşullara tepki vermekte gecikmiyor. Evet, yaşamaya mecburuz.Ayrıca bu son küresel mali kriz, bizim kuşağın bir yerlerinde patladı gibi, evde bir yerlerimizi büyütmekten başka şansımız yok sanırım..
en az 1 sene işsiz kalma durumudur. bu ilerleye senelere yansıyabilir.

(bkz: kendimden biliyorum)

ayrıca herkesi üniversiteye sokma anlayışı olursa olacağı da bu olur.
türkiyede yaşıyorsanız olağan bir durumdur.
üniversite eğitimi boyunca oturup sadece ortalama yükseltmeye kasan, 4 sene boyunca seminer, panel, çalışma grubu gibi hem bakış açısını hem çevresini genişletecek aktivitelere iştirak etmeyen, verilen sunumları ödev sitelerinden indirip copy paste yapan, staj yapmayan veya naylon staja yeltenen, aldığı her dersten bölümün en yüksek notlarını almaya çalışıp başka hiçbir halt yemeyen ot öğrencilerin karşı karşıya kalacağı durumdur.

eğer çalışacağınız yer kamu sektörü yani sınav, not ortalaması vs. gibi şeylere dayanarak personel seçen veya fakültenizde burs veren bir firma değilse süper not ortalamanızla size iyi uykular...
hem "iş bulmak" daha doğrusu "iyi iş bulmak, kariyer yapmak" için diplomanın yeterli olmadığının göstergesidir. bütün üniversitelilerin hayalinde "bilmemne tekniği bitirdim, kebap, benim iş tamam" şeklinde yankılanan düşünceler varken mezun olunduğunda kazın ayağının hiç de öyle olmadığı görülür. e senin bölümünü veya muadilini bitiren binlerce insan varken, neden seni seçsinler? işte fark burada, sen biraz daha zor bir öğrencilik geçirdin diye seni seçmiyorlar yavrum. fark yaratan her zaman kazanır. kaç dil biliyorsun, nelere hakimsin, hangi sertifika programlarına katıldın, mesleğinle ilgili veya ilgisiz ne kadar bilgisayar yazılımı kullanabiliyorsun? ancak ve ancak, bu soruları kendini kandırmadan, egona yenik düşmeden, doyurucu şekilde cevapladım ve hala işsizim diyorsan hak veririm sana.

peşin edit: çok subjektif oldu, idare edin.
üniversite öncesi öğrenim hayatı boyunca sadece üniversiteyi kazanmaya güdülenen, bunun dışında pek bir amaç veya hedef belirleyemeyen gencin; rasgele, hayalleri ile bağdaşmayan bir üniversiteye kaydolup bu üniversiteyi bitirmesi sonucunda aklı başına gelip dumura uğraması gibi bir sonuçla ortaya çıkabilir durumlardandır.
eğitim sistemi süper olan güzel yurdumda azımsanamayacak sıklıkta göülen durumlardandır; okul boşuna okunmuştur, zira bitirilen okulla ilgili bir iş yapılmayacaktır...
(bkz: nereye gitmek istediğini bilmeden yürümek ve duruvermek)
(bkz: bir türkiye gerçeği)
an itibari ile bende diplomalı hıyarlar sınıfına katılmaya başlıyorum.ilyas salman'nın yaptığını yapabilirmiyiz bilmem ama simit satacağımız kesin.bursa metrosunda üniversitelilerin "diplomalı hıyarcı" eylemi hala gözümün önündedir.
salt türkiye'ye has durum değildir. ruslar da bu konudan muzdariptir. bakın rus hayat kadınlarına, geneli üniversite mezunu.
türk gencinin üniversiteyi bitirince karşı karşıya kaldığı gerçektir.
300 tl almak için mi senelerce okudum diye kızın halini belirten 4 kelime.
üniversite bitirip insan olamamaktan daha kötü değildir. üniversite normal şartlarda* bir şeyin ölçütü, kıstası değildir. kendini yetiştirebilen kişi üniversite okumasa da yetiştirebiliyor. üniversite okuyup devletin başına geçenleri de görüyoruz, işleri var da ne oluyor sanki. *
ikinci üniversitesini okuyan biri olarak aşağıdaki tanımı yapıyorum:

Üniversiteyi bitirdiği gibi iş bulacağını düşünen yeni mezunların serzenişidir. Üniversite tek başına bir halta yaramamaktadır. Okutulan derslerin hiç biri reel sektöre girilince işe yaramaz. Hiç bir şeyin karekökünü almayız sözgelimi. Ya da olasılıkla kimse patron olmaz. Etikettir diploma. Genellikle düz lise mezunları işsiz kalır. Meslek lisesi mezunu olmak daha avantajlıdır. Gerçek hayatta iş deneyimi istenir. Diploma, personel özlük dosyasına koyulan bir fotokopiden ibarettir.
Üniversitelerin meslek okulları ile karıştırıldığı durumdur. Üniversite meslek edindirme mevkii değildir. işsiz kalmak olağandır. Üniversitelerin işçi/memur yetiştirme kurumları olmadığını anladığımızda bir "level" atlamış olacaz.
türkiye gibi bir ülkede gayet olağan bir olaydır. yıllarca okuyacaksın dirsek çürüteceksin ama yine bi baltaya sap olamayacaksın, tabii ankara da dayın yoksa olur bu olay.
(bkz: evrensel gerçekler)
imamhatipli olmama sebebidir.
(bkz: üniversite bitirip tipsiz kalmak)
(bkz: yaran yanlış okumalar)
her ile bir üniversite denyoluğunun sonucu olarak ortaya çıkmış durumdur.
Türkiyede sıkça rastlanan bi olaydır. Diplomalı işsiz diye nitelendirilebiliyor.
görsel
yaşanılacak en büyük hayal kırıklığıdır.
şahsım için 3 gün sürmüş hadisedir. eğer yeterince tecrübeniz varsa iş bulmanız kolaylaşacaktır.