bugün

görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
istanbul sosyetesinin içine sıçtığı güzide bir sayfiye yeridir...
bodrum' un orta yerine nasıl ettilerse, çeşme' nin de içine öyle ettiler...
paşalimanı plajına gidin bakın, artık suyun rengi bulamaç gibi olmuş...
ama hala saklı cennetleri var çeşme' nin, bir ben biliyorum... söylemem de... gitmeyin...
e hadi söyleyeyim... mahrum kalmayın... şifne' de mercankoy diye bir yer var, nefis... daha pisletemediler orayı, ölmeden önce bir gidin görün...
ister haşemayla gel, ister bikiniyle, yeter ki çıplak gelme... edep yerlerini ört de gel... kuku, göğüs, kalça değil; deniz, deniz ve deniz görmek istiyoruz...

- çeşme' yi haritadan silin...
- ama paşam !
- silin dedim...
- emriniz olur...
Acayip şişirilen yer. iyi oluyor aslında fena geçiriyorlar. Evet.
bundan bir 10-15 sene önce rüya gibiydi burası. sonra bodrum'un havası söndü, magazin programları yeni bir merkez aramaya başladı ve lanet olsunki çeşme'de karar kıldılar. bunun sonucunda paralı ve görgüsüz ne kadar yabancı varsa akın etti. eskiden birbirini tanıyan, sadece izmirlilerin olduğunu bilen ve bunun sonucu olarak rahat ve huzurlu tatil geçiren herkes birer birer kaçmaya başladı. para babalarının akınıyla fiyatlar inanılmaz derecede arttı. suç oranı yükseldi. geçen senede çeşme'nin simgesi olan birçok mekan el ve isim değiştirmiş. maalesef eski huzurlu çeşme'nin yerinde yeller esmekte.
Şu anda altındayım. Evet.
(bkz: duj)
merkezi hem pahalı hem dandik, merkez plajı küçüktür. neden bu kadar abartıldığını geldiğinizde anlamayabilirsiniz. bununla birlikte her daim rüzgarlıdır bundan dolayı da her daim denizi dalgalı. beach clup olayına parayı basmak istemiyorum diyorsanız, ılıca tarafına gidecek, 7800 otel'in sağ ve sol (merkeztur) tarafı ile sheraton otelin sol tarafını kullanacaksınız, hem denizi hem kumsalı ile oldukça güzeldir buralar. dileyene daha ayrıntılı bilgi verilir.
rusya'da kazakistan sınırında bulunan aynı ismi taşıyan bir kent var...

adı: chesmensky...
görsel

yaklaşık 20 bin nüfuslu bu kent çelyabinsk oblastına bağlı bir ilçe.
kent kocaman bir milli park aslında ve milli parkın tam ortasında da şöyle kocaman bir obelisk var;
görsel

işte rusya'daki çeşme şehrine isminin verilmesine sebep olan şey bu obeliskin hatırasıdır.

amiral orlov komutasındaki rus donanması, baltık denizinden kalkıp geliyor çeşme açıklarında osmanlı donanmasını yok ediyordu.

tarihe çeşme baskını olarak geçen bu deniz muharebesinde osmanlı donanması 15 kalyon, 5 fırkateyn ve değişik büyüklüklerde 40 gemi kaybetmiş, rodos adlı kalyon da rusların eline geçmiştir.

osmanlı donanması bu muharebe neticesinde tamamen yok olmuştu...

bu zafer sonrası rus çariçesi 2. katerina amiral Aleksey Grigoryeviç Orlov'a "chesmensky" ünvanını veriyor ve rus donanmasının en büyük nişanlarından biri kabul edilen "chesmensky nişanı" ile amiral orlov'u onurlandırıyor, daha sonraki tarihlerde de ruslar osmanlı'yı her mağlup ettiklerinde komutanlarına bu chesmensky nişanını vermişler.

işte sevgili arkadaşlar rusya'da çelyabinsk oblastındaki bu kente de bu yüzden bu ismi vermişler ve çeşme baskını hatırasına burada bir milli park oluşturmuş ve tam ortasına da bu devasa obeliski dikmişler.
https://en.wikipedia.org/wiki/Chesmensky_District

bu arada sevgili çokomeller, hatırlar mısınız, bundan 1.5 sene önceydi, ruslar idlip'te 33 askerimizi şehit etmişlerdi, sözde osmanlı torunları da putin'in ayağına gitmişlerdi.
işte orada ruslar, çariçe 2. katerina'nın heykelinin önünde bizim sözde osmanlı torunlarını bekletip bir güzel tarihi mesaj vermişlerdi.
görsel

bu konuyu da ayrıntılı bir şekilde işlemiştik;
(bkz: ikinci katerina nın önünde duran osmanlı torunları/#42952380)

her neyse, konu nereden nerelere geldi.

işte bizim sosyetiklerin ve kendisini sosyetiklere pazarlamaya meraklı ilgi budalalarının tercih ettiği yer bugünlerde çeşme.
onlar çeşme'yi bilirler, ama rusya'da bir de chesmensky olduğunu bilmezler.

halimiz ortada neticede...
görsel
Bodrumun kıpırtısından sonra sıkıcı.
Fakat güzel yer.
görsel
Bu yaz ufak bi kaçamak yapmayı planladığım şirin yer.
Çeşme ilçesi, izmir ilinin batısında yer alır. Doğudan Urla, kuzeyden Karaburun, batı ve güneyden Ege Denizi ile çevrilidir. Deniz seviyesinden yüksekliği 5 metredir. Yüzölçümü 260 km² dir. 1 beldesi (Alaçatı) ve 4 köyü bulunmaktadır.

2000 yılı Genel Nüfus Sayımına göre, ilçenin toplam nüfusu 37 372 dir. Bu nüfusun 25 257 si şehir merkezinde, 12 115 i ise belde ve köylerde yaşamaktadır. ilçede 13 ilköğretim okulu, 5 ortaöğretim kurumu bulunmakta; 4 532 öğrencinin eğitim gördüğü okullarda, 247 öğretmen görev yapmaktadır.

Sağlık hizmetleri 1 Devlet Hastanesi, 2 Sağlık Ocağı, 1 Sağlık evi tarafından verilmektedir. Bu kurumlarda 27 doktor, 4 sağlık memuru, 26 hemşire ve 28 ebe görev yapmaktadır.ilçede ekonomik yapıyı turizm belirlemektedir. iç ve dış turizm açısından ülkemizin sayılı merkezlerinden olan Çeşme nin, turizmdeki öneminin önümüzdeki yıllarda çok daha artacağı öngörülebilir. Yarımadanın ilk antik yerleşim yeri olan Ildırı (Erythrai), ilçenin görülmeye değer tarihi zenginlikleridir.

Pausanias a göre, Erythrai (Ildırı), Giritliler tarafından kurulmuştur. M.Ö. 7.yy da tiranlar tarafından yönetilen kent M.Ö. 560 tarihinde Lidya egemenliğine girmiştir. Kent iskender tarafından özgürlüğüne kavuşturulana dek Pers egemenliğinde kalmıştır. Kent oldukça güzel taş işçiliğine sahip surlarla çevrilmiştir. Kentte M.Ö.7.yy ın 2.yarısına tarihlenen Athena Tapınağı ve Tiyatrosu açığa çıkarılmıştır.

Çeşme yöresi, XI. yy. sonlarında büyük Türk denizcisi Çaka Bey ile Türk egemenliği ile tanışmıştır. Osmanlı egemenliğine geçişi, XIV. yy. sonlarındadır. Osmanlı eserleri içinde en çarpıcı olanı Çeşme Kalesi dir.1508 yılında II. Beyazıt tarafından inşa ettirilen kale, Osmanlı mimarisinin bütün inceliklerini taşımaktadır. Çeşme ve çevresinde yapılan kazılarda elde edilen eserler Çeşme Kalesi içindeki müzede sergilenmektedir. Çeşme Kervansarayı, 1529 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılmıştır. U biçiminde planlanan kervansaray, iki katlıdır
insanlara, arabasının markasına göre davranan işletmelere sahip tatil beldesi.

Resmen sınıf ayrımı yedik lan. insan kendini kötü hissediyormuş.

Ek: at arabasıyla. Ne fark eder ki markası?
yaz mevsiminde her kesimden insanın yerlinin yabancının bodrum ve kuşadasına nazaran az da olsa keyifle tatilini geçirdiği yerdir..
Eylül ayının gelmesi ile Sen ben bizim oğlan kalır çeşmede..yaz mevsiminin canlılığı gitmiştir; sakin ,huzurlu oldukça sessiz bir Çeşme kalmıştır geriye...

merkezde ,ılıcada,alaçatıda, ıldırı da bir kaç mekan açıktır kışın..haftasonları da yazın açık olan mekanların yarısı bile değildir açık olan kadarı...yine sen ben bizim oğlan eğlenir ..herkes birbirini tanır..

huzur ilçesidir...yazın büründüğü o maske düşmüştür sanki ama yerine eskisinden hiç de fena olmayan bir maske daha takınmıştır...şu senelerde yanlış yönetim ile daha da yanlız kalmıştır güzelim çeşmem...halbuki kışın gidilip kalınan 2 gün yeter aşık olmaya bu ilçeye..

saklı cennetimdir benim...huzurum,mutluluğum...
görsel
görsel
görsel
görsel
köyünde mera ve tarla bölgesinde yer alıyor.
11 yıl önce inşa edildi.
şimdi şu akmıyor.
Boyle yerlere gidip kazik yiyecegime,yunan adalarina gider adam gibi tatil yaparim.