bugün

Orta Anadolu nun kuzeyinde, Kızılırmak ile Batı Karadeniz ana havzaları arasında yer alan Çankırı, ilin komşuları batıda Bolu, kuzeybatıda Karabük, kuzeyde Kastamonu, doğuda Çorum ve güneyde Ankara ile Kırıkkale dir. Denizden yüksekliği 723 metre olup, ülke topraklarının %o 94'lük bölümünü oluşturan toplam 7 388 Km²'lik bir alana sahiptir.

ilçeleri: korgun, kızılırmak, çerkeş, eldivan, ılgaz, kurşunlu, atkaracalar, bayramören, orta, şabanözü, yapraklı.
18 plaka koduyla gezen arabaların evi.
içinden halk arasında 'boklu dere' adı verilen kızılırmağa bağlı bir çay geçen ilçeye daha çok benzeyen il
Çankırı kenti, Kızılırmak'ın kolları Acıçay ile Tatlıçay'ın birleştiği yerde kurulmuştur. Deniz yüzeyinden 700-800m yüksekliktedir.
ankaraya 131 kilometre,istanbula 497 kilometredir
devlet hastanesinin telefon numarası 213 10 98
sağlık ocağı:212 35 76
ilde ulaşım iki yolla sağlanmakta bu yollar kuzey güney yönünde iç anadoluyu karadenize bağlayan ankara-çankırı-kastamonu-inebolu yolu ve çerkes-ılgaz yönünde yer alan samsun yoludur
tüm bildiğim budur
benim 10 yıl önce aklıma geren, bireysel olarak uygulamama ramak kalmışken sponsor yokluğundan ötürü vazgeçtiğim *, yaşlılardan tarihi 'dinleyip', resmi tarihe dinamik ve gerçekçi bir alternatif oluşturacak şekilde derleme projesi olan 'sözlü tarih' çalışmasını hayata geçiren öğrenci ve öğretmenlerini ziyadesiyle takdir ettiğim il. onlara coca cola ve avrupa birliği sponsor olmuş. hoş. ekonomik açıdan gelişmemiş mekan. bu ise 'üzücü'...
(bkz: hayata artı)
edi: ab değil bm imiş diğer sponsor.
ünlü çan saati nin bulunduğu güzide şehrimiz. su deposu olarak bilinen bir yer vardır ki; o da çiftlerin buluştuğu ve sonrasında malum işi icra ettikleri yerdir.
(bkz: çerkeş)
hemsehrileri elekci olmak ile itham edilen sehir.
yarenler diyarı, güzel ilimiz.
komşuları; ankara, kırıkkale, çorum, kastamonu, karabük ve bolu'dur.
(bkz: hepimiz çankırılıyız hepimiz çorumluyuz)
mecliste 3 mebus ile temsil edilecek ilimiz.
CANKIRI
Cankiri Kalesi, Tasmescit, Bulbul Pinari Dinlenme
Yeri, Kayatuzu Uretimi ile meşhurdur.
şehir insanının nasıl orda hala yaşamını devam ettirdiğini merak ettiğim gittiğiniz gün geri dönmek isteyeceğiniz ufacık takriben 1 saatte yürüyerek tüm şehri dolaşmanız mümkündür okdar çekilmez okadar asosyal bir şehirdirki gimtenizi tavsiye dahi etmem ankara üniversitesinin yüksek okulunu buraya yaptığı için ve ben burda okuduğum için bir kez daha yuh luyorum tam bir rezillik 2 senem ömrümden boşa geçti .
okuma yazma oranı yüksek ilimiz.
savaş sırasında işgal edilmemiş, düşman eli değmemiş bir anadolu şehridir.
çankırı'da esnafa değil memura kız verilir(miş). *
bir de tabii, leblebi mevzuu var.
efendim, leblebi bilindiği gibi çorum menşeilidir.
ancak istanbul'daki kuruyemişçilerin pek çoğu, hatta yine anneannemin tespit(!)ine göre, yüzde doksanbeşi çankırı'lıdır.
hakikaten, var böyle bir şey.
bunun da sebebi zamanında çankırı'nın orta kazasına yerleşmiş bir çorumlu'nun, leblebiyle halkı tanıştırması.
tabii "bunun adı leblebi, şöyle yapılır böyle edilir, herkes öğrensin" şeklinde çankırı halkına leblebiyi öğretmekle görevlendirildiği filan da yoktu bahsi geçen zatın. ancak işte, o bir çankırılıya öğretmiş, o çankırılı da bir başkasına derken.. çankırı'da leblebi sever bir memleket olmuş.
fazla bilinmez ama.. öyle.
bir de çok rica ediyorum, çankırılılara elekçi, cingan, çingene filan demeyiniz! zira çok alınırlar, alınıyorum da. çankırı'da, bu kez dayımdan aldığım bilgiye göre zamanında 500 adet köy varmış ve bunlardan sadece iki tanesi çingene bölgesiymiş, çankırılılar çingenedir filan, palavra yani. bildiğin anadolu insanı, bildiğin türk işte kardeşim.
"nerelisin" diyenlere çankırı diye cevap verilince; "utanmıyosun bide söylemeye" denilip, her insanına çingene muamelesi yapılan şehrimiz.
çoğu anadolu kentinden çok daha kötü durumda olan, kışın geceleri sıcaklığın -20lere yaklaşmasıyla bir yerlerinizi rahatça dondurabilecek bir havaya sahip küçük il. ayrıca şehre bir iki saat uzaklıkta bulunan tuz madenleri sanırım görülebilecek nadir* yerlerden biri.

ayrıca 2007'de yeni bir üniversiteye de kavuştu.* konaklama açısından ise ılgaz'a yakınlığı avantaj olsa da şehir de sanırım iki tane düzgün otel bulunuyor**.
okul hayatım boyunca en sevdiğim öğretmenimin memleketi olduğundan hakkında fazla bilgiye sahibi olmadığım ancak bana sempatik gelen küçük şehir.
memleketiniz şu şehirse busunuzdur, bu şehirse şusunuzdur eğer çankırı ise" hee tamam o zaman" sınızdır. hakkında söylenecek pek bir şey olamayan,iyi olmayan,kötü olmayan bir şehiridir.
dağların arasında kalmış, küçük, hala gelişmemiş bir ilimizdir. nerelisin diye soranlara hiç cevap vermemek daha iyidir*
sevdiğimin topraklarında doğduğu, gözlerini açtığı şehir.
benimde memleketim orası..yarenler diyarı.
Nerelisin diye sorulduğunda ''Öğünmek gibi olmasın ama Çankırılıyım'' diye cevap verdiğinizde karşı tarafa ''Bu Çankırı'da benim bilmediğim ne var ki'' diye düşündürmeniz katidir.
içinde sadece bir tepede şehrin tek ağaçlık alanın bulunduğu ve oraya çıkanın 7 yıl boyunca çankırıda yaşayacağı şeklinde bir rivayet bulunur. ben gitmeme rağmen ertesi yıl kaçtım şehirden. boğdu beni. şehir halkı çoğunlukla ülkücüdür. karşı görüşlü insanların gitmesi hayra alamet değildir.
kro tiplerin çoğunlukta olduğu şehir.sokaklarında ankaralı namık şarkıları iğrenç iğrenç çalar ve bu aptal eylem insanı intahara sürükler.birde camekanlara televizyon koyarlar ve bir oyun havası videosu.aptal saptal tiplerde bunun karşısına geçer saatlerce o videoyu izlerler, ekranda etekli gavat adamlar oynar, birde mini etekli kızlar oynar (mini etekli kızlar sarışın da olsa, genelde ayı yavrusu gibidir).suyundan bir bardak uzatılarsa sakın içmeyin muhtemelen bir kaç saat sonra ishal olabilme tehlikesi yaşarsınız, ya da kusarsınız.birde cep telefondan sesli olarak müzik dinleme alışkanlığı olan gençlerin bol olduğu şehir.bu gençlerin iki lafından biri küfür etmek ise diğeri lan bebedir.