profesör, doktor, 1969-1973 yılları arasında, istanbul devlet tatbiki güzel sanatlar yüksek okulu, grafik sanatlar bölümünde lisans eğitimini tamamladı.
1974 yılında, milli eğitim bakanlığı yüksek öğrenim sinema-tv bursunu kazanarak amerika birleşik devletleri'ne gitti.
1975 yılında,washington d.c. georgetown university'de ingilizce öğrenimi yaptı.
1975-1978 yılları arasında, california san francisco state university'de sinema-televizyon yüksek lisans öğrenimini tamamlayarak master of arts ( m.a.) derecesini aldı.
1978 yılında,türkiye'ye dönerek istanbul devlet tatbiki güzel sanatlar yüksek okulu'nda grafik bölümü / sinema-tv bölümü film ve animasyon dalı asistanı olarak göreve başladı.
1983 yılında, marmara üniversitesi'nde doktora eşdeğeri sinema-televizyon sanat yeterliliği ünvanı aldı.
1986 yılında,sınavlara girerek yardımcı doçentliğe atandı ve doçentlik yabancı dil sınavını verdi.
1987 yılında, sinema-televizyon-fotoğraf ana sanat sınavına girerek doçentliğe atandı.
(doçentlik araştırma komisyonu;"türkiye'de film çekimi yapan yabancı film yapımcılar ve ortak yapımlar"
(doçentlik tezi; " film görüntüsü için özel efektler"
1993 yılında,marmara üniversitesi güzel sanatlar fakültesi
sinema-televizyon-fotoğraf ana sanat dalı'nda profesörlüğe atandı.
lisans eğitimini istanbul devlet tatbiki güzel sanatlar yüksek okulu, grafik sanatlar bölümünde (1974),
yüksek lisans derecesini california-san francisco state university (a.b.d.) sinema ve televizyon bölümlerinde (1978),
sanat yeterliliği / doktora derecesini istanbul marmara üniversitesi güzel sanatlar fakültesi,sinema-televizyon bölümünde tamamladı (1983)
1978 yılında canlandırma film dalı asistanı olarak göreve başladığı marmara üniversitesi,güzel sanatlar fakültesi,sinema- televizyon bölümünde,1986 yılında yardımcı doçent,1987 yılında doçent ve 1993 yılında profesör olarak atandı.
marmara üniversitesi,güzel sanatlar fakültesi, sinema-tv bölümünde kurucu olarak kesintisiz 1982- mayıs 1999 yılları arasında bölüm başkanlığı yaptı.
1984-1999 yılları arasında marmara üniversitesi,güzel sanatlar fakültesi fakülte kurulu üyeliği ,1987-1999 yılları arasında marmara üniversitesi, sosyal bilimler enstitüsü,sinema-tv ana sanat dalı başkanlığı ve program danışmanlığı görevlerini yürüttü.
çok sayıda haber,magazin,tanıtım ve eğitici televizyon programlarının çekimi yapılan marmara üniversitesi televizyon-film stüdyolarının kurucu ve yürütme kurulu üyesi olarak 1986-1999 yılları arasında çalışmalarda bulundu.
sinema-tv alanında, ellinin üzerinde yüksek lisans ve sanatta yeterlilik / doktora öğrencisinin tez danışmanlığını yaptı.
marmara üniversitesi güzel sanatlar ve iletişim fakültesi ile yeditepe üniversitesi iletişim fakültesi ve bahçeşehir üniversitesi iletişim fakültelerinde lisans ve lisans üstü düzeylerinde film yapımı, kamera - çekim teknikleri ve görsel anlatım dersleri veren, birçok ulusal ve uluslar arası film festivallerinin yarışmalı bölümlerinde seçici jüri üyelikleri bulunan prof. dr. zafer doğanın yabancı filmciler ile türkiye'de çekimi yapılan çok sayıda konulu, belgesel ve tanıtım ortak yapım filmde, yapım ve yönetim katkıları bulunmaktadır.

kaynak : http://www.kameraarkasi.o...elgesel/z/zaferdogan.html

web sitesi için : http://www.carbonform.net/zd
yarım saat kadar önce, istanbul ticaret üniversitesi'ndeki odasında kalp krizi geçirerek hayata veda etmiştir.

allah rahmet eylesin.
ölüm kimseye yakışmaz ama zafer hocaya hiç yakışmadı. mekanı cennet olsun.
© copyright 2005 - 2026