bugün

dikkatlerden kaçmayan hadisedir ama nefretin nedeni tam açıkta değildir.

şimdi, z kuşağı erdoğan ı protesto ettiği için bu kadar hakarete maruz kaldı.

peki bu çocuklar kim?

aileleri akp ye oy veren yavrucaklar.

evlatlarına hakaret edilmesine neden aileler ses çıkarmadılar anlamış değilim.
Keşke nefret z kuşağı ile sınırlı kalsa. Adamlar biat etmeyen herkesi bir neden ile vatan haini ilan edebiliyor birader. içlerinden biri çıkıp "hayır oyu verenlerin karıları, kızları ganimettir." Deyip elini kolunu sallaya sallaya gezinebiliyor. Bu vesile ile konuyu z kuşağına daraltmamak bence daha doğru.
tiktok olabilir.
anı yaşayan, kurallara karşı gelen, kendi mutluluğunu herşeyin üzerinde tutan bir nesil olması.

z çocukları, akp nesli gibi azıcık aşım kaygısız başım kafasında değil. zorlarına giden de bu zaten. yok öyle pastayı belli kesime yedirmek. di mi lan z kuşağı?

edittiri büdüttürü: galiba z kuşağından nefret etmediğim için eksilendim.
Orta yaşa gelip de bir kitap açıp okumamış, bile isteye gerizekalı kalmış ihtiyarlara ve çalışma adı altında sömüren iş verenlere tahammül etme zorunluluğu olmadığının farkında oldukları için. Hayat çok kısa.
14 yaş altı seks içerikleriyle çok alakalı olmaları ve internetten gördükleri saygısız davranışları cool hareket sanıp büyüklerine uygulamaları. ikisi de yeterli.
eğri oturup, doğru konuşalım. z kuşağı dediğiniz kuşağı genele vurduğunda çoğunluğu çocuk. bu iktidarın çocuklara karşı bir yatırım yapmaması, hatta çocukları es geçip yaşlı ve orta yaşa yatırım yapması üzerine z kuşağında birikmiş olan öfke 2-3 ay önce ösym sınavı dalgasına patladı.

hem de öyle bir patladı ki, z kuşağı aktif, fiilen değil ama yaşlarına göre sosyal medyadan gerçekten etkili bir siyasi protestoya gittiler. seslerini duyurdular. dinleyip dinlememek iktidarın meselesi. ama z kuşağına duyulan nefrete bakarsak, yaşlı ve orta kesim insanlar siyasetin çocuk oyuncağı olmamasına inanıyor ve çocuklarda siyaseti etkili bir şekilde protesto ettiğindeyse bu insanların zoruna gidiyor. çünkü onlara göre siyaset büyüklerin işi. siyasilerde, yandaş gazetelerde z kuşağını yererek, onları kendilerinden daha da uzaklaştırıyorlar.

şunu söyleyebilirim ki z kuşağı, diger kuşaklara göre daha öfkeli. hafife alınmamalılar. çünkü bu kuşak şuan çocuk ve sosyal medyadan duyuruyorlar seslerini ama yarın çocuk olmayacaklar. umarım bu kuşak yanlış kararlarla, ülkenin geleceğini daha da karanlığa sürüklemezler.
Bu zamana kadar her nesil kendinden sonraki nesle tanrıcılık oynamıstır. Bu ınkar edılecek bır sey degıl elbette. Ama her ne kadar gelenek, adet, ahlak, adab-ı muaşeret vb. adlar altında baskı da yapılsa gelen her yenı nesıl bır oncekı nesılden daha tutarlı olmustur.

Donem donem bu tutarlılık/farkındalık hali cok yavas ilerlemiştir, kimi zamanda doğru ya da yanlış birsıçrayışa gecmiştir. (Yavas ilerlediği doneme 40-50-60’lı yıllar dersek, sıcrayısa gectıgı doneme de 80 ve 90’ların sonu denebilir.)
*yakın tarih baz alınarak*

Iste bu sıcrayıs donemlerı -ki araçlar liderlerin, tanınmış kişilerin ve mahalle eşrafının sözleri oldugu için- beraberinde birçok olayı, trajedıyı ve yanlışları da suruklemıştır.

Haa bu bahsı gecen donemlerde aklı basında ınsanlar da yok muydu? Elbette vardı lakin bunları nufusa oranlarsan ne kadar faydaları oldu? Ya da olanların alayı bu bahsı gecen sıcrayıs donemlerınde bı sekilde heba edilmedi mi?

Gelelim z kusagına...

Bahsettıgım bu evvelki nesilin tanrıcılık hayalleri artık bu kusaga sökmuyor. Sebebı ise yenı kusagın gelişimlerinde ki aracların/referansların artık bilgi ve sorgulayabilme içgüdüsünden gelmesidir.

Hangi hukumet aldıgı kararları tam şeffaflıkla sorgulanmasına musaade eder?

Hangi toplum koklu degısıkleri benimseyebilir? (bkz: fiddler on the roof)

Hangi ideoloji kendine post-, neo-, klasik-, pre gibi adlar altında yeni perspektifler kazandırmak ister?

Z kuşağı gecmısden ders alacak bır nesıl degıl, gelecegı yonlendırecek, kararlarını daha yenılıkcı ve daha pragmatik verecek olan bır nesıldır.

Buna ister bir ınkılap diyelim ister bir devrim isterse de darbe... sonucta toplum ya da devlet yapılanmaları koklu bır degısıklıge seve seve gıdecek... zannımca bu; secimlerden tutun bayram ziyaretlerine, tuketimin çarşı pazardan yapılmasından tutun (avm’leri dahi es gecerek soyluyorum) sanallaşmasına kadar hatta ve hatta ılımlı dın safsatasından tutunda toplumun deizme yahut agnostisizme kaymasına kadar yol acacak çok koklu bir değişim/ınkılap/devrim’ dir.

Sonra nasıl sevebılırsın ki force’unu elinden alacak bir nesli???
Z kuşağından bir birey olarak okudum tüm yazılanları. Ne ailem AKP destekçisi ne ben ilgi manyağı bir insanım. Şaşırdım doğrusu. Her neslin iyisi ve kötüsü muhtemelen vardır, genelleme yapmak ne kadar doğrudur?
kıskanıyosunuz. z kuşağı hepimizi cebinden çıkartabilecek bilgiye sahip. onlar bize değil bizim onlara ayak uydurmamız gerekiyor. o devir bitti artık insanlar eskiden büyüklerine saygı göstermesi gerekirken onlar bizden saygı bekliyor. saygı gösterip ülkeye geleceğe yol vermelerini sağlayalım. bırakalımda geleceğimizi biz şekillendirememişken onlara izin verelim.
kafalarının çalışıyor olması.
Akp bin ipini çekecek.
hiç bir şeyi araştırmadan çok bilmiş havalarında olmaları, ekseriyetinin özgüvensiz ve yıkık olmasına rağmen ortam çocuğu gibi davranmaları ve bunun aptal ekşiciler gibi liboşlar tarafından zeka gibi algılanması, herhangi bir olayda haklının yahut haksızın derdine düşmeyip kim daha "havalı" ise onun tarafından olmaları.

akpnin ipini çekecekmiş goygoyu altında sürekli saçma sapan şeylerinin övülmeleri. chp trollü denen bir gerçek var diyoruz anlamıyorsunuz. sırf akp gidecek diye böyle aptal bir kuşak övmek zaten başka bir koyun tayfadan beklenemezdi.
benim için ayak işlerimi yapmamasıdır anca zorlasan yapıyorlar.

küçük kardeşsin lan sen? başka ne görevin var.
Kıskançlık. Kendilerine bakıyorlar, bizden çok daha iyi bilgisayar kullanıyorlar. Teknoloji hakimiyetleri yüksek. Yabancı Dil öğreniyorlar.
Kendisinden büyük olana saçma sapan bi saygı duyma anlayışı yok en çok bundan hoşlanıyorum bu nesilde. Bi boka yaramaz denyo dangalak insanlara sırf bizden yaşlılar diye saygı duymak zorunda bırakıldık biz. Ama onlar bize aynı saygıyı duymuyorlardı.
Çağlar boyu duyulan nefretle aynıdır. Gençlik her zaman aykırı ve sik kafalıdır. Sümer tabletlerinde bile gençliğin halinden dem vuruluyor. Yani gençlikte bir sıkıntı yok biz zaman onların biz ise yaşlanıyoruz. Bir de günümüzde gençlik hiç olmadığı kadar söz sahibi. Moda ve teknolojiyi hatta ekonomi gençlerin isteklerine göre şekilleniyor günümüzde.
sanal dünyayı gerçek dünya sanan, dediğim dedik diyen, kolay kolay ağızlarına gem vurulamayan, çok bilgili ama az bilen ve son marjinal insan topluluğu olan z kuşağının var olan düzenin oyuncağı olmadığındandır.
Duyulan nefret yok.

Algi yaratilmaya calisiliyor.

Boyle akil oyunlarina gelmeyin. z kusaginda, hepimizin cocugu, yegeni, kardesi vs.. var.

Aklinizi basiniza toplayin.