bugün

üretilmesine ve üretilebileceğine inandığım otomobildir. öncelikle türkler araba yapsa arkasında şöyle yazar, türkler araba yapsa böyle yazar zihniyetinin ürünü olan yazar ya da yazar olmayan herkesin yüzüne tüküreyim diyerek söze başlamak istiyorum. savaştan çıkalı çok olmamış türkiye cumhuriyetinin yaptıklarına bakılırsa hiç te zor değildir. o yıllarda bile kendi uçak fabrikasını açmış -sonradan kapanmak zorunda kalsa da- bir ülkenin altından kalkabileceği bir iş bu. neden olmasın ki? hem bu ülkeye katacağı şeyler gayet fazla. öncelikle türk teknoloji firmalarına, zengin iş adamlarına böyle bir teklifin devlet tarafından iletilmesi gerektiğine inanıyorum. ancak böyle bir teklifin kuru kuruya değil, çeşitli olanaklar sağlanarak yapılmasından yanayım. gerekirse arazinin ücretsiz verilmesi, belli bir süre vergi alınmaması, sigorta masraflarının devlet tarafından karşılanması gibi birtakım kolaylıklar ve imkanlar. bu gibi şeyler maliyeti düşüreceğinden türk üreticisi bu işe daha cesur adımlarla girecektir. işin teknik konusunda bir sıkıntı yaşamayacağımızı düşünüyorum. cumhuriyet kurulduktan çok ta uzun olmayan bir süre sonra uçak fabrikası açabiliyorsa bu ülke bunun altından gayet rahat kalkar. bu ülkenin mühendisleri, bu konudaki uzmanları bu işi götürebilecek nitelikte. özellikle askeri teknolojilerde son zamanlarda gösterdiğimiz gelişme bu konudaki inancı da arttırmıyor değil. neyse, asıl önemli yere geliyoruz bence, yani talebe. türk arabası olduğundan kim talep eder ki diyor insan. kalitesine güvenme bir yana işin reklam boyutu var. yani bir kişinin renault, bmw ya da atıyorum opel kullanıyorum demek varken atalay * kullanıyorum demesi var. ama yine bana kalırsa bu ilk etapta önemli değil. yapılacak üretim ilk etapta yalnızca devletin kullanacağı araçlara yönelik olursa bu sıkıntı da aşılır. askeri araçlar * **, polis ekiplerinin araçları , diğer devlet dairelerinin araçları ve siyasilerin başta olmak üzere makam araçları atalay olursa bir süre sonra ülke tarafından kabullenecektir. hatta stışları patlayacaktır. bunun yanı sıra çok önemli bir istihdam kaynağı olacak ve paranın büyük bir kısmının yurt içinde kalması sağlanacaktır. ülkenin parasının fransa'ya,almanya'ya değil de ülkenin kendisine dönmesi sağlanacaktır. düşünün bir, sadece istanbul'da ne kadar otomobil olduğunu. sonuç olarak, böyle, bir paragrafla açıklanacak, olur bu denecek konu mu? elbette hayır. ama zor olanları gerçekleştirmek siyasi iradelerin görevidir. benim her zaman içimde kalmıştır açıkçası bir türk otomobilini yollarda görmek. *
Bizzat başbakan tarafından tüsiad toplantısında işadamlarından talep edilendir.

Biraraya gelip yerli marka yaratmalarını istemiştir.

Öte yandan :

--spoiler--
başbakan erdoğan'ın 'yerli otomobil üretin' çağrısını chp'li umut oran kaygı verici buldu.
--spoiler--

Başbakanı bu konuda sonuna kadar destekliyorum. Şartları ne kadar ağır olursa olsun bir veya daha fazla otomobil markası yaratıp üretmemiz şarttır. Yıllar önce yapmalıydık. Ama bazı kötü niyetli kimseler bunu kösteklediler, engellediler. Daha ağır sözler yazardım ama format izin vermiyor.
4 liralık benzin satılan bir ülkede üretileceğinden ve dahi benim binemeyeceğimden mütevellit markası banabol olmalıdır.
jet fadıl'sız imza otomobil projesi güzel olur. fatih'in tuğrası, türk markası...
yabancısını alabilecek durumda olanlar için, gayet yersiz bir sevdadır.
Devlet desteğiyle 3 yıl sonunda piyasaya çıkması hedeflenen projedir.Umarımki daha bilinçli olur ve bunuda Anadolu markalı türk otomobili gibi karalama ve yıpratma kampanyalarına kurban vermeyiz.Diğer firmaların tutulan araçları ortada paliolar 206 lar symboller düşünülecek olursa onlar kadar bir araba yapamazmıydı anadolu şimdiye kadar?Yapardı.Çin bile arabasını satıyor ülkemizde kore de satıyor bırakalım kendi arabamız yaşasın saçma sapan galyanlara gelmeyelim.
yerli ise; (bkz: tomofil)dir o.
(bkz: devrim arabaları)
Yakın bir zamanda yapımına başlanacakmış. Çok umut verici bir gelişme olur bu. Ülkemizde zaten bir otomobili oluşturabilecek tüm parçalar yapılıyorken neden bir otomobili de yapamayalım. Bu devirde sahip olduğumuz teknoloji, ekonomi gibi gerekli şeylerden bahsetmiyorum bile.
ilk üretilen otomobilleri kimlerin alacağını çok merak ediyorum. ya alanın elinde patlarsa? kesin devlet teşvik için kredi falan dağıtır da milletin ayağı alışır.
su ile çalışırsa devlet yerra yer. halihazırda akaryakıttan %65 civarında bir vergi alınıyor buna rağmen cari açık almış başını gitmiş. su ile çalışan otomobil demek bu verginin sıfırlanması demek. bu da devlet için intihardır. başka bir ekonomik modele (örneğin, faizsiz bir ekonomik model) geçilmediği sürece su ile çalışan yerli otomobil hayal olarak kalacaktır. ha ama şarjlı elektrikli araçlar geliyor bak o olur. sonuçta elektrikten de vergisini alıyor devlet.
Her şeyi hazır tüketmiye alışmışken, üretimin içine edilmişken yapılmasının zor olacağı bir şey. Yani olay yapıp yapamamakla alakalı değil, yapma gereksinimi olmamasından kaynaklı.
günümüz otomobil sektöründeki değişimi göz önünde tutartsak direkt elektrikli araba projesiyle başlaması gereken atılımdır. Önümüzdeki 5 yıllık bir proje olduğuna göre benzinden elektriğe geçiş yaklaşık 10-15 yıllık bir süreç olacak o zaman bir ilkle dünya piyasalarına girilebilir buda yeni ve ilklerle olacaktır.
Anadoldur ilk ve son.
kendisi ile tanışamadan fiyatı açıklanmış otomobil. 20-25 bin arasında olacakmış fiyatı.

bir de türkiye her türlü otomobili üretebilirken hala yerli otomobil üretebilir miyiz diye soranlar varya. işte onlardan adam olmaz.
onur gökşen'in isteğiyle kornası "allah" diye çalacak olan otomobil.
böylece medya "allah"ı domateste,biber'de aramaktan kurtulur diye ufak bir serzenişte de bulunmuştur.
fosil yakıtla çalışan yerli otomobil geliştirmek boşuna bir yatırım olur. çok değil beş yıl sonra her taraf elektrikli otomobil dolacağından yatırımın tamamen bu alana kayması gerekir. elektrikli otomobil konusunda zaten bireysel türk girişimciler mevcut olup bu konuda kısa sürede büyük aşama kaydedilebilir. yerli otomobil üretmesi istenilen şimdiki ağababalar salak mı ki lisnsla ürettiği yabancı otomobile rakip yerli otomobil üretsin ve kendi bindiği dalı kessin. böyle bişey talep edilecekse mevcut otomobil üreticilerinden değil sektöre yeni girecek birinden böyle bir yatırım beklenmesi daha doğru olur.
devrim arabalarının yaptılar ve çok daha iyisinide yaparlar. burda önemli olan türklerin araba yapamayacağı imajı oluşturmaktır.
uçak, tank, helikopter ve gemi üretme aşamasında olan ülkem için çokta zor değildir.
şahin, doğan'ın 2012 modelini yapacaklar. fazla heycanlanmaya gerek yok.
türk mühendisler yapacaksa mutlaka iyisini yapacaktır. yok eğer işin içine koç grubu girerse yine tenekeden birşeyler çıkar ortaya. malzemeden çalmadan rahat edemiyor hergeleler.
üretim maliyetinin 20-25 bin olacağı söyleniyor*. bu rakama aracı işletme kârı tabi fabrika kârı ne kadar olur bilinmez, sponsor reklam vs. sırasında yapılan giderler, ötv, kdv eklendiği durumunda ford focus'tan iyi bir araba çıkamaz ise üretilen malın fiyat performans oranı baya düşecektir. bu oranın düşmesi de bilinçli tüketiciyi kaçırır. çıplak fiyatı 35 bin olan 1.6 motor aracın ötv ve kdv'si 20 bin tl yi bulur ise fabrika maliyeti 25 binlik aracın ötv, kdv'si kaçı bulur? aslında asıl mesele sadece fiyatı değil verilen o kadar paranın karşılığını verip veremeyeceği sorunudur. eğer bu soru işaretini giderecekse neden yerli haftasında arabamızı süslemeyelim?
üretilip fabrikası kuruldukdan sonra yabancı bir firmaya satılacak sadece adı yerli olarak kalacakdır.
(bkz: türk telekom)
(bkz: hariri ailesi)
(bkz: ben adeta ülkemi pazarlamakla mükellefim)
iç siyasi hedefleri olmadığı söylenemeyecek düşüncedir. (bkz: volkswagen)
şu filmi de izlemek lazım konusu açılmışken;

(bkz: devrim arabaları)
bi trafiğe çıksında kendisin asfalt ağlatırken görelim dediğim otomobildir.
yerli otomobil
yersiz diyalog.*