bugün

2009 yılında geçilmesi planlanan elektronik kimliktir. aferindir.

ayrıntılar için:

http://www.cnnturk.com/BI...PID=16&haberID=424098
sahtesinin şimdiden hazırlandığı kimliktir.
avrupa birliginde ki ülkelerin plakalarinda mavi serit ve ülke kodu uygulamasi basladiginda, avrupa birligine girmisiz gibi plaka degistirme zorunlulugu getirilmis, vatandastan bu plakanin vergiside catir catir alinmisti. peki biz avrupa birligine alindik mi? elektronik nufus cuzdani olayi guzeldir hostur fakat bana bu plaka muhabbetini animsatmistir.

e-devlet sistemine gecisin baslangici oldugu söylenmektedir. bu elektronik kimlikle bazi islerin internet üzerinden halledilebilecegi anlatilmistir fakat internet sürünmektedir. elektronik nufus cuzdani ile e-devlet olunmamaktadir. halen internete sansür uygulanmakta, zaten zar zor girilebilen siber ortam daha salas bi hal almaktadir. velhasili kelam, e-devlet olmak icin önce altyapi saglam sekilde hazirlanmali, sonra teferruatlara gecilmelidir.

edit: köstek degil destek olmak esastir. birtakim problemlere cözüm olacagi muhakkaktir. en azindan hastane, postane, pastane, kestane siralari azalacak, emekli maas kuyruklari olmayacaksa süperdir desteklenesidir. umariz öyle olur. bizimki sadece aysbergin su altindaki tarafini görmeye calismaktir.
sahtesi çoktan hazırlanmış piyasaya önceden sürülürse hiç şaşmıcağım durumdur.
kalpazanların teknoloji değişikliği ve fazla mesai yapmasına sebep olacağı kimlik değişikliğidir. pratik türk zekasından kurtulamaz... hatırlamak lazım 2000 yılında abd yeni dolarları piyasaya sürmüş "bu banknotun sahtesini yapmak imkansızdır" demişti. çok değil üç beş ay sonra gaziantep'te basılan yandan yemiş darphanede o dolarların daha ileri teknolojide üretilmişi bulunmuştu.
2010 yılından itibaren nüfus cüzdanlarının yerini alacak kimlik kartlarıdır. aynı zamanda ehliyet, ssk kartı, vergi kimlik kartı...vb resmi belgeler bu tek kartta toplanacaktır. tübitak'ın üzerinde çalıştığı güvenlik ve şifreleme sistemi sayesinde kimlik kartı sahteciliği de artık tarihe karışacaktır.
(bkz: yeni tc kimlik karti)
ülkemiz adina taktir edilesi teknolojik gelişme,
(bkz: yürü türkiye arkanda 70 milyon var)
(bkz: akıllı kart)
TÜBiTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsünde (UEKAE) geliştirilen Akıllı Kart işletim Sistemi (AKiS) tamamen milli olanaklar kullanılarak geliştirilen ve 2010'dan itibaren nüfus cüzdanının yerine kullanılması hedeflenen, akıllı kimlik kartları, kopyalanma riskine karşı görünürde 7 üstün güvenirlikli önlemle korunmaktadır.

teknolojik özellikleri;

Akıllı kart en başta akıllı kart tabanlı ulusal kimlik kartı olarak nüfus cüzdanının yerini alacak; sürücü belgesi, pasaport, e-devlet uygulamalarında kimlik doğrulama amaçlı bir belge ve SSK karnesi, Sağlık Bakanlığı sertifikalarında, Maliye Bakanlığının vergi uygulamalarında kullanılabilecektir. Akıllı kimlik kartı tamamen yerli kaynak ve mühendislerle son şifreleme teknolojisi kullanılarak ve uluslararası standartlara uygun;
"taklit edilemez"; "tahrip ya da tahrif edildiğinde değişikliğin algılanmasına imkan veren güvenlik özellikleri" bulunmaktadır. üzerindeki ve çip içerisindeki bilgilerin elektronik ortamda, kriptografik yöntem denilen güvenlik özellikleriyle korunmaktadır bu yöntem sayesinde kartın mükerrer basımının engellenebilir, Merkezi Nüfus idaresi Sistemine (MERNiS) erişimle yazım hatalarının önüne geçilebilecektir.
içerisinde din ibaresinin olmayacağı karttır.