bugün

genelde ilk sene yurtla başlayan öğrenci hayatında büyük özlem duyulan öğrenci evi,gerek ortamı gerek rahatlığıyla cezbeder herkesi..lakin herşey göründüğü gibi değil!

1)napın edin 2. el bir bulaşık makinesi alın 100tl ye falan hertürlü kendini amorti eder çünkü temiz bulaşık oldukça evde yemek pişer.ekonomi herşeydir.
2)playstation..evet çok güzel biliyorum ama kafadan 1 sene okul uzar.
3)yemek pişirmeyi öğrenin lan kız tavlamak için eve kız çağırmak için manyak işe yarar.
4)size en yakın banka şubesinde mutlaka bir hesap açın otomatik ödeme talimatı para yatırma falan lazım olur.
5)eve tıkılmayın sabahlara kadar 10 kişi toplanıp multiplayer call of oynamak sizi köreltir kampüste takılın çayınızı alın dersiniz olmasa bile okulda olun.

şimdi ciddi meseleler:
1)eve girene çıkana dikkat edin,birbirinizin arkasını kollayın.
2)ev arkadaşınızla aranızdaki saygıyı asla bozmayın.
3)eve çağırdığınız insanların ev arkadaşlarınızla olan konuşmalarına hareketlerine dikkat edin herşeyden siz mesulsünüz.
4)mutlaka bir kutuya her ay 20şer lira koyun ortak giderleri ordan karşılayın.
5)bira şişelerinden isim yazana vermiyor kızlar hayvan gibi içmeyin.
a) öğrenci evi için iki kişi az üç kişi çoktur. yani ev arkadaşı seçiminde ince elemeli sık dokumalısınız. ne dostluklar gördü bu yazarlar bir sik uğruna heba edilebilen.
b) asla kendinizi zor duruma sokabilecek kadar borç vermeyin. öğrenci her zaman parasızdır, bununla yaşamayı öğrenin.
c) cepte kalan son parayı sigaraya, alkole vermeyin. yemeğinize, içeceğinize harcayın.
d) mutlaka üst katlardan bir ev alın. elinizde de dürbün bulunsun. lazım falan olur. *
e) asla ot gibi davranmayın ama ota boka da atlamayın.
f) sabahları * çok geç uyanmayın. düzenli bir hayatınız olsun.
g) sınavlarınızı kaçırmayın, asla son haftaya dahi bırakmayın. çünkü o son hafta son güne dönüşür ve tabi o da son saatlere. ondan sonra da '' sabah kalkar, bakarım amk'' dersiniz. göte gelirsiniz, gelmeyin.
h) en önemlisi de geceleri şapkasız çıkmayın. * *
hayırlı olsun bu arada yeni nesil üniversite öğrencileri.
güzel bir rüyadır. iyi yanlarını anlatmak istemiyorum zira o kısım zaten hayal ediliyordur: özgürlük, gırgır, şamata, post modern dekorasyonlar, yaratıcı tasarımlar, pratik çözümler...

bunlar benim tecrübelerimden yola çıkarak vereceğim nacizane tavsiyeler:

1- ev arkadaşınızı çok ama çok titizlikle seçin. öyle hemen ilk bulduğunuza bu benim ev arkadaşım olsun, evimiz huzurla dolsun, torbadan tavşan çıksın diye atlamayın. en iyi ev arkadası bile zamanla canavara dönüşecektir.
2- hesabınızı bilin. ev arkadaşınızla "tamam ben şimdi ödeyeyim sen de sonra bi dahaki sefere halledersin" tarzı muhabbetlere girmeyin. zamanla bi dahaki sefere halleden hep siz oluverirsiniz.
3- ev arkadaşınızla en başından net kurallar koyun (ödemeler, misafir, alışveriş, gürltü vs.) ve onlara uyun.
4- konu komşuyla polemiğe girmeyin zira ailenizin sizi ilk ziyaretinde siz okula gidince hiç vakit kaybetmeden onlar size ebeveynelerinize hoşgeldin babında kahve içmeye gelecek ve ananıza babanıza evde yediğiniz her haltı anlatacaktır. *
5- polemiğe girmeyin dediysek ense tokat can ciğer kuzu sarması da olmayın. unutmayın sonuç bi üstteki maddeyle aynı olacaktır.
6-eve gelen misafirlerin ayakkabılarını içeri alın kapı önünde bırakmayın. kapı önünde duran 500000 çift ayakkabı gürültü yapmasanız bile komşulara cesaret verecek, gürültü yapıyormuşsunuz hissine kapılmanıza neden olacaktır. bunu aynı zamanda sizi ev sahibinize şikayet etmekte delil olarak kullanacaklardır. (benim psikopat bi komşum foto çekip mms le ev sahibime yollamıştı bıktım ben bu çocuklardan diye)
7- apartmada hep şirinlik yaptığınız (hal hatır sormak, alışveriş poşetlerini taşımasına yardımcı olmak,vs.) ve dolayısıyla pırıl pırıl gençler olduğunuza inanacak bir ya da birkaç adet teyze olsun. sizin şirinliklrinizi karşılıksız bırakmayacak ve mutlaka pişirdiklerinden zaman zaman sizi de nasiplendirecektir. * *
8- yemek pişirin. telefonla yemek siparişi verme alışkanlığı en az sigara içmek kadar bağımlılık yapar ve sonuçları vahimdir. * *
9- birayı teneke kutu için, yok illa ucuza gelsin zevki başka deyip depozitolu şişe tercih ediyorsanız şişeleri düzenli olarak bakkala götürün. yani biriktirmeyin.
10- sizin ya da ev arkadaşınızın arkadaşlarından biri mutlaka doğal seleksiyonla evin müdavimi olacak, evinizi haddinden çok benimseyecek, hep en sevdiğiniz koltuğu parselleyecek ya da son dilim pastayı yiyecektir. zamanla ev ahalisinden biri olacak ama evdeki hiçbir gidere katkıda bulunmayacaktır. bu durum da evin gerçek bireylerini her geçen gün daha fazla irite edecektir. ona ara sıra telkinlerde bulunun, o evin onun değil sizin ve ev arakadaşınızın olduğunu hatırlatın. uzun lafın kısası önleminizi alın sonra ağlamayın.
11- tadını çıkarın ulenn!!!
çok iyi tanımadığınız biriyle kesinlikle eve çıkmayın. mümkünse küçük bir ev tutup tek başınıza kalın. kimsenin sıkıntısını çekmeyin. böylelikle kafanız her açıdan rahat olur.
girmeden kaçın *
üniversite öğrencisi olmayı iplerden kurtulup ölçüsüz ve kuralsız yaşamak zannediyorsanız ev filan tutmayın. s...tirmeyin belanızı.
not: hala öğrenci evi ile komşu olduğum günler geliyor aklıma. ne kabustu be.
(bkz: cemaat evi).
herkes söylemiş ama bir kez daha eklemekte fayda var. doğru insanı seçin. kadın olsun erkek olsun eve çıkınca nasıl bir mahluk olduğunu anlayacaksınız, herşey geç olmadan biraz uyanık olun.

şimdi iyi olduğunu(!) düşündüğünüz ev arkadaş(lar)ını buldunuz. aslında en önemli madde önünüzde. öğrenciye ev bulmak. yaşadığınız şehirde öğrenci=para gözüyle bakılmıyorsa ve hatta saçı uzun erkek yada dekolte giyen hatunsanız ev bulmak çok zor olabilir. öğrenci=para gözüyle bakılan bir yer ise aileye verilen kiradan çok fazlası istenebilir. bunlara hazırlıklı olun. öğrenci için ev bulmak sancılı bir süreç olabilir, yılmayın. kendimden örnek vereyim 3 uzun saçlı arkadaş ev ararken ev sahiplerinden biri "şahsınıza hakaret olmayacaksa, hangi tarikattansınız" diye sormuştu. biz de uzun saç tarikatından demiştik. enteresan şeylerle karşılaşmak mümkün. ayrıca emlakçılara ayrıca dikkat.

ailenizin maddi durumu iyiyse şöyle birşey deneyebilirsiniz, size ucuz yollu bir ev alsınlar. sizde ev arkadaşlarınızı alın o eve. onlardan kira alırsınız. böylece 4 sene boyunca kira vermek yerine kira alırsınız. 4 sene sonunda isterseniz satarsınız. her yönden karlı yani.

ev bulmaya yaklaştınız, hatta buldunuz diyelim. (genelde bodrum kat veya çatısı akan en üst kattır) eve çıkacak arkadaş sayısı +1 odalı ev bulmaya çalışın. ortak bir alan olsun evde. eğer herkese bir oda düşecekse mutfağı falan büyük olsun. ortak kullanılacak, tv izlenicek alan yoksa sorun çok olur, söyleyeyim. çünkü tv olan odaya doluşulur, muhabbet orada döner. o oda sahibi biryeden sonra hepinize dalar, benden söylemesi. oda paylaşımı ev arkadaşlığının temellerindendir.

sonraki konu ortak masraflar. eğer yemeği evde yaparız, ortak alışveriş yaparız derseniz, bir defter tutun. kim ne alıyorsa fişleriyle not alsın. ayda bir hesap görün. kim kime borçlu/alacaklı ortaya çıksın. böylece hem hak geçmez hem de evde yersiniz. bütçeye katkı olur. elektrik, su, internet faturalarını geldiği gibi ödeyin yoksa bir sonraki faturada zaten ödeyemezsiniz. internet can damarıdır 2 faturadan sonra keserler. biz icralık olmuştuk 1000 tl ödedik, siz düşmeyin bu duruma.

temizlik önemli bir konudur. temizliğin içine bulaşık olayını da eklemek lazım. makarnalar çiçek açmadan ya yiyin ya da dökün. 2-3 haftada bir temizlik günü belirleyin ve birlikte yapın. hep bir kişi yaparsa arıza çıkarır.

bunlar dikkat edilmesi gerek noktalardı. gelelim ev dizaynına. öğrenci evlerinin olmazsa olmazı duvardaki poster ve film afişleriydi. görseldeki gibi farklı posterler kullanabilirsiniz. duvarları komple fotoğraflarla doldurmakta güzel bir dekor olabilir. japon işi ampul üstüne takılan renk veren avizeler odanıza renk katar. her türlü ufak oyuncak öğrenci evleri için yaratıcı çözümlerdir. kokulu mum, tütsü gibi şeyler odanız için işe yarayan öğelerdir.

tabi eve çıktınız ve ev eşyanı yok. memleketten getiririm tribine gerek yok. mezun olanlardan ucuza kapatmaya çalışın, olmuyor mu? o zaman ikinci elciler iyi çözümdür ama kazıklanmamaya dikkat edin. buzdolabınız çok ses yapmasın. çekyatlar gelen giden içinde işe yarayacağı için tercih edilir. ne alırsanız alın ağır olmasın. öğrenci aynı zamanda çok taşınan bir varlıktır. aynı sitede 5. kattan inip 5. kata asansörsüz taşındığımızı bilirim. biz çektik siz çekmeyin. illa bir ses sisteminiz olsun evinizde. yüksek ses öğrenci evlerinin değişilmezlerindendir.

yüksek ses demişken, kiracılarla iyi geçinmeye çalışmayın. muhtemelen onlar sizinle iyi geçinmek istemeyeceklerdir. kapınıza gelip şikayet edenler olacaktır. gelenlere benim abim savcı, hakim vb. bişi uydurun sonra birdaha pek bulaşmazlar. diğer dairelerde öğrenci varsa, onlarla iyi geçinin. karşı cinsse, kahvaltıya falan çağırın. aranızı iyi tutun. bir değil iki eviniz olur aynı apartmanda.

en önemliside ot olmayın. okulu çok boşlamayın çokta gitmeyin. 4 senede mezun olmayın. öğrencilik gibisi yok. öğrenci kulüplerine üye olun. sosyal faaliyetlere katılın. çevrenizi geniş tutun. bu herşeyde işinize yarar ama gerçek dostlarınıza güvenin. arkanızı kollayacak, zor günde maddi ve manevi yanınızda olacak insanlar bulundurun çevrenizde.

son olarak, tadını çıkarın. o günler bir daha gelmeyecek!

görsel
Eve heran kız gelebilecekmiş gibi tutun, sıkıntı oluyo sonra. Ürküyor.
arada bir camları silin lan. yoksa hep hava kapalıymış gibi hissediyor insan.
eğer meraklıysanız küfün her halini gözlemleyebileceğiniz çok fazla ortamınız vardır. değilseniz bile bir yerden sonra "vay mına! küf bi yerden sonra bu hali mi alıyormuş?!" gibi hayretler içerisine girip öğreneceksiniz. komşularınızla, özellikle yaşlıysalar, aranızı iyi tutun. çünkü, olur olmadık zamanlarda, özellikle sınav haftanızda, sizi iyi besliyorlar.