Vardir bence. Vardir yani olmaz mi ki kismeb de olsa vardir.
Darwin bile bunu düşünememişti.
Marx dersen onun aklına gelseydi şimdi hepimiz ateist olmuştuk!
Allah'dan ateistlerin örnek aldığı büyük insanlar bu soruyu soran kadar derin bir felsefi bilgiye sahip değildi yoksa dünya şimdi komple ateist olmuştu diye düşündüren şey.
Yaratıcı olarak nitelendirilen bir dr.freneştayn değilse neden olmasındır?
yaratıcı olduğuna inanıyorsun da duyguları olduğuna mı inanmıyorsun? ben mi? ben hiçbirine inanmıyorum.
bebeğinin annesinin kollarında ölmesi o annenin imtihanıdır.
Biz müslümanların yaratıcısı bizleri çok sever.Şimdi madem seviyor neden acı çektiriyor diyeceksin.
işte Allah'ın öğrenmek istediği "acaba bu kulum bana isyan mı edecek yoksa bütün musibetlere rağmen bana sığınıp Elhamdulillah mı diyecek?"
işte bu sınavı kazanan ebedi cenneti kazanmış demektir.
ayrıca unutulmamalıdır ki "Musibet geçmişteki hataların neticesi,ileride alınacak mükafatın başlangıcıdır."
Benim bile'den sonrasini okumadigim sikimsonik soru cumlesi. Simdi diyeceksiniz ki "ulan madem soru cumlesi, soru eki nerede?"...

Haklisiniz. soru eki yok. Var ama yazar olmayi basarabilen suser, bi sekilde oyunbazlik mi yapmis ne yapmissa, kaybetmis guzelim eki.

Ayrica sevdigim bir sozu aklima getirdi;

Bir karincanin hayalindaki tanri, karincalarin en buyugu karinca seklindedir.

Benim bile dedi ya... ulan senin bileyse tamam hemen mudahale etsin yaratıcı! Senin bile taaa... neyse.
yaratıcı dünta işlerine karışmaz. zaten dünya bizim için bir sınavdan ibarettir. eğer yaratıcı zor durumlarda müdahale etmiş olsaydı dünya üzerinde en büyük günah hırsızlık, kapkaç gibi şeyler olurdu. bunlarda bir insan için geçilebilecek kolay bir sınav olurdu.
üstünde fazla düşünülmemesi gereken bir sorudur. böyle şeyleri çok düşünürsem inanmam zorlaşıyor. halbuki boşluğa düşmemek için inanmam lazım, bende böyle.

vardır ama benim o duyguları anlamam mümkün değildir; diye bakmaya çalışıyorum.
Duyguları da o yaratmıştır. O, düşündüğümüz şekilde bizler gibi kişi formunda değil. gerçek şu ki biz ve gördüğümüz her şey 3 boyutluyken 4 veya 5 boyutlu şeyleri teori ve tahminleri bir kenara bıraktığımızda hiç bir şekilde algılayamıyorsak boyutları yaratmış Tanrıyı nasıl algılayabiliriz?

"Yaratıcının duyguları var mı?" Sorusu bir çocuğun "anne, arabaların da bebekleri var mı?" Ayarındaki sorularını solda sıfır bırakır.

Ayrıca Allah zamanı da kendisi yarattığı ve bu kulunun kendisini kapsamadığı için bütün olayları bilir. Neden kötülüklere müdahale etmiyor diyecek olursak, tekrar diriltildiğimizde bu dünya hayatı bize bir gün veya günün belli bir bölümü kadar kısa gelecek. Sonsuz ahiret yaşamının yanında hiçbir şey. bu dünyada insanlara özgür irade verilmiştir. iyilik ve kötülükler bu iradeden doğar. Acılar ve sevinçler de bu davranışların meyvesidir. insanlar bu dünyadaki davranışlarına göre ödül veya ceza göreceklerdir. Ve bu sonuçlarına kanıt olarak özgür iradeleriyle geçirdiği dünya hayatı gösterilecektir.

Ayrıca allah herkesin içindekileri en iyi bilendir. içinde kötülük olanı ve içinde iyilik olanı bir vesileyle mutlaka ortaya çıkarır. Dünya hayatı aynı zamanda içinde bir miktar iyilik olan kötüye ve içinde bir miktar kötülük olan iyiye ufak ceza ve Ödüllerle hakkını verme yeridir.
pilli bir oyuncak araban var pilleri bitince veya tekeri kopunca acıyor musun? hayır tabikide sadece belki ailen tekrar almayacak diye hüzünleniyorsun o da menfaat için başka bişey değil yani

neyse bu örnek birilerine baya bişeyler anlatmıştır.
duyguları olan bir tanrı öfkelenir, kıskanır, adam kayırır, sever, nefret eder, tuzak kurar, intikam alır, fikir değiştirir. kutsal kitaplardaki tanrıya oldukça benziyor değil mi?

duyguları olmayan bir tanrı için ise evrene veya dünyadaki yaşama müdahale etmesi için hiçbir sebep yoktur. kendi kurallarınca akan bir doğa içinde doğar, büyür, ölürüz. bu görüş de tanıdık gelmiştir sanırım.

basit gibi duran ama altında çok temel bir soru barındırandır.