bugün

Türkçesi Web Servisleri olan W3 tarafından "network üzerinden, platform bağımsız bir şekilde, birbirinden farklı sistemler arasında çalışması için tasarlanmış yazılım sistemi" şeklinde tanımlanan internet teknolojisi. Web Servisleri genellikle bir ağ üzerinden erişilebilecek kod kütüphanelerinden ibarettir. Bu servislere genellikle internet üzerinden ulaşılabilir, uzaktan yapılan istemlere cevap vererek, yazılan sistemin, hizmetin, istenilen sistemde kullanılabilmesini sağlar.

PHP-MYSQL ile sadece bir siteye göre yapılan hava durumu yazılımı, web servisleri teknolojisi ile tanımlanırsa, diğer web siteleri tarafından kolaylıkla kullanılabilir.
Ayrıca sunulan sisteme bir ara katman oluşturduğundan, sisteme direk erişime göre daha fazla güvenli olduğu düşünülebilir.

Web servisleri XML tabanlıdır. Web servisleri sunucuları ve istemcileri, kendi aralarında SOAP teknolojisini kullanarak haberleşirler. Yine XML tabanlı SOAP standartı sayesinde uzaktaki web servislerine erişim sağlanabilir.

Web servislerinin arkaplan programlamasında bir çok dil kullanılabilir. Ama en fazla kullanılan diller .NET ve JAVA'dır.

JAVA programlama dilinin tasarımcısı olan SUN firmasının web sayfasında web servislerine yönelik bir çok dökümana ücretsiz olarak erişilebilir.

edit:imla hataları düzeltildi
.net framework içerisinde geliştirilmiş olan ve platform bağımlı türü için
(bkz: remoting)
işin içine php girdiği zaman çileden çıkarır. soap, xml-rcp, nusoap dökümanları içinde günlerce boğulup .net teknolojilerine geçmeyi planlamanızla sonuçlanır.
güncel Önemli Başlıklar