bugün

Amerika Birleşik Devletleri'nde "ben doktorum" diyebilmek için girilmesi gereken üç aşamalı sınavdır.
united states munitions list in kısaltması olup turkiyedeki eşdeğeri tıpta uzmanlık sınavıdır.
step 1 temel bilimler test sınavıdır. step 2ck - klinik bilimler (clinical knowledge) test sınavı, step 2cs - klinik beceri (clinical skills)sınavıdır. step 2cs' ye abd'deki merkezde girilir. step 1 ve 2ck türkiye'de yapılır. step 3 hepten abd'de yapılır ama o stepi amerika'ya kabul edildikten sonra da halledebilirsiniz. pahalı sınavlardır. tüm sınavların maliyeti uçak biletiydi, sınav harcıydı derken 10.000$'ı bulur hatta geçebilir. ama orada asistanken alacağınız yıllık maaş mininmum 40.000$' dır ve uzman olduktan sonra da ortalama yıllık kazancınız 350.000$' dır. (200.000$-850.000$ arası)
3 aşamalı bir sınav olup istediğiniz kliniğe girebilmeniz için bir şanstır. tabi hem tıbbi bilginizin, hem de ingilizcenizin çok iyi olması gerekmektedir.
kısaltma: United States Medical Licensing Examination.
çoluk çocuğa karışıp bu sınava girmek isteyenleri görünce daha mezun olmadan hazırlanmakta fayda var diye düşünmeden edemiyor insan. bu sınavı tus tan daha öncelikli plana alanlara kaplan usmle kursları tavsiye edilirmiş. gidilmeliymiş. *
(bkz: amarikan tus u) *
step 1, step 2 ve step 3 aşamalarından oluşur. step 2 ck ve cs olarak 2'ye ayrılır. step 1 ve step 2 ck' ya türkiyede sadece ankarada girilebilir. step 2 cs ve step 3'e sadece amerikada girilebilir.
-step 1: 50 soruluk 7 blok halinde; 8 saat sürmektedir. bilgisayar başında yapılır.
-step 2 ck: 370 soru 8 blok halinde; 9 saat sürmektedir. bilgisayar başında yapılır.
-step 2 cs: rol modeli üstlenmiş 12 hasta vardır karşınızda, her hasta için 25 dk. verilir. ;9 saat sürmektedir.
-step 3: 35 ve 50 soruluk bloklardan oluşur, 480 sorudur. bilgisayar başında yaplır.

-Amerika Tarafından Kabul Edilen Tıp Fakülteleri Nelerdir?
Abant izzet Baysal Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Celal Bayar Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Cumhuriyet Üniversitesi, Dicle Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, GATA, Hacettepe Üniversitesi, Harran Üniversitesi, inönü Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, istanbul Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Kırıkkale Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Konya Selçuk Meram Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Osmangazi Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Trakya Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi.
bu konuda deneyimli olanların benimle iletişime geçmelerini rica etmek için hortlattığım başlık.
Halen step 1'a çalıştığım sınav.Tusa göre daha mantiklidir daha geliştiricidir.Sinavi almış alan kişilerden tavsiye ve soruları beklerim.
Bugün step1 kısmına çalışmaya başladığım sınav, keşke daha önceden başlasaymışım diyorum ama olsun, bence tusa çalışıp türkiyede uzmanlık yapmaktan yüzlerce kere daha mantıklı.