bugün

arap da olabilirdi ama iyiki olmamış.
çok tartışmalı bir konuya değinmiş sevgili krist.

biliyorsunuz, dünyada üç önemli tesla müzesi var. biri sırbistan'da. belgrad'da tramvay ile gidilebilen biraz tepede kalan hoş bir yerde. ikincisi zagreb'teymiş. üçüncüsü de amerika'da. peki neden böyle üç tane müzesi var? çünkü, efendim, tesla paylaşılamıyor. açayım.

tesla bir ortodoks bir din adamının oğluydu. biliyorsunu sırplar ve hırvatların tek farkı, sırpların ortodoks, hırvatların katolik olmasıdır. işte babasından dolayı sırplar kendisini sırp addediyor. zaten tesla da sırp olduğu için gurur duyduğunu falan söylemiş, rivayetlere göre. koskoca tesla'nın müzesinde bunlar sergileniyor, icadlarının yanında. evet. neyse, öte yandan tesla hırvatistan'da doğmuştu. buradan da hırvatlar kendisini sahipleniyor. bilimsel çalışmalarının büyük kısmını da amerika'da yapmıştı. amerikalılar da kendisini bu açıdan sahipleniyor.

aslında sadece tesla için değil, yugoslavya'nın pek çok ünlü kişisi için benzer tartışmalar vardır. mesela ıvo andriç bir hırvat idi ama bütün ömrünü belgrad'da geçirmişti. bosna'daki vişegrad'da doğmuş ve kitaplarında orayı anlattığı olmuştu. öte yandan tito. kimine göre sırp kimine göre hırvat. bu böyle sürüp gider. aslında konuyu daha da genişletecek olursak, balkanlarda iç içe geçmişlik öyle boyuttadır ki milli sınırlar dediğimiz son derece sunidir. bunu bizim tarihimizde dahi görmek mümkündür. örneğin ittihatçi ibrahim temo bir arnavut idi. ama sturgalı idi. ve hayatının büyük kısmı romanya'da geçirmişti, osmanlı'nın ihtilalci örgütünün kurucularındandı. falan filan.
tarihsel coğrafya dediğimiz şey kısa vadeli gündelik siyaset örüntülerinin ötesindedir. bunu söyler annales okulu. çevre tarihi de.

bir oluş.
Johannes Kepler´in alman olmasina ragmen, bilimsel calismalarina çek kralinin destegi ile prag´da sürdürmesi olayi gibidir.
Yine Wernher von Braun´un, Einstein´in alman olmalarina ragmen, bilimsel calismalarina abd´de devam ettirmesi olayi gibidir.

bilim müzik ve edebiyat gibi evrenseldir.

genelde bilim insanlari; vatandasi olduklari ülkede yasamayi degil, ona bilimsel calisma imkanlarini en iyi sunan ülkeyi tercih ederler.

nikola tesla´nin sirp olmasi, hirvat olmasi veya amerikan olmasi; onun calismalari hakkindaki hic bir gercegi degistirmez. cünkü; kendisi kisiligi ile degil, daha cok calismalari ile taninan birisidir.
evet ama büyük büyük dedesi aslen suriye göçmeni.
Doğduğu anda Osmanlı vatandaşıydı aslında.